Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V želivském klášteře se bude vařit borůvkové pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


V želivském klášteře se bude vařit borůvkové pivo

[úterý, 6. duben 2010]

Během dubna začně v želivském pivovaře po několikaměsíční odstávce a rekonstrukci opět výroba piva, novinkou bude pivo s příchutí borůvek.

V klášterní knihovně jsme našli ručně psaný recept z osmnáctého století na staré bylinné klášterní pivo, které budeme v upravené podobě vyrábět. A chystáme se také na piva nejrůznějších příchutí. Specialitou tak třeba bude pivo s příchutí borůvek,“ uvedl provisor kláštera Jáchym Jaroslav Šimek. Hlavní výroba se podle něj bude soustředit především na světlé čtrnáctistupňové pivo a na bylinnou specialitu.

K dostání bude na pultech po celé Vysočině a pro turisty také přímo v klášteře.

Vaření piva v želivském klášteře má mnohaletou tradici. Výlučné právo vařit tzv. klášterní pivo mají historicky pouze pivovary v majetku církevních řádů nebo alespoň s částečným majetkovým podílem. Želivský klášterní pivovar jako jeden z mála českých pivovarů může vařit pivo podle starých osvědčených postupů dodávající kromě specifické chuti i punc výjimečnosti.

Nápad na obnovení vaření piva vznikl v devadesátých letech minulého století. V Želivě tak vznikl minipivovar, kde se vařily tři druhy piva. Vedle klasického klášterního piva to bylo pivo medové a višňové. Po rekonstrukci čeká pivovar změna, která postupně rozšíří pivní sortiment o další speciality. Podle starých kronik se v želivském klášteře vařilo pivo několik století. Poté, co byl za doby komunistického režimu klášter přeměněný na koncentrační tábor pro katolické kněží a řeholníky, ztratila se kontinuita se starými tradicemi a zvyky.

Zdroj: Vysočina Regiony24.cz | Mediafax


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Elf

pátek, 9. duben 2010
10:35

Elf

Včera jsem ochutnali světlé "klášterní" pivo Haštal - mizerné a bylinné "klášterní" pivo Marsil- otřesné. Piva se prý vaří v humpoleckém Bernardu.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.j

čtvrtek, 8. duben 2010
19:10

Tak kamarád, kanovník a farář z kláštera Želivského mi sdělil aktuální situaci a dovezl současná piva. Technologie je pryč. Důvody zde nehodlám prezentovat, nechtěje poškodit určité osoby. Pivo se vaří v Humpolci. Aaktuálně světlý ležák Haštal (5,8% alc), dále Marsil (pivo ochucené bylinným extraktem, 5,6% alc)
Piva jsou strašná. Pili jsem je s Elfem a Ludwigem. V tomto roce j v plánu instalace minipivovaru, vařícího pivo ze základních surovin. Tudíž hnusu ze sladinového extraktu je konec. Osobně jsem k plánům kláštera velmi skeptický, ale doufeme...


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
09:41


posted by: Inzerce

Elf

středa, 7. duben 2010
13:11

Elf

Jo, jo tradiční klášterní koncentrátové pivo.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.j

středa, 7. duben 2010
16:16

to Elf: Kamoš farář spadající pod Želiv mi ho včera donesl, tak ho vezmu na Boženku a koštneme to. Údajně by to už mělo být vařené ze zákl. surovin.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Felčar

středa, 7. duben 2010
16:22

Felčar

to jiri.j:A netušíš, čím to zakváší?


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.j

středa, 7. duben 2010
17:41

to Felčar: Zítra snad budu moudřejší a obohacen o nové informace. Zatím nevím nic konkrétního, takže uvidíme...


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI