Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žatecký pivovar zvýšil výstav, pivo vyváží na Bahamy

Co se píše o pivovarech a pivu


Žatecký pivovar zvýšil výstav, pivo vyváží na Bahamy

[úterý, 29. prosinec 2009]

Pro české pivovary nebyl letošní rok příliš příznivý. Letošek skončí pro celý pivní trh podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven léta nevídaným meziročním propadem kolem osmi až devíti procent.

Čísla ovlivní především pokles produkce největších pivovarnických gigantů. Řada menších pivovarů přitom ale paradoxně roste. Za celkovým poklesem stojí krize spotřeby. Jak domácí, tak ale především výrazným úbytkem zahraničních turistů, kteří si v Česku dopřávají hlavně globálně známé značky velkých českých producentů.

To paradoxně pomáhá menším pivovarům, které se ve svých regionech snaží odlišit od masové produkce stále větší nabídkou specialit. Že se jim to leckde daří, dokládají meziroční nárůsty pivovarů, jako je třeba Rohozec, Lobkowicz, rakovnický Bakalář, Svijany či Bernard.

Také pro Žatecký pivovar, který patří svým výstavem k menším regionálním pivovarům, nebyl letošek tak nepříznivý, jako pro velké producenty. „Pro Žatecký pivovar bude tento rok z pohledu prodeje jeho výrobků podobný rokům minulým, a to proto, že celkový prodej piva se opět meziročně o nějaké procento zvýší. Celková čísla ještě neznáme, ale očekáváme prodej přibližně o tisíc hektolitrů vyšší ve srovnání s loňským rokem. Vloni jsme dosáhli výstavu 28 tisíc hektolitrů,“ sdělil Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru.

Pivovar se snaží každoročně přijít na trh s nějakou novinkou, letos to bylo Cornish Steam lager – nefiltrované, tzv. „kvasnicové“ pivo v láhvích, vařené na základě starocornwallského receptu.

Dovoz piva z Česka omezilo zejména Rusko

Produkci českých pivovarů ovlivňuje i klesající export. Dovoz piva z Česka omezilo zejména Rusko. „Export českých pivovarů letos klesne minimálně o 12 procent,“ řekl Jan Veselý, výkonný šéf Českého svazu pivovarů.

V případě Žateckého pivovaru ale vývoz piva narostl, zvláště do zemí, kam se žatecké pivo tradičně vyváží – do Velké Británie a USA. „Nově vyvážíme pivo například na Bermudy,“ dodal R. Vincík.

Nelichotivá čísla pivovary tajily

Velké pivovary přestaly svá – letos nelichotivá – čísla od druhého pololetí poskytovat do statistiky svazu, což byla léta zavedená praxe. A na otázky týkající se vývoje v tomto roce nedávají konkrétní odpověď. Přitom právě produkce společností Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen či Heineken ovlivňuje celkový trh nejvíc. Zajišťují zhruba tři čtvrtiny české roční produkce, která se loni pohybovala mírně pod hranicí 20 milionů hektolitrů.

Právě do skupiny Heineken patří i Pivovar Louny. „Konkrétní výstav jednotlivých pivovarů nepublikujeme,“ sdělila na dotaz Deníku k výstavu Pivovaru Louny Kateřina Eliášová, mluvčí skupiny Heineken.

Pivovar Louny ještě před několika lety vařil ročně zhruba tři sta tisíc hektolitrů piva. V posledních letech ale produkce lahvového piva stále klesala, což vedlo na konci letošního listopadu k uzavření stáčírny v Lounech. V tamní pivovaru se tak už pivo plní jen do sudů, lounské pivo se lahvuje v pivovaru Velké Březno.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

BCH

čtvrtek, 31. prosinec 2009
18:37

BCH

Vedle Postřižinského (pro mě komínové a výtečné pivo) byla u mě letos jako druhá nejvíce bodující značka Žatec-Baronka, která je vynikající a přitom se dá levně koupit v Normě. Velkopivovarům se vyhýbám a v podstatě je nekonzumuji. O dovolené mám vždy nějaké tématické pivní cesty, kde podporuji konzumací regionální pivovary (výstav do 200.000 hl/ročně) a minipivovary.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Jarda

středa, 30. prosinec 2009
09:15

Žatec: Pivovar se snaží každoročně přijít na trh s nějakou novinkou, letos to bylo Cornish Steam lager – nefiltrované, tzv. „kvasnicové“ pivo v láhvích, vařené na základě starocornwallského receptu.
Včera jsem si ho ze Žatce přivezl a mrzí mě, že málo ::cry


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
07:59


posted by: Inzerce

emu

úterý, 29. prosinec 2009
22:43

emu

je pěkné, že se některým malým pivovarům daří, zvlášť prograsivní mi letos přišel ten Bakalář, jejich expanze je poměrně unikátní.
jinak já osobně šel v roce v 2009 meziročně dolů se spotřebou piva o nějakých 20 % :( naštěstí hlavně u velkovýrobců, protože jsem hlavně navštívil míň letních festivalů a podobných akcí; objem vypitého piva menších pivovarů se mi udržel na srovnatelné úrovni :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

karl2

úterý, 29. prosinec 2009
23:35

to emu: nahrazovals' kvanitu kvalitou :)

k Bakalářovi poznamenám, že
1) polotmavé mi zachutnalo
2) letní cyklovýloet okolo Berounky a Roztok - opakovaný scenář: příjezd k hospodě s emblémem Bakaláře => nemáme => nutnost čerpat energii z hnusné Plzně bez výtoče nebo Kozla, neb masa chlemtá zas to svoje G... snad se to v roce 2010 zlepší
3) v Praze v Bille na Kulaťáku v sortimentu


napsal(a): karl2 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI