Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Kostelci nad Černými lesy se možná znovu začne vařit pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


V Kostelci nad Černými lesy se možná znovu začne vařit pivo

[neděle, 18. červenec 2010]

Ve středočeském Kostelci nad Černými lesy se možná znovu začne vařit pivo. Zašlou slávu kdysi věhlasného pivovaru tady postupně obnovuje parta nadšenců, prozatím prostřednictvím muzea spojeného, jak jinak, než právě se zlatavým mokem.

Historie pivovarnictví sahá v Kostelci až do patnáctého století. Chloubou byl a dodnes vlastně je, polygonální žentour – významná technická památka, která patří k té části pivovaru přístupné veřejnosti.

Mlelo se tady obilí, takže tady v tomto kulatém prostoru, který má v průměru 17 metrů, chodil dokola dobytek, nad nimi bylo velké dřevěné kolo,“ prozrazuje jeden ze spolumajitelů areálu Milan Starec.

Časem by tu chtěl Milan Starec obnovit tradici výroby zlatavého moku. Zatím se alespoň snaží obnovovat zachovalou technologii a z některých rušených pivovarů sem sváží chybějící zařízení.

Třešničkou na dortu je prohlídka zdejších sklepů, do kterých návštěvníci sestoupí s loučí v ruce. Od tohoto víkendu se v kosteleckém pivovaru můžete nově seznámit s pivovarnictvím na Kouřimsku a Ostravsku, a také obdivovat strojovnu a varnu.

Pokud vytvoříte skupinku alespoň pěti návštěvníků, rádi vás tu přivítají v sobotu, pro kterou mají vyhrazené individuální prohlídky.

Audio si můžete stáhnout zde...

Zdroj: Rozhlas.cz | Autoři: Michal Trnka a Michaela Vydrová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

neděle, 18. červenec 2010
20:13

emu

o tom už se pokud vím psalo hodněkrát v minulosti a tahle zpráva není o nic konkrétnější, než všechny předchozí :( velká škoda, takové místo by si vlastní pivo zasloužilo. vzniklo už dost mini v místech, kde kromě vlastního piva není nic dalšího zajímavého, dokonce ani se tam nevaří(třebonice, kozlíci...) a tady pořád nic...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

pechi

pondělí, 19. červenec 2010
11:00

pechi

to emu: No ono rozjet větší pivovar neni žádná p.del, časem se k tomu kluci snad dopracujou. Držím palce.


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI