Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Znojmo rozhodlo o koupi bývalého pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Znojmo rozhodlo o koupi bývalého pivovaru

[úterý, 4. květen 2010]

Znojmo odkoupí od společnosti Heineken areál bývalého pivovaru Hostan v centru města. Zaplatí za něj 26 milionů korun. Na odkoupení areálu se znojemští zastupitelé dohodli už loni na podzim, od té doby vyjednávali podmínky, za jakých město pivovar převezme. Koupě pivovaru je pro město klíčová. Pokud by areál získal někdo jiný, Znojmo by jen těžko zajišťovalo přístup k hradu a známé rotundě svaté Kateřiny.

Jednou z původních podmínek pivovarského koncernu bylo, že se v areálu pivovaru a na přilehlém hradě bude následujících deset let prodávat pouze pivo skupiny Heineken. To se ale zástupcům města podařilo zmírnit. Podmínka se bude týkat pouze areálu pivovaru a lhůta se zkrátila na polovinu. „Pět let není zase tak dlouhá doba vzhledem k tomu, jak je to rozsáhlý areál a v jakém stavu se nyní nachází,“ uvedl starosta Petr Nezveda (ODS).

Lhůtu si Heineken určil i pro případnou budoucí výrobu piva. Pokud by Znojmo dostalo během následujících deseti let od někoho nabídku na výrobu piva, osloví nejdříve společnost Heineken, která bude mít přednostní právo. „Pokud nabídku nebude Heineken akceptovat, budeme mít volné ruce a budeme moct spolupracovat s kýmkoliv jiným,“ vysvětlil podmínku Nezveda.

Požadavkem města bylo, aby daň z převodu nemovitosti zaplatilo Znojmo a Heineken napůl. I na tom se s nynějším majitelem pivovaru zástupci města domluvili. Nejasný osud teď čeká už jen část vybavení bývalé varny piva.Ta se totiž možná stane kulturní památkou, a proto v pivovaru stále zůstávají měděné kotle a je na ně uvaleno věcné břemeno. I když bude pivovar patřit Znojmu, kotle zůstanou majetkem Heinekenu a budou umístěny v areálu. „Dokud nebudeme znát verdikt řízení o udělení statusu kulturní památky, necháme tuto technologii stát na místě a až potom se rozhodneme, jak s ní naložíme,“ uvedla mluvčí skupiny Heineken Kateřina Eliášová.

Budoucí využití areálu ještě není určeno. Město má k dispozici studii, ve které památkáři určili jednotlivým budovám pivovaru památkovou hodnotu. Pivovar je umístěn v historickém centru města v areálu hradu a v těsné blízkosti nejvýznamnější znojemské památky, rotundy svaté Kateřiny. Podle starosty Petra Nezvedy by se v areálu mohlo postavit například muzeum výroby okurek, muzeum dějin Znojma nebo výroby piva. Částku šestadvaceti milionů korun musí město Heinekenu zaplatit do konce října.

Znojemský pivovar postavilo město počátkem 18. století v sousedství hradu. Pivo se tam začalo vařit v roce 1720. Pivovar patřil pod skupinu Heineken od roku 2003.

Původní článek a video naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz

[Znojmo] 19:04 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

h.p

středa, 5. květen 2010
08:31

Heineken Fuj,Fuj,Fuj !!!


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Krišot

úterý, 4. květen 2010
19:50

Krišot

Tak tj fraška a arogance nejhrubšího zrna, nejdřív historický pivovar zavřou a pak si ještě kladou podmínky, že v areálu bývalého pivovaru a (dokonce i hradu)se bude točit jen jejich pivo.Z historických funkčních pivovarů tady šmahem (stejně jako Saabmiller) dělají pivovarská muzea.:-(


napsal(a): Krišot [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI