Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Využití chemicky modifikovaných hořkých látek v pivovarství

Co se píše o pivovarech a pivu


Využití chemicky modifikovaných hořkých látek v pivovarství

[čtvrtek, 5. listopad 2009]

Jedním z faktorů, které ovlivňují oblíbenost piva, je jeho specifická příjemná hořkost. Ta je způsobena zejména přítomností skupin látek, tzv. iso-alfa-hořkých kyselin, které mají svůj původ ve chmelu. Během varného procesu přecházejí do mladiny a následně hotového piva.

V současné době je možno pro výrobu piva použít nejen přírodních, minimálně upravených chmelových výrobků, ale také velké množství preparátů, obsahujících široké spektrum sloučenin, které se v původní pivovarské surovině, chmelu, vůbec nevyskytují. Tyto chemicky modifikované látky poskytují při výrobě celou řadu technologických výhod, např. zlepšení pěnivosti, hořkosti a senzorické stability. Na druhou stranu jejich použitím ztrácí pivo svůj charakter “přírodního” nápoje.

V souvislosti s těmito skutečnostmi probíhá v současné době široká diskuse týkající se zařazení těchto preparátů do legislativního rámce výroby nápojů tak, aby bylo jednoznačně stanoveno, zda se jedná o modifikované chmelové výrobky, nebo o potravinářská aditiva.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Alexandra Kvasničková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. listopad 2009
20:29

Roman Holoubek

Které pivovary to používají, nebo budou chtít použít, tak by v případě, že se prosadí v legislativě, že jde o aditivum a nikoli o chmelový produkt, bylo toto uvedené na etiketě a dotyční by se prozradili.


Kolda

čtvrtek, 5. listopad 2009
20:23

Nejsem odborník jako vy dva,ale jesti s tím přišel někdo z Plzně tak nejspíš poukazuje na na pivovar co leží nedaleko Turnova ?


napsal(a): Kolda (kolarikova(a)spak.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
08:49


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. listopad 2009
19:39

Roman Holoubek

To Hroch. Nevím, jaká je cena této chemikálie. A abych pravdu řekl, ani mne to moc nezajímá. A máš pravdu s vysrážením bílkovin a s kaly.

To Jarda: Právě na používání tohoto hnusu upozornila naše největší pivovarnická skupina, tudíž ona jej nepoužívá.


Jarda

čtvrtek, 5. listopad 2009
18:33

Už vidím, jak mocná lobby najde skulinu, kterou podobné technologie propašovat i pod pojem České pivo :(
Jo a víte, že je kravina utrácet za dovoz pomerančů? Šumivý celaskon má také oranžovou barvu, pomerančovou příchuť a vitamín C. Navíc nehnije a neobsahuje cukr, takže je to vlastně lepší!


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. listopad 2009
15:43

Roman Holoubek

Dovolím si upozornit na tento článek.

O co jde? O hydrogenované isoalfahořké kyseliny.
Je to minimálně proti dobrým mravům a dle současné legislativy i možná proti ní. Přesto je známo, že už s tím některé pivovary pracují, nebo je alespoň zkouší.

Ono jde i o ekonomiku. Podívejme se na to jinak. Pokud se používá chmel, chmelové granule, nebo i prostý chmelový extrakt, pak se to musí ve sladině nechat povařit (u otevřené varny cca 1,5 hodiny, u papiňáku za třetinový čas). Jenže při studeném chmelení se kašle na var sladiny a tím tvorbu mladiny. (Šetří se čas na varně a energii na další až 1,5 hodiny trvající var!) Rovnou se hodí sladina do spilky a teprve při sudování do ležáckého tanku (v případě CKT - při druhé fázi kvašení) se tam šoupne trochu (či více) hydrogenované isoalfahořké kyseliny a je to.

A pak použití hydrogenované isoalfahořké kyseliny má ještě jednu výhodu. Opravdu se může udělat jen jeden polotovar (14-18% EPM) a teprve z něj dle potřeby se udělá sweet 11, bitter 12, apod. A nikdo nepozná, že je to vše z jedné kmenové várky.

Tož tak...
Tedy výjimečně jinak zakončím svou úvahu - fuj!!!


hroch

čtvrtek, 5. listopad 2009
17:40

hroch

to Roman Holoubek:
Je jasné, že zrušení chmelovaru je skoro polovina ušetřené energie na varně. Jen pro zajímavost, nevíš ještě cenu té chemikálie. Asi tam taky musí být filtrace sladiny (protože chybí vysrážení bílovin a tvorba kalu při chmelovaru). Jak to je uvedené v literatuře-Je to hnus velebnosti.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI