Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo začíná ochutnávat kolem páté hodiny ranní

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo začíná ochutnávat kolem páté hodiny ranní

[čtvrtek, 4. únor 2010]

Zamíchat pivem ve skleničce, přivonět a poválet na jazyku. Má ten správný říz, chuť, pěnu a barvu? Na tuhle otázku si během táborských pivních slavností musela Dagmar Vlková odpovědět snad stokrát.

Jako sládková Měšťanského pivovaru Strakonice jsem na táborských pivních slavnostech jedním z desítek degustátorů a musím pozorně vnímat třeba i to, jak vypadá pěna,“ líčí devětatřicetiletá žena, které učarovala chuť piva už před léty.

Když se před osmi lety přestěhovala za manželem ze severních do jižních Čech, našla si práci znovu v pivovaru.

Začínala jsem v laboratoři v pivovaru v Lounech, pak jsem se vdala a přestěhovala do Mladějovic. Nejbližší pivovar byl v osmnáct kilometrů vzdálených Strakonicích. Z postu podsládka mne na ten sládkovský před dvěma roky vytáhl tehdejší sládek Jindřich Vondřička,“ popisuje svou kariéru.

Ve svém domovském pivovaru musí začít pivo ochutnávat už kolem páté hodiny ranní. „Degustujete mladinu, která odchází z varny do spilky, to ale ještě není hotové pivo. Potom se zkouší pivo, které jde ze sklepů na filtraci, a potom finální výrobek. Takový litr během dne vypiju,“ připouští s úsměvem.

Pivo Vlková považuje za nápoj pro muže i ženy. „Obsahuje přece širokou škálu vitamínů B, minerály a další prospěšné látky, které příznivě působí na žaludek, játra i slinivku. Samozřejmě, konzumace se nesmí přehánět,“ připomíná hned.

Své tvrzení dokládá i nedávným výzkumem, kdy část jihočeských vysokoškoláků ve zkouškovém období pila denně dvě třetinky piva a jejich kolegyně jednu. „Testy v nemocnici se pak zjistilo, že to snižovalo hladinu stresových faktorů.

Vlková do Tábora jezdí degustovat pivo už osm let a láká ji sem především možnost ochutnat i piva z jiných pivovarů. „My pivovarští jsme dobrá parta a rozhodně od sebe nelákáme receptury. Ale každý sládek je rád, když to jeho v degustační soutěži zaboduje,“ připomíná. Naposledy si odtud do své strakonické kanceláře odvážela třetí místo za tmavý ležák. Sama se prý občas zajde do mladějovické hospody přesvědčit, jak šenkýř o pivo pečuje. „Musím mu přiznat, že má čisté trubky i výčepní zařízení,“ dodává.

Sládková je zastánkyní klasické výroby piva. „Otevřené kvašení ve spilce, dokvašování v ležáckém tanku, slad a žatecký chmel. Mám ráda piva plné chutě s řízem a jemnou zakulacenou hořkostí, která doznívá po napití na zadním patře,“ zdůrazňuje.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI