Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Oslavany mají kvůli zámku obstavený majetek

Co se píše o pivovarech a pivu


Oslavany mají kvůli zámku obstavený majetek

[pondělí, 21. červen 2010]

Opravit chátrající městské domy nebo prodat byty jejich nájemcům. V jiných městech běžná záležitost, v Oslavanech na Brněnsku nemožný krok. Město má totiž obstavený majetek. Kvůli soudnímu sporu s firmou G&C Pacific, která sídlí na ostrově Nui v Tichém oceánu.

Foto

Problém vznikl zhruba před pěti léty, kdy radnice vypověděla smlouvu o pronájmu ze zámku v Oslavanech firmě sídlící v daňovém ráji v Tichomoří. Podnikatel však vyčerpal dotaci spojenou s nájmem a nájem přestal platit,“ vysvětlila opoziční zastupitelka Naděžda Špiříková. Ta nyní z chyby, která vedla k obstavení městského majetku, viní starostu města Víta Aldorfa.

Stačilo se hned na počátku podívat do obchodního rejstříku a zjistit, že lidé z Oslavanska vystupují pod hlavičkou neseriózní firmy se sídlem v Tichomoří", dodala Špiříková.

Starosta kritiku opozice odmítá. „Městský majetek je sice zablokován, ale radnice s ním může nakládat, opravovat ho i pronajímat. Pouze ho nemůžeme prodávat,“ brání se Aldorf. Tvrdí také, že město má vliv i na správu zámku a udržuje ho v provozu. „Dál využíváme podstatnou část areálu, máme tam reprezentační prostory, v zámecké kapli pořádáme koncerty, konají se tam svatby,“ dodal Aldorf.

V zámku nyní sídlí muzea hasičské techniky a historie hornictví a energetiky, zázemí tam má ochotnický divadelní spolek, klubovnu junáci. V provozu je i pivovar, restaurace, fitness, solárium, sauna, kosmetický salon i půjčovna svatebních šatů.

O nevýhodném pronájmu zámku, soudním sporu a obstavení majetku města lidé v Oslavanech vědí. „Třeba pivovar byl nějaký čas zavřený, ale teď už v něm zase pivo vaří. Město si ale musí dát příště pozor. Zámek nemůže pronajmout komukoliv,“ myslí si Jaromír Kousala z Oslavan.

Firma G&C Pacific sice nájem neplatila, její dluh se vyšplhal až do výšky šesti milionů korun, ale část zámku opravila a provozovala zde i restauraci. Sdružení rozhodců kvůli dluhu vydalo na firmu exekuční příkaz. Ta se také obrátila na rozhodce s tím, že už na zámku proinvestovala určitou sumu peněz. Rozhodčím nálezem si pak přivlastnila majetek, který patří městu. „Radnice ale nález zpochybnila jako podvodný a u soudu uspěla,“ objasnila kauzu Špiříková, která kandiduje na místo starostky v podzimních komunálních volbách.

I když odvolací soud potvrdí rozhodnutí soudu nižšího stupně, záležitost se podle Špiříkové potáhne ještě nejméně rok. „A město dál nebude moci nakládat s majetkem,“ dodala zastupitelka. Starosta Aldorf ale věří, že záležitost bude vyřešena ještě letos. „Čekáme rozhodnutí v trestní věci, kterou stát vede proti firmě, do konce roku,“ doplnil starosta.

Jednatel firmy G&C Pacific Jiří Tomek již dříve veškerá obvinění ze zfalšování rozhodčího nálezu odmítl. Získaný majetek města považuje za náhradu za částku, kterou vložil do rekonstrukce v areálu zámku. Jeho aktuální vyjádření se redakci sehnat nepodařilo.

Areál zámku v Oslavanech má čtyři tisíce metrů čtverečních. Radnice ho chce dál rozvíjet. Požádala o dotaci na restaurátorské práce při opravě výzdoby zámecké kaple a opravu části střechy bývalého kláštera. Včetně dotačí již Oslavany vložily do zámku patatřicet milionů korun.

Zdroj: Brněnský deník.cz | Autorka: Gabriela Peringerová | Foto: Jiří Salik Sláma


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Aldorf

úterý, 22. červen 2010
15:01

Zámek Oslavany v tisku

V regionální příloze Brněnského deníku se v pondělí 21.6. objevil článek zastupitelky našeho města Naděždy Špiříkové ve kterém proklamuje, že Oslavanům byl obstaven majetek kvůli zámku. Město tak údajně nemůže opravovat městské domy, prodávat byty nájemcům dokonce prý nájemce čerpal nějakou dotaci spojenou s nájmem Za všechno dle ní může soudní spor s firmou G a C Pacifik se sídlem na ostrově Nui (správně patří Niue) v Tichomoří.

Co se týče tvrzení o obstavení majetku města Oslavany je třeba tyto informace uvést na pravou míru, a to tak, že na základě usnesení Okresního soudu Brno-venkov č.j. 20C 217/2008-129 ze dne 23.12.2008 bylo městu zakázáno zatěžovat nebo zcizovat nemovitosti popsané v podvodném rozhodčím nálezu ze dne 22.10.2008 vydaného p. Vladimírem Korunkou (recidivistou, který byl opakovaně soudně trestán [hlavně pro trestný čin podvodu dle ust. § 250 odst. 1 a odst. 4 trestního zákona], a to i pro velmi závažnou trestnou činnost).

Usnesením Krajského soudu v Brně ze dne 20. 3. 2009, č.j. 13 Co 64/2009-313, kterým bylo usnesení Okresního soudu Brno-venkov ze dne 23. 12. 2008, č.j. 20 C 217/2008-129 potvrzeno pouze částečně, a to v části kde bylo Městu Oslavany zakázáno zcizovat
a zatížit do právní moci rozhodnutí v této věci vedené u Okresního soudu Brno-venkov pod spis.zn. 20C 217/2008 nemovitosti par. č. 667 – zastavěná plocha a nádvoří, menší chráněné území, o výměře 8 466 m2, par.č. 668 – zastavěná plocha a nádvoří, o výměře300 m2,
par. č. 669/1 – zahrada, zemědělský půdní fond, o výměře 17 706 m2 a par.č. 670 – ostatní plocha, zeleň, o výměře 16 577 m2, zapsané na LV č. 10001 pro obec a k.ú. Oslavany
u Katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště Brno-venkov. Ve zbylém rozsahu se výrok Okresního soudu Brno-venkov (soudu prvního stupně) zrušuje
a řízení se zastavuje.

Jen pro úplnost je třeba dodat, že podvodný rozhodčí nález ze dne 22.10.2008 vydaný několikráte trestaným p. Vladimírem Korunkou byl nepravomocným rozsudkem Okresního soudu Brno-venkov č.j. 20 C 217/2008-623 ze dne 02.12.2009 z r u š e n. Proti tomuto rozsudku se žalované společnosti (G&C Pacific, a.s., BGC Developers, a.s., a G&C Pacific Niue Limited) odvolaly ke Krajskému soudu v Brně. Krajský soud v Brně nařídil jednání na den 29.04.2010. Na tomto jednání právní zástupkyně žalovaných podala námitku podjatosti celého krajského soudu. Dne 18.05.2010 rozhodl Vrchní soud v Olomouci usnesením č.j. Nco 33/2010-704 o námitce podjatosti tak, že tuto námitku zamítl jako nedůvodnou a odvolací soud (roz. Krajský soud v Brně) nařídil znovu jednání na den 08.07.2010, ale z důvodu dalšího obstrukčního jednání žalovaných toto jednání bylo znovu odročeno, a to z důvodu, že žalovaná společnost G&C Pacific Niue Limited podala dovolání proti usnesení o procesním nástupnictví G&C Pacific Niue Limited (společnosti G&C Pacific, a.s., a BGC Developers, a.s., zanikly fúzí do G&C Pacific Niue Limited), i když v jiných soudních řízení se vydání usnesení o procesním nástupnictvím domáhala.

Je zde dále nutné reagovat na zjevnou nepravdu uvedenou v článku Brněnského deníku ze dne 21.06.2010, že nájemní smlouva (nájemní smlouvy) byla uzavřena se zahraniční společností sídlící na tichomořském ostrově NUI, a to tak, že žádná nájemní ani jiná smlouva nebyla uzavřena se zahraniční výše uvedenou společností, ale se společností G&C Pacific, a.s., nebo BGC Developers, a.s., registrovanou dle českého práva. Společnost G&C Pacific Niue Limited se dostala do sporu s městem Oslavany díky svému tvrzení o procesním nástupnictví zaniklých společností G&C Pacific, a.s., BGC Developers, a.s., které paradoxně teď ta samá společnost prostřednictvím svého právního zástupce popírá.

Stejně tak je jakkoli nepravdivé a zcestné tvrzení zastupitelky Špiříkové o tom, že by bývalý nájemce čerpal dotaci spojenou s nájmem. V této věci jde už skutečně o fabulaci.

Zastupitelka Naděžda Špiříková svými zmatenými interpretacemi skutečností významně poškozuje město Oslavany v očích veřejnosti. Je s podivem, jak může podávat takto zmatené, nepřesné a nesmyslné informace tisku , když o veškerých záležitostech sama jako zastupitelka rozhodovala, a když už se neúčastnila jednání ZM tak byla minimálně formou zápisu z jednání ZM a RM o krocích města informována.

Předpokládáme že když už se v článku dokonce prezentuje jako opoziční zastupitelka a kandidátka na starostku Oslavany v nadcházejících komunálních volbách, tak by měla mít alespoň základní povědomí o tom, co se ve městě děje.

Od její nepravdivé interpretace skutečností vztahujících se k problémům s bývalým nájemcem zámku se jednoznačně distancujeme.



Vít Aldorf Ing. Svatopluk Staněk
starosta města Oslavany místostarosta města Oslavany


napsal(a): Aldorf (vit.aldorf(a)post.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI