Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stát zvýšil cenu za prodej pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Stát zvýšil cenu za prodej pivovaru

[pondělí, 12. červenec 2004]

Zájemce o Pivovar Strakonice bude muset zaplatit o dvacet milionů korun více. Ministerstvo zemědělství odhadlo cenu pivovaru na padesát milionů korun, ministerstvo financí ji však zvýšilo na sedmdesát milionů. Strakonickou radnici požadavek od koupi neodradil. "Za pivovar jsme ochotni zaplatit i vyšší sumu," řekl starosta města Pavel Vondrys.

Zastupitelé podle něj uložili radním, aby vyhlásili výběrové řízení na poskytovatele úvěru, ze kterého by město pivovar zaplatilo. Kvůli vyšší nabídce město ukončilo původní úvěrovou smlouvu, kterou dříve uzavřelo s ČSOB na 50 milionů korun. "Smlouva nebyla naplněna, pro nás z toho nehrozí žádné sankce," řekl Vondrys.

Strakonický pivovar, který vyrábí značky Nektar a Dudák, je součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Společně s Budějovickým Budvarem je v jižních Čechách posledním pivovarem v majetku státu. Město ho chce získat i proto, že po celý rok odebírá páru od místní teplárny, čímž stabilizuje cenu pro obyvatele. Pivovar měl ještě v roce 1990 výstav přes 226.000 hektolitrů piva, od té doby ale klesl o více než polovinu.

Privatizaci strakonického pivovaru protahovaly soudní spory s právovárečníky, jimž ale nakonec nárok na podnik nebyl přiznán. Radnice nyní doufá, že nové události privatizaci urychlí. (Quick)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI