Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nerušte vyškovský pivovar, protestují tisíce lidí

Co se píše o pivovarech a pivu


Nerušte vyškovský pivovar, protestují tisíce lidí

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Zaměstnanci upadajícího pivovaru by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažují, že dají podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

Šance udržet vyškovský pivovar je již slabá, přesto se o to zaměstnanci chtějí pokusit. Včera vyzvali ministerstvo zemědělství, aby odvolalo šéfa představenstva Zdeňka Řeháka. A zvažují, že na protest budou točit vyškovské pivo v Praze před ministerstvem.

Zdeňku Řehákovi dávají za vinu, že se v posledních letech v pivovaru špatně hospodařilo, což vedlo ministerstvo k rozhodnutí, že od 30. června půjde pivovar do útlumu. Většina zaměstnanců přijde o práci.

Bylo to unáhlené,“ napsali včera zaměstnanci ministerstvu, hejtmanovi, politikům i olomouckému arcibiskupství, které vlastní část pozemku v areálu pivovaru. A žádají, aby o dalším osudu podniku rozhodl nový ministr.

Zrušení pivovaru s více než třísetletou tradicí se nelíbí ani mnoha Vyškovanům a zastáncům malých regionálních pivovarů. „Pod petici proti jeho zrušení se již podepsalo více než tisíc lidí a máme zprávy, že další stovky podpisů jsou již na cestě,“ uvedla signatářka petice Hana Dostálová.

Ministerstvo již na valné hromadě odvolalo některé členy představenstva i dozorčí rady, Zdeňka Řeháka však chce ve funkci ponechat i nadále. „Je jediný nezaujatý člen představenstva, který je v tuto chvíli schopen zajistit řádný chod pivovaru,“ reagovala mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová na dotaz MF DNES, proč ve funkci zůstal, když pivovar za jeho předsednictví dospěl k takovým koncům.

Například člena dozorčí rady Martina Obruču již na valné hromadě vystřídal úředník ministerstva zemědělství. „Do dozorčí rady mne zvolili zaměstnanci, bývalo to tady zvykem. Mé odvolání je však svým způsobem logické, já jsem také v tom balíku propuštěných,“ uvedl Obruča. A dodal, že i on se o útlumu pivovaru dozvěděl až na valné hromadě. „Ta už o ničem nerozhodovala, jen jsme si vyslechli, co už bylo schválené a podepsané ministrem. A přinesli tam i seznam lidí, kteří se budou propouštět,“ dodal. „Bylo to rozhodnutí jediného akcionáře podniku, tedy ministerstva zemědělství, a předcházel mu ekonomický audit firmy, který prokázal velké finanční ztráty podniku za rok 2009 (30 milionů korun -pozn. red.). Ani stávající objednávky nejsou v takovém rozsahu, aby byla plně využita výrobní kapacita pivovaru,“ vysvětlila mluvčí Vrbová. Přesto se podle ní bude pivo nadále vařit podle požadavků klientů a odběratelů a majetek pivovaru se pronajme. Podle bývalého většinového vlastníka Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska pak už ale nebude naděje pivovar znovu rozběhnout. „Už první den poté, co se zveřejnilo, že jdeme do útlumu, jsme začali ztrácet trh,“ říká i jeden ze zaměstnanců. Včerejším dopisem boj zaměstnanců neskončí. „Máme i další nápady, jak dále upozornit veřejnost, že tady stát špatně hospodařil. Kluci by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažujeme, že dáme podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ uvedl předseda odborů pivovaru Ladislav Peprníček.

Ve vyškovském pivovaru se v posledních letech velmi často měnilo vedení a řídili ho lidé, kteří neměli s pivovarnictvím žádné zkušenosti. I to byl podle zaměstnanců důvod, proč se pivovar dostával do stále větších obtíží.

Jiří Fusek však vidí chybu někde jinde. „Myslím, že jsem vedení pivovaru Černá Hora zvládl docela dobře, i když jsem profesí stavební inženýr. Jde spíš o to, že vedení státního pivovaru neneslo žádnou trestněprávní odpovědnost,“ míní Fusek.

O útlumu vaření piva ve Vyškově přišla zpráva z valné hromady, která se uskutečnila 27. května. Den před volbami a dva dny před oslavami 330. výročí pivovaru.

***

FAKTA

Z diskuse pivařů na portálu Pivní.info „Tak jsem si ve čtvrtek vytiskl petici, vzal ji do práce (Mladá Boleslav) a sehnal jsem přes 20 podpisů, do středy jich alespoň 50 bude. Dneska jsem byl v Brně pro vyškovský pivo, tak snad ne naposledy.“ „Škoda, že to mám z ruky, podepsal bych. Asi by to chtělo založit novou stranu, např. SNP (Strana nasraných pivařů) a jít příští rok do voleb.“ „Za chvilku vyrážím pro petici na Cejl. K podpisu bude v brněnské hospůdce Na Božence. Možná se ukáže, že to bylo jen gesto, ale ať člověku vyškovské chutná, nebo ne, byla by škoda, aby šel další regionální pivovar do kopru.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Helena Vaculová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Judas Orlické hory

úterý, 12. říjen 2010
20:48

Prosím Vás vyškováci nedejte Váš pivovar a nedopuste aby ho zavřeli ti kteří dostali pěkný balík peněz do kapsy pak už ho těžko někdo znovu obnoví co tak už dopadlo tolik pivovarů v Čechách i na Slovensku.


napsal(a): Judas Orlické hory (Javornice214(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Jan hrozný

pátek, 25. červen 2010
18:23

Tak nakonec má zájem koupi pivovaru STEG s.r.o.!Podvodníci,kteří zbohatli na daň.únicích!To je paráda!


napsal(a): Jan hrozný (janhrozny1(a)email.cz) [Odpovědět]

Jan Hrozný

pátek, 11. červen 2010
15:22

Měli by zavřít celý vedení za řízený krach pivovaru!Z čeho finan.např.loňský ROCKSHOCK FEST.?!Kolik stáli ty bilbordy ve městech,kde o Vyškovským pivu nikdo neví?!Kolik se z těchto peněz vracelo zpět do kapes ředitele atd. v obálkách?!A nakonec kolik dostanou odměnu za to,že se jim povedlo zničit pivovar?!!Je to celý zase velký podvod a zase se na tom někdo řádně napakuje! J.H.


napsal(a): Jan Hrozný (janhrozny1(a)seznam.cz) [Odpovědět]

VozechV

pátek, 11. červen 2010
06:44

VozechV

Lidem z ministerstva, zdá se je to jedno.

Mnoha vyškovským je to jedno.

Několik set podpisů pod peticí svědčí jen o úzké skupině lidí kterým to není jedno.

Ale co mne zaráží, že je to jak se zdá jedno i SPP.

SPP je organizace, která sama sebe označila jako přátelé dobrého piva, chtěli by být něco jako Camra, ale vůbec se tak nechovají. Kolik udělali protestních akcí za zachování rušících se pivovarů? Jak propagují naše pivo? Mimo 1x ročně při vyhlašování jejich INTERNÍCH výsledků - JAK JIM CHUTNÁ PIVO - NIC!!, nebo tedy abych jim nekřivdil téměř nic.

A tady by měli jedinečnou šanci se zviditelnit a navíc by "nebojovali" proti soukromému majiteli, ale proti státu - to některé věci zjednodušuje a šance zvyšuje.

Pánové z SPP - kdepak jste? Snad ne už na dovolené u moře s chladícími se Géčky v moři?

PS: Trošku jsem vyjel, ale irituje mne zavření pivovaru, který není jen výrobním podnikem produkujícím chutné pivo, ale i historií města a tudíž naší historií. A jediný oficiální mluvčí českých pivařů mlčí.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
20:33


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI