Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prazdroj finalizuje nákup českého ječmene

Co se píše o pivovarech a pivu


Prazdroj finalizuje nákup českého ječmene

[středa, 21. duben 2010]

Používání CHZO české pivo je pro české zemědělce zárukou odbytu

Plzeňský Prazdroj dokončuje nasmlouvání dodávek sladovnického ječmene z letošní sklizně. Každoročně vykupuje 140–145 tisíc tun českého ječmene, takže cca 600 milionů korun za ječmen dostanou ročně od Prazdroje čeští zemědělci.

Prazdroj je hlavním pivovarským subjektem, který ječmen nedováží ze zahraničí, ale nakupuje ho v ČR. Zároveň je největším tuzemským odběratelem odrůd sladovnického ječmene, jejichž použití je podmínkou pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo.

Potřebujeme zajistit ječmen nejvyšší kvality pro naše piva a dlouhodobě omezit rizika nedostatku kvalitního ječmene. Nakupujeme přímo v České republice, kde 50 % našich potřeb pořizujeme napřímo od farmářů a 50 % od obchodních družstev a obchodníků,“ říká Pavel Šemík, ředitel plzeňského pivovaru.

Plzeňský Prazdroj má na nakupovaný ječmen velmi přísné kvalitativní požadavky v České republice, a samozřejmě nakupuje pouze ječmen z certifikovaného osiva tak, aby splňoval požadavky Chráněného zeměpisného označení České pivo.

Strategickým cílem je zajišťovat ječmen v odrůdové skladbě vhodné na výrobu Českého piva. Toto označení totiž nosí prazdrojské značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický Kozel. Plzeňský Prazdroj má zájem o dlouhodobé a oboustranně výhodné vztahy, podporuje a dlouhodobě motivuje pěstitele k produkci odrůd, bez nichž se České pivo nedá vařit.

Proto odebíráme každoročně stejný objem ječmene bez ohledu na výstav piva, přičemž naše cenová politika kombinuje jistou cenu před sklizní i tržní cenu po žních. To je užitečná pojistka pro nás i pro zemědělce. Navíc spojení se silným partnerem typu Prazdroje, který bude pivo vařit po desítky dalších let, je pro dodavatele výhodnou perspektivou a jistotou,“ říká Václav Abrahám z nákupního oddělení Plzeňského Prazdroje.

V porovnání s trhem přitom Prazdroj za ječmen platí ceny na horní hranici a přihlášením se k užívání CHZO České pivo si navíc dobrovolně omezil možnosti dovážet v případě nouze ječmen například z Francie, která je největším producentem sladovnického ječmene. Přitom jsou tam nejen skvělé podmínky pro pěstování ječmene a tudíž vyšší výnosnost, ale i nízké ceny díky výrazně vyšším subvencím zemědělcům než v ČR.

Více o sladovnickém ječmeni

Plzeňský Prazdroj je na českém trhu druhým největším odběratelem sladovnického ječmene a největším odběratelem odrůd ječmene schválených na výrobu Českého piva (ČP). Odrůdy určené pro vaření Českého piva tvoří 80–90 % celkového odběru ječmene Prazdrojem, zbytek ale také pochází z ČR. Ročně spotřebuje Plzeňský Prazdroj cca 145 tisíc tun sladovnického ječmene, z něhož vyrobí cca 118 tisíc tun sladu. Asi 13 tisíc tun hotového sladu ještě dokoupí, zároveň ale dodává vysoce kvalitní slad některým minipivovarům.

Dopad Českého piva na dodavatele ječmene

Odrůdy vhodné a schválené na výrobu Českého piva jsou pěstovány převážně v České republice a na Slovensku. Každý pivovar, který se rozhodne používat označení České pivo, podporuje lokální zemědělství, protože vědomě omezuje možnost dovážet ječmen z jiných zemí a většina investovaných prostředků do ječmene zůstává tedy zemědělským subjektům v České republice. Hodně závisí na ochotě pivovarů používat toto chráněné zeměpisné označení, ale vzhledem k tomu, že Plzeňský Prazdroj jako největší výrobce piva v České republice označení České pivo používá, je poměrně značná část odbytu českých odrůd zajištěna.

České pivo je oficiální chráněné zeměpisné označení (CHZO), které je zapsáno u Evropské komise na základě žádosti Českého svazu pivovarů a sladoven. Jednou z podmínek používání CHZO České pivo je i používání vyjmenovaných českých odrůd jarního dvouřadého ječmene, které musejí být při výrobě sladu na ČP zastoupeny minimálně z 80 %. Seznam schválených odrůd na ČP vydává a ročně upravuje VÚPS.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 14:34 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

středa, 21. duben 2010
20:55

Dan

To je zase psychologická masáž zákazníka!
Slovo "české", je v článku použito 24x ! Už to ti afričani vážně přehání...

Není to náhodou škoda, zmrhat takové množství obilí?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Medviydek

středa, 21. duben 2010
20:04

To Pivar: Jak jste prisel na to ze se Radegast a plzen vyrabi v Polsku?Pokud vim,tak se v Polsku vyrábi licencne pouze PU a to vyhradne pro polsky trh!Ale to bychom sme se mohli bavit,ze se vyrabi take na Ukrajine v Rusku atd...


napsal(a): Medviydek [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:17


posted by: Inzerce

Dan

středa, 21. duben 2010
20:39

Dan

to Medviydek:
Pouze pro polský trh, proto se prodává u nás ve všech Liedlech :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivoj

středa, 21. duben 2010
22:36

to Medviydek: V poslední době se hodně mluví o Gambáči z Polska, ale osobně jsem ho neviděl, Nicméně, není pravda, že se v Polsku dělá pouze Plzeň. Odkud se teda vozí Primus a Klasik v Pet láhvích. Pokud vím, donedávná v ČR Nebyla žádná plníci linka na PET láhve.


napsal(a): Pivoj [Odpovědět]

Pivař

středa, 21. duben 2010
19:30

Ať žije české pivo z Polska (Radegast, Plzeň) prodávaná u nás.


napsal(a): Pivař [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI