Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V centru Ústí se otevře pivovar!

Co se píše o pivovarech a pivu


V centru Ústí se otevře pivovar!

[středa, 14. červenec 2010]

Hotel s pivovarem vyhlásí soutěž o název nového ústeckého piva, vítěz jich vypije tisíc zdarma.

Nový pivovar s hotelem vyrostl v Klášterní ulici. Vznikl přeměnou Restaurace na Rychtě, jedné z nejstarších hospod v centru Ústí nad Labem. Zařízení, které ponese název Pivovar hotel Na Rychtě, zahájí provoz začátkem října.

Vrací se do centra

Přímo mezi hosty zde bude vařit pivo Jaroslav Rottenborn, významná osobnost českého pivovarnictví. V pivovarech v Krásném a Velkém Březně působil bez dvou let plné půlstoletí.

Těším se na práci tady. Je to takový patriotistický projekt. Po více než sto čtyřiceti letech se vrátíme k tradici výroby piva v centru Ústí,“ řekl Rottenborn s tím, že poslední pivovar, v Dlouhé ulici, tu skončil v roce 1867.

Vlastníkem Rychty je firma Trade Finance. Hospodu zavřela a začala s její přeměnou loni v květnu. Jednatel Martin Prachař potvrdil, že hrubá stavba je hotová a z větší části nainstalováno i zařízení pro pivovar, restauraci, její kuchyň a hotel. Deník jako první pozval na prohlídku zrekonstruovaných prostor.

V přízemí se jako dosud bude odehrávat veškerý restaurační provoz. Celkem zde bude 150 míst v několika částech, v klasické restauraci, pivnici, u baru, v salonkových boxech a hotelové snídárně. A dalších 80 až 100 pak ještě na přilehlé zahrádce či spíše krytém dvorku za zadním traktem objektu.

Před zraky hostů

Právě součástí těchto prostor bude i samotný minipivovar. Dva obrovské kotle, v nichž se bude bude pivo vařit, nechal majitel postavit jen kousek od lavic určených pro štamgasty. Ti tak budou moci z bezprostřední blízkosti sledovat, jak jejich oblíbený mok začíná vznikat. Další výrobní fáze včetně kvašení ovšem budou probíhat ve sklepních prostorách pod objektem.

Do provozu pivovaru chce vlastník zapojit i samotné Ústečany. Nabídnout jim hodlá tři základní druhy piva a dva další speciální. A budou si i sami moci říci, jaké by se jim líbilo. „Třeba ženám by mohlo chutnat pivo na bázi ovoce,“ nastínil jednu z možností Prachař.

Celkem počítá, že ročně tady vyrobí 1 tisíc hektolitrů piva. V případě zájmu i více, protože kapacita zdejšího minipivovaru bude podle něj až 4,5 tisíce hektolitrů. „Celá produkce bude určena jen pro naši restauraci, nepočítáme, že bychom dodávali zde vyrobené pivo také někam jinam,“ okomentoval to Prachař.

Tisíc piv zdarma

Pivaři se budou moci zapojit také do soutěže o název zdejšího piva. „Spustíme ji už zítra na webových stránkách www.pivovarnarychte.cz. A následně zájemci najdou formulář také v Ústeckém deníku. Odměnou pro výherce bude 1 tisíc piv zdarma, druhý v pořadí zde bude moci buď sám nebo s přáteli bezplatně vypít 500 piv a třetí 250. Vítězný název a pořadí soutěžících určí odborná komise,“ informoval Prachař.

Nový hotel

Hotelové pokoje jsou ve třech patrech, v každém pět, vždy čtyři dvoulůžkové a jeden jednolůžkový.

Nečekáme samozřejmě, že k nám budou jezdit turisté na rodinnou dovolenou. Spíše chceme nabídnout možnost přespání v bezprostředním centru města těm, kteří sem přijedou na den dva, ať již soukromě nebo pracovně,“ poznamenal Prachař. Cenu ještě pevně stanovenu nemají, ale bude se podle něj pohybovat kolem 1 tisíce korun za lůžko se snídaní.

Zůstal starý ráz

Líbí se mi, že se ten starý barák vzhledově moc nezměnil, že si zachoval historický ráz. Novodobého betonu už je kolem dost,“ zhodnotil rekonstrukci a dostavbu Rychty Ústečan Karel Vondráček.

Autorem současné podoby Rychty je architekt Roman Prachař, bratr majitele. Martin Prachař k tomu již při zahájení rekonstrukce řekl, že jsou oba rodilí Ústečáci, kteří mají ke svému městu vztah a snažili se vytvořit něco, co mu prospěje, ne uškodí. Investice firmu přišla bez DPH na 50 milionů korun, z toho polovinu uhradí z přiznané evropské dotace.

Rychta je po Šenkovně druhou nejstarší hospodou v centru Ústí nad Labem. V minulosti vystřídala několik názvů jako U Mádrů nebo Mikulovská vinárna.

Jak byste pojmenovali nové ústecké pivo?

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Ústecký deník.cz | Autorka: Jitka Hadašová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jan Zítka

úterý, 10. srpen 2010
19:07

pivo 10° Rychtářská Větruše,podle významné stavby
pivo 11° Erbenova jedenáctka,podle Erbenovi rozhledny
pivo 12° Rychtářský Mojžíř,z lidové architektury


napsal(a): Jan Zítka [Odpovědět]

Marek Jirák

pondělí, 2. srpen 2010
13:20

Dobrý den o tomto pivovaru jsem se dozvěděl dnes z rádia.Myslím si že je dobrým nápadem otvírat malé pivovary,jelikož konkurují těm velkým.Které zvětšiny vlastní nadnárodní společnosti.Pro mě jako pivního turistu je to o důvod víc jezdit do Ústí nad Labem.Marek


Adsense

20. květen 2024
02:58


posted by: Inzerce

Jarmila Živná

čtvrtek, 29. červenec 2010
15:21

Ústecké pivo bych pojmenova "Ústecký rychtář"


Jaroslav Rottenborn

úterý, 27. červenec 2010
07:40

Ahoj všichni, pro pivní znalce přidám "DEJ BŮH ŠTĚSTÍ". Mám radost, že zmínka o našem minipivovárku vzbuzuje takový rozruch. Nenechte se otrávit blbou náladou, která v české společnosti byly, je a asi navždy bude. My se také nenecháme otrávit a budeme naše pivečko vždy vařit s láskou, tak jsem to dělal bezmála 48 let mého působení v pivovarství. Tak, že ještě jednou do toho a větší kapaky. Pavlovi, který je opravdu jedním z mých synů a silně za náš pivovar bojuje, přeji totéž.


velbloud

čtvrtek, 15. červenec 2010
08:58

velbloud

No, já si myslím, že cena piva musí odpovídat koupěschopnosti obyvatel Ústí, např. u nás v Mostě minipivovaru stojí pivo 29Kč a speciál 33Kč. V Ústí si cenu představuji podobnou, nejsme přeci v centru Prahy :) Každopádně novému pivovárku přeji hodně štěstí a ať se hlavně povede pivo :-8 Každý nový minipivovar na severu je přínosem a Zlatopramen se v poslední době bohužel už moc pít nedá ::cry


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 15. červenec 2010
08:42

Dwarf

pivo bude asi za hodně, když se musí zadotovat třetina roční produkce zdarma pro vítěze ankety...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 15. červenec 2010
08:54

píra

to Dwarf: ?Za anketu dají necelých devět hektolitrů z tisíce plánovaných. Spíše se mi líbí, že když si chci založit firmu, polovinou mi přispěje EU. Co, nedáme to nějak dohromady a nezaložíme si taky pivovar?Dřív než tento penězovod vyschne. :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 15. červenec 2010
09:09

pechi

to píra: Třeba v Kroměříži U orla taky dosáhli na Eurochechtáky, určitě to nějak musí jít :-). Jaroslav bude asi otec Pavla.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 15. červenec 2010
09:29

Narmer

to píra: myslím, že do EU dáváme dost peněz a tak je jen dobře, když sem tam něco taky přiteče zpátky; a navíc na tak záslužnou věc, jako je pivovar :) ; poměrně často kolem chodím a už se těším na otevření


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 15. červenec 2010
14:52

Dwarf

to píra: budu o tom uvažovat :-) velmi vážně :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Pavel R.

neděle, 18. červenec 2010
13:25

Pavel R.

to píra: Budova je památkově chráněna, proto EU poskytla dotaci na její opravu, nikoli na vznik pivovaru.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

j.rychtárek

úterý, 20. červenec 2010
17:18

to píra: Tak holenkové, to jen pro Váš širší rozhled :Strukturální fondy EU zadotovaly přestavbu a rekonstrukci objektu, podpořily vytvoření nových pracovních míst a nových ubytovacích kapacit / lůžek /.Na pivovar o který tu kráčí nepřihodili šéfíci z Bruselu ani cent. Takže velký dík firmě TF, která do toho šla a mázla pivovárek tak říkajic ze svého.


píra

úterý, 20. červenec 2010
17:34

píra

to j.rychtárek: Díky holenku za informaci. Firma je opravdu statečná, že si z části financuje své podnikání a nespoléhá se jen na dotace. Jen více takových firem. A rychle, rok 2013 se blíží.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 20. červenec 2010
23:48

to píra:
Jen více firem, které si samy financují své podnikání! :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

VozechV

středa, 21. červenec 2010
05:43

VozechV

to píra: Hezká odpověď :D


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Pavel R.

středa, 21. červenec 2010
13:14

Pavel R.

to píra: Nevím o co vám tady všem jde... Když nadnárodní cizí kolosy zkupují a zavírají pivovary, tak nadáváte (ale jen tady, ve většině případů) a když někdo koupí památkově chráněnou budovu, dostane od EU peníze na její opravu a zřídí si tam pivovar, tak máte taky kecy. Tu budovu mohl koupit každý z vás posměváčků, ale asi málokdo z vás by se do takového projektu pustil. Myslím, že takových památkově chráněných a nevyužitých budov, na které by EU dala dotace, je na území republiky hodně. Tak přestaňte kecat a začněte podnikat.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 22. červenec 2010
06:13

VozechV

to Pavel R.: Mě jde o jinou věc. Jsem proti "socialistickému přerozdělování peněz". A EU se tak trochu chová jak jsme byli zvyklí za časů minulých. Nebylo by jednodužší vybírat méně na daních a nedotovat nikoho mimo sociálně potřebné, neziskové aktivity, sociální a zdravotní programy?

Mě se obecně nelíbí, když EU dá peníze jakémukoli subjektu pro další podnikání. Svým způsobem jde o nerovnou soutěž (a nechytejte mne za slovo, že o dotace si může zažádat každý, nemůže).


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 22. červenec 2010
13:37

Pavel R.

to VozechV: V tom prvním odstavci s Vámi celkem souhlasím. Až na to, že EU se až tak moc socialisticky nechová (ale vyjímky se vždy najdou). Dotace schvaluje komise, které se musí předložit podrobně vypracovaný plán. Některé projdou, některé ne. Žádost o dotaci na opravu památkově chráněné budovy v UL skončila na šestém místě asi z dvaceti.
Svého času byl na prodej Branický klášter za 1,-Kč, do kterého byla EU ochotna investovat na opravu asi 25 mil. korun. No neberte to za ty prachy... Jenže podmínkou bylo, investovat do oprav stejnou částku. Asi ty dotace opravdu nejsou pro každého. Jinak bych tam už měl pivovar.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

dwarfik1

čtvrtek, 15. červenec 2010
08:33

dwarfik1

To jsem zvědavý, za kolik bude pivko. Cena lůžka je v nebeských výšinách :-(


napsal(a): dwarfik1 [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 15. červenec 2010
08:02

píra

No vida. Další osvěžení v jinak ne příliš pivně zajímavém kraji.
Už jsem si myslel, že Pavel Rottenborn odchází z Mutějovic nebo bude pendlovat, ale on je to Jaroslav. Pravděpodobně příbuzný?
Jen ta cena za lůžko na pokoji mi neštimuje. Kdyby to bylo za pokoj, neřeknu. Ale takhle se raději porozhlédnu po jiném ubytování na příjemnějším místě a do podniku zajdu jen přes den na pivo.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.07.2010 ve 08:03:13


napsal(a): píra [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 15. červenec 2010
11:09

Pavel R.

to píra: Jaroslav je můj otec, dlouhodobý ředitel pivovarů Velké a Krásné Březno a já opravdu budu pendlovat mezi oběma pivovary.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI