Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Muzeum připomene staletý příběh jihlavského piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Muzeum připomene staletý příběh jihlavského piva

[pondělí, 7. červen 2010]

Výstava s názvem Příběh jihlavského piva potrvá do konce srpna.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě v létě připomene staletou pivovarnickou tradici Jihlavy. Ve městě se pivo vaří od středověku, velký pivovar byl založen před 150 lety a funguje dodnes. Na výstavě, která bude zahájena 2. července, budou kromě bohaté dokumentace k vidění i starodávné pivní korbely, modely pivovarských zařízení a hospodský koutek z první třetiny minulého století. Výstava s názvem Příběh jihlavského piva potrvá do konce srpna.

Jihlavská tradice vaření piva je velmi stará. Pivo se tady vařilo v podstatě od založení města, od 13. století,“ uvedl historik Radim Gonda. Tato výroba hrála důležitou roli hlavně ve středověku a v raném novověku. „Postavení sladovníků bylo skutečně privilegované. V této době, společně s dalšími obory, jako byla těžba stříbra, politicky kontrolovali správu města,“ přiblížil historik. V 16. století proti sladovníkům dokonce vypukla vzpoura.

Ve druhé polovině 19. století se jihlavský sladovnický cech rozhodl zrušit malé pivovary a postavit společný moderní pivovar. Tento podnik byl založen v roce 1860.

V jihlavském Muzeum Vysočiny se veřejnost dozví, které z domů disponovaly právem várečným a kde fungovaly malé pivovary.

Mezi množstvím vystavených předmětů budou také iluminované knihy sladovnického cechu ze 17. a 18. století. „Zajímavostí bude dosud nepublikovaná ukázka fotografií náhrobních kamenů s přepisy textů, pod nimiž byli v 18. století pohřbeni lidé nějak spjatí s pivovarnictvím,“ doplnil Gonda. Náhrobky byly nalezeny loni při archeologickém průzkumu v kostele svatého Jakuba. Expozici budou doplňovat dobové dokumenty a fotografie, na nichž budou zachyceny i někdejší známé jihlavské hospody.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autorka: Věra Stejskalová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI