Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský pivovar

[pondělí, 14. prosinec 2009]

Pět výškových dominant má vnitřní Město Vyškov. Věž kostela, radnice a tři komíny. Komíny patřící pivovaru.

Komíny z hlediska jejich funkčnosti nepotřebné, ale pro vzhled města symbolické. Symbolické v podstatě od založení pivovaru v roce 1680, původně církevního. Přežil hodně, vyrovnal se s mnoha problémy, ovšem ten poslední je jedním z nejzávažnějších - holá existence.

Nálet cizího kapitálu do našeho pivovarnictví dostal na pokraj živoření ty malé, někdy nazývané rodinné stříbro místa své existence a působení, k němuž patřily a patří, tvořily a tvoří s ním harmonický celek již několik století. Nezůstane jen dominanta bez obsahu?

To je ten největší oříšek k rozlousknutí nejen vlastního vyškovského pivovaru. Jeho pivo, několikrát velmi výrazně ohodnocené v rámci celostátní soutěže, určitě není hlavní příčinou současného stavu. Je někde jinde.

Tou nejzávažnější - prvopočáteční, je nevhodná propagace piva nejen z pozice výrobce, ale hlavně následných prodejců piva v restauračních zařízeních, ale i obchodech. Zde se ve velké míře projevilo lobování nových dodavatelů, podpořené mírnými úplatky, jehož následkem došlo k enormnímu poklesu zájmu o vyškovské pivo. Zde ceny a možná i kvalita nebyly rozhodujícími, rozhodujícím byl moment a okolnosti kolem přijetí nového dodavatele.

Dalším závažným momentem je dodávka levných pivních patoků do obchodních řetězců. Ve většině případech nelze vůbec mluvit o nějakém a někoho pivu, když jde v podstatě o jedno a to samé, pouze s jinými etiketami.

Vše završuje současný stav ekonomické síly pivařů, kdy peněz není a na pivo je chuť. Alespoň nějaké, třeba i patok. Jak dál?

Těžký problém, vyřešitelný snad jen posunem v myšlení prodejců, kteří jsou v přímém styku se zákazníky. Tak trochu více vlastenectví k rodinnému stříbru by nebylo od věci. Jeho ztráta by se mohla stát nevratnou. Symbolické komíny bez obsahu místa na kterém stojí, by byly smutnou připomínkou zašlé slávy.

Buďme hrdí a ne prodejní! Kolik produktů ve Vyškově se může pyšnit že jsou originální, vyškovské? Zvažme, abychom nepřišli i o ten poslední.

Dobrou chuť zákazníkovi a hlavně hodně pevného dalšího zdraví vlastnímu pivovaru, v příštím roce slavícím 330 roků od narození - pivovaru Vyškov.

Zdroj: Blog iDnes.cz | Autor: Věnek Kulhánek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

sladek

úterý, 15. prosinec 2009
09:41

Vyškovský pivovar nežil a nežije ve vzduchoprázdnu, pokud stávající problémy jsou přisuzovány konkurenci a jejím někdy skrytým nekalým způsobům získávání trhu je toto vidění pouze černobílé.Stále se brečí na nesprávném místě, o úspěchu či neúspěchu firmy, zde pivovaru Vyškov vždy rozhodovali a rozhodují lidé.Jak lze jinak vysvětlit že přes kopec pivovar Černá Hora, dále např.pivovary Polička, Bernard, Svijany, Janáček a další vedle tvrdé konkurence žijí, prosperují i zvyšují podíl na trhu. Pivovar Vyškov měl před léty výhodnější podmínky než řada privatizovaných pivovarů na českém trhu.Jenom z prodeje pivovaru Černá Hora/ bývalým PaS Brno a.s./ přiteklo více jak 100mil.Kč které skončily ve Vyškově.Jak s nimi hospodařili státem jmenovaní správci pivovaru je věc druhá ale zásadní.Do čela pivovaru v časovém úseku 2000 -2009 byl vždy jmenován člověk který pivovaru nerozuměl ale měl jinou přednost - barvu stranické legitimace v té barvě, která zrovna řídila ministerstvo zemědělství pod které státní pivovar spadá.Tak znova opakuji, ne konkurence ale způsob řízení dostal pivovar Vyškov tam, kde se dnes nachází / a že má dobré pivo nepovažujte za zázrak ale za samozřejmost – co jiného by měl pivovar za povinnost než vyrábět dobré pivo / Jistě je škoda každého pivovaru či jiné ho podniku který zanikne, zmizí tak tradice i to nejpodstatnější – práce. ale nikdy to není samo od sebe, vždy tomu někdo více či méně pomůže a pivovaru Vyškov prostě pomáhali více


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI