Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary na Ústecku chystají nové a silné značky

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary na Ústecku chystají nové a silné značky

[středa, 30. červen 2010]

Doppel-Doppel Bock, jednadvacetistupňové pivo s tímto neobvyklým názvem, který by šel přeložit jako Dvojitý samec, ale i jako Dvojitá chyba, zraje ve sklepích velkobřezenského pivovaru. Po obrovském úspěchu červeného Svatojánského piva zdejší sládek-inovátor Petr Hauskrecht, který šéfuje pivovarům v Krásném i Velkém Březně na Ústecku, připravuje další novinku.

„Doppel-Doppel Bock bude nejsilnějším pivem vyráběným v koncernu Heineken. Nyní bude tři měsíce zrát ve sklepích. Čím je zrání pomalejší, tím je pivo silnější a lahodnější,“ popisuje chystanou novinku Hauskrecht.

Devět set hektolitrů speciálního „samce“ se bude prodávat pouze 28. září na svatého Václava. „Chceme tak netradičně oslavit patrona českých pivovarníků,“ prozradil sládek. Věří prý, že pivo bude minimálně stejně úspěšné jako minulý týden červené Svatojánské. Přestože se tohoto třináctistupňového piva vyrobilo 1,3 tisíce hektolitru, v mnoha restauracích už večer nebylo. „Prodalo se všechno a velmi rychle a chválili mi ho i kolegové z branže,“ říká Hauskrecht.

To ale zdaleka není jediné překvapení, které sládek pro milovníky zlatavého moku do konce roku chystá. Na Vánoce se bude po 80 letech ve velkobřezenském pivovaru opět vyrábět pivo Regenerátor. „Výroba této značky byla ve Velkém Březně ukončena mezi první a druhou světovou válkou. Přesné datum ale nikdo nezná. A bohužel ani původní receptura se nedochovala,“ přiblížil Hauskrecht, který tak v laboratoři začíná od nuly. Jedno je jisté, bude to pivo silně chmelené, pouze z českých surovin a zrát bude při 2 °C minimálně 60 dnů. A zatímco původní Regenerátor bylo čtrnáctistupňové pivo, jeho novodobý jmenovec bude o stupeň silnější. O tom, jestli to bude jen příležitostné vánoční pivo, nebo zda se bude vyrábět celý rok, pak rozhodnou štamgasti. „Loni na Vánoce jsme připravili nové 14° pivo a mělo takový úspěch, že se vyrábí standardně. Možná bude mít Regenerátor stejný osud,“ doufá sládek.

Heineken sází na „speciály“ i ve svých dalších pivovarech a v zásobě má i tam další překvapení, třeba na dožínky se bude v Krušovicích vyrábět pšeničné pivo.

Další severočeské speciality už Hauskrecht neprozradil. Všechny je ale můžete ochutnat 11. září na Pivních slavnostech ve Velkém Březně.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz

[Heineken] 12:13 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

čtvrtek, 1. červenec 2010
12:06

Dan

Opět hodnotný článek na iDnes.... :-?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 1. červenec 2010
08:34

Elf

Zrovna si dávám dvojtého samce - Regenatora a i když to není zrovna nejlepší dvojtej kozlík, předpokládám, že Regenerátor mu nebude sahat ani po kotníky. Ale narozdíl od Svatojánského ho docela rád ochutnám.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 1. červenec 2010
07:41

Ludwig

Doppel-Doppel Bock by jste prelozili jako "Dvojity Samec", popr. jako "Dvojita chyba"?
Aha.. :o :o :o
Mily autore, jdi prosim zpet na zakladku kam jsi chodil, a pozaduj od sve nemcinarky vraceni vstupneho.
A neumis-li prekladat (jako ze OPRAVDU NEUMIS, to Ti rikam ja), tak bud radsi zticha a nepis tady takovy hovadiny.
Zbytecne se jen ztrapnujes.......


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 1. červenec 2010
06:15

Pavel R.

Vždycky mi stoupne tlak, když čtu podobné žvásty. Jaké nové 14° pivo ??? Je nové jedině v tom, že hlavní kvašení už netrvá 90 dní, ale asi 42 jako to Vánoční. A ve VB se vyrábí již několik let.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
12:31


posted by: Inzerce

VozechV

čtvrtek, 1. červenec 2010
06:05

VozechV

V Krušovicích pšeničné? A bude svrchně kvašené? Jak to tam za současných podmínek chtějí docílit? Jen aby si nezpůsobili problém s mutací kvasnic. To by pak potom neměli tak lahodná piva jako doposud?!?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI