Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Vyškov má zachránit bývalý prezident Agrární komory Hlaváček

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Vyškov má zachránit bývalý prezident Agrární komory Hlaváček

[středa, 21. červenec 2010]

Ministerstvo zemědělství vyměnilo šéfy statutárních orgánů státem ovládaného a předluženého vyškovského pivovaru – společnosti Jihomoravské pivovary. Pivovar, který předchozí vedení přivedlo na hranici krachu, teď řídí někdejší prezident Agrární komory a zemědělský podnikatel Václav Hlaváček. Chce za každou cenu zachovat provoz a pivovar případně pronajmout.

Ministerstvo zemědělství ještě v jednom ze svých posledních rozhodnutí před výměnou ministrů vyhodilo z jednočlenného představenstva Zdeňka Řeháka a šéfa dozorčí rady Vladimíra Hynšta. Nejednali podle mluvčí rezortu Terezy Dvořáčkové v zájmu společnosti.

Představenstvo nepřijalo taková organizační opatření, která by zamezila možnému zahájení insolventního řízení s podnikem. A předseda dozorčí rady se k takovémuto jednání představenstva nepostavil odpovídajícím způsobem,“ uvedla mluvčí. Nové vedení v čele s Václavem Hlaváčkem má podle ní jediný úkol – zabránit zadlužování firmy a zamezit hrozbě insolvenčního řízení.

Ostatně už před časem lidé z pivovaru upozorňovali na některé přinejmenším podivné praktiky minulého vedení, které přispěly k nárůstu kumulované ztráty tohoto druhého ze dvou státem ovládaných pivovarů (po Budějovickém Budvaru) na víc jak 81 miliónů korun. Tržby přitom loni klesly na necelých 34 miliónů korun.

Objevily se například informace o některých podezřele předražených zakázkách, nelogickém odmítání nabídek od obchodních řetězců nebo vývozců piva do zahraničí. V pivovaru, který je sice ve velké ztrátě, ale nemá větší dluhy, už zahájila minulý týden šetření kriminálka. Zabývá se trestním oznámením na „neznámého pachatele“, podaného vyškovskými zástupci strany Věci veřejné.

Nečekaný obrat: výměna vedení

Ministerstvo nejprve chtělo obří ztrátu řešit „utlumením“ provozu – tedy propuštěním většiny z víc jak třicítky zaměstnanců, ukončením výroby a pronájmem jednotlivých částí zařízení a nemovitostí.

Pak ale obrátilo. Na konci června zastavilo plán na ukončení výroby a krátce poté vyměnilo vedení. „Bylo to hodně rychlé. Ale je to pro mne výzva,“ reaguje nově dosazený šéf a zároveň jediný člen představenstva. Hlaváček - dnes šéf jihomoravské pobočky Agrární komory a dřívější prezident celorepublikové komory, velký propagátor regionálních výrobků a zemědělský podnikatel (společnost ZVOS Hustopeče) by měl využít svých manažerských zkušeností. A od začátku má v jedné věci jasno: „Pivovar má stále velký potenciál, který musíme využít. Vyškovské pivo je kvalitní a má šanci na rozšíření minimálně na regionální úrovni. Podstatné je, že nebyla přerušena výroba.

Za ideální považuje, aby si vyškovský pivovar, jehož produkce rok od roku klesala po tisících až na loňských sotva 25 tisíc hektolitrů, pronajala některá ze společností, která už pivo v Česku vaří a prodává. Stát totiž svůj pivovar nemůže prodat, nemovitosti jsou blokované jako budoucí církevní restituce.

Ale ani s pronájmem to nebude mít Hlaváček snadné. O to samé se snažili i jeho předchůdci. Najaté právní kanceláři zaplatili celkem přes milión korun za dvě výběrová řízení. Výsledek byl nula. Do tendru se přihlásili jen majitelé třeboňského pivovaru Regent, ale nakonec ani nepodali závaznou finanční nabídku.

Zavřít vyškovský pivovar by byl zločin,“ reagoval už před časem prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Už dávno podle něj neplatí, že piva z Vyškova se nedají pít. Ale teď je to spíš naopak.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

strny

čtvrtek, 22. červenec 2010
01:07

strny

vyhodilo z jednočlenného představenstva Zdeňka Řeháka a šéfa dozorčí rady Vladimíra Hynšta
Z jednočlenného představenstva vyhodit dva lidi :D ::lol


ICQ: 339891299

napsal(a): strny [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 22. červenec 2010
11:18

phrabina

to strny: Představenstvo a dozorčí rada jsou dva různé orgány společnosti. Zjednodušeně představenstvo společnost řídí v souladu se zájmy akcionářů, tedy vlastníka a dozorčí rada to kontroluje. Což se zde evidentně nedělo.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.07.2010 ve 11:24:45


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:00


posted by: Inzerce

Rorys

středa, 21. červenec 2010
14:11

to Pepa: Tomu nevěřte, s Hlaváčkem je zaručený konec pivovaru.


napsal(a): Rorys [Odpovědět]

Jura z Brna

středa, 21. červenec 2010
17:10

to Rorys: Mohl bys to podložit nějakými argumenty? Dík, nerad bych se nechal ukolébat dobrou zprávou.


napsal(a): Jura z Brna [Odpovědět]

Rorys

čtvrtek, 22. červenec 2010
07:19

to Jura z Brna: Stačí před kýmkoliv z Hustopečí a okolí vyslovit jeho jméno a každý si odplivne. Člověk, který je členem komise, která vyjednávala vstupní podmínky do EU a pak hrozně vykřikuje, jaké jsou to špatné podmínky a že je potřeba jít demonstrovat do Prahy a že on netušil, že je to až tak zlé, ZD v Hustopečích přivedl jako ředitel téměř ke krachu a tak teď dostal pivovar jako trafiku.


napsal(a): Rorys [Odpovědět]

Krišot

čtvrtek, 22. červenec 2010
09:00

Krišot

to Rorys: No uvidíme, tohle jsou informace ve stylu jedna bába povídala. Jestliže je prezident agrární komory, tak něco umět musí. Navíc, jeho prvotní zájem je pivovar pronajmout, tak snad se to podaří někomu schopnému svěřit.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Pepa

středa, 21. červenec 2010
13:09

pepa

Nejlepší zpráva dnešního dne!!!


napsal(a): Pepa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI