Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jiří Boček: Budvar má za sebou dobrý rok

Co se píše o pivovarech a pivu


Jiří Boček: Budvar má za sebou dobrý rok

[sobota, 12. květen 2007]

V prvních jarních měsících dochází ve všech podnicích a firmách k hodnocení uplynulého roku. Loňský rok v těchto dnech bilancuje i jeden ze tří největších pivovarů v České republice - Budějovický Budvar, n.p. Co se pivovaru podařilo, kde se jeho výrobky prosadily a jaké novinky uvedla společnost na náročný český trh? Na tyto a další otázky odpovídá ředitel národního podniku Budějovický Budvar, ing. Jiří Boček.

* Pane řediteli, jestli se v poslední době mluví o nějakém pivovaru, tak je to Budějovický Budvar. Tu se objeví zpráva o novém pivu, tu zase zpráva o nové obchodní alianci či o nejlepším exportu v historii. Co se za tímto boomem skrývá?

Loni jsme zvýšili výstav piva o 5%, což považujeme za velký úspěch. Měli jsme rekordní export, zvýšili jsme i prodej doma. Podařilo se nám také výrazně vylepšit ekonomické ukazatele podniku. Mohu zodpovědně prohlásit, že jsme měli dobrý rok. Za tím vším stojí především poctivá práce všech zaměstnanců pivovaru. Od vedení, obchodního a marketingového oddělení, až po zaměstnance ve výrobě.

* Že se vám daří v České republice není až takové překvapení, ale Budvar je stále oblíbenější i v zahraničí...

Já bych především řekl, že uspět na domácím trhu není vůbec samozřejmostí, dokonce bych řekl, že je to jeden z nejsložitějších úkolů. Spotřeba piva v ČR stagnuje a o každý prodaný hektolitr vedou konkurenční pivovary tvrdý boj. Uspět na českém trhu vyžaduje nabízet vysoce kvalitní produkt za odpovídající cenu, ale také velkou obchodní zdatnost.

* A uspět na zahraničních trzích je jednodušší?

Ne, to určitě ne. Naší výhodou je ohromná tradice a především známost ochranné známky Budweiser Budvar. Ta nám pomáhá otevírat dveře. Další věcí pak je, že v těch dveřích musíte mít co nabídnout. My zahraničním spotřebitelům nabízíme vysoce prémiovou značku piva, vyráběnou z nejkvalitnějších surovin a tradičním výrobním procesem. Značka Budweiser Budvar je jednou z nejznámějších českých značek na světě. Mimochodem to potvrdil i fakt, že "Budweiser Budvar" byla loni jako jediná česká značka zařazena do prestižního britského seznamu "CoolBrands". Náš ležák má v Británii velmi dobré renomé, zejména mezi mladou generací.

Naše pivo patří mezi tradiční a originální evropské produkty. Evropská unie chrání pojem "Budějovické pivo" (Budweiser Bier) prostřednictvím institutu "Chráněného zeměpisného označení" (Protected Geographical Indication - PGI). Právo používat logo PGI na etiketách však znamená i velký závazek - musíme pivo vyrábět tradičním způsobem a pouze z vybraných surovin. Pro spotřebitele je logo PGI zárukou, že naše pivo je vyrobeno v Českých Budějovicích. Licenční výroba kdekoliv jinde nepřipadá v úvahu.

* Jak loni dopadl váš export?

V roce 2006 jsme dosáhli výrazného nárůstu prodeje na všech našich nejdůležitějších exportních trzích - tedy v Německu, Velké Británii, na Slovensku a v Rakousku. V loňském roce jsme dokonce vyvezli nejvíce piva v naší historii. Do 50 států celého světa jsme exportovali 555 000 hektolitrů piva - převážně světlého ležáku Budweiser Budvar. To znamená meziroční zvýšení exportu o 8 %!

* Který zahraniční trh je pro Budvar nejúspěšnější?

Na prvním místě je třeba uvést Německo, kde náš prodej dosáhl hranice 190 000 hl, což znamená meziroční zvýšení o 5 %. Naše pivo má v Německu velmi dobrou pozici - mezi prémiovými importovanými ležáky jsme druhou nejprodávanější značkou. Výsledky v Německu mimo jiné příznivě ovlivnila změna struktury distribuce přes vlastní dceřinou společnost Budweiser Budvar Importgesellschaft mbH pro celou oblast Německa.

Pak je zde trh Spojeného království. Celkem se v Británii prodalo 106 000 hl, což opět znamená meziroční zvýšení o 11 %. Ve Spojeném království došlo loni také k výraznému meziročnímu nárůstu točeného ležáku Budweiser Budvar o 25 % a točený Budweiser Budvar si dnes zákazníci mohou objednat ve více než 1200 britských restauracích.

Je potřeba dodat, že výsledky v Německu a Velké Británii jsou o to cennější, že celková poptávka po pivu tam dlouhodobě pomalu klesá. Na Slovensku, které je naším třetím nejdůležitějším exportním trhem, byl dosažen nárůst o 10 % (prodej 60 000 hl). Ležák Budweiser Budvar dále posílil svou pozici nejprodávanějšího importovaného prémiového ležáku v Rakousku a s velkým odstupem porazil ostatní česká piva v tomto segmentu trhu. Na náročném Rakouském trhu jsme prodali 45 000 hl.

* Na všech zahraničních trzích prodáváte přes dceřiné společnosti?

Ve většině států máme místní importéry. Na některých trzích jsme ale v poslední době uzavřeli smlouvy o obchodní spolupráci s největšími tamními pivovary. V letošním roce to byla například široce medializovaná smlouva s americkou společností Anheuser - Busch pro dovoz a prodej našeho piva na území Spojených států amerických.

Tato smlouva nám umožňuje dodávat do sítě téměř 6000 nezávislých velkoobchodů, které jsou partnery společnosti Anheuser-Busch.

Importované evropské značky jsou pro velkoobchody ze sítě Anheuser Busch významnou položkou, neboť importované pivo je jedním z nejrychleji rostoucích segmentů pivovarského průmyslu v USA.

Další významné dohody jsme uzavřeli se společnostmi ze skupiny dánského pivovaru Carlsberg ve Finsku, Švédsku a Chorvatsku. Tyto trhy vnímáme jako velké obchodní příležitosti a výzvy, které můžeme s partnerem velikosti Carlsbergu plně využít.

Přestože je ještě brzy na celkové vyhodnocení přínosů těchto smluv pro nás pivovar, již teď je jasné, že všechny uzavřené kontrakty již přinesly nárůst prodejů našeho piva v těchto zemích.

* Zpět na domácí půdu. Od března je na trhu úplná novinka v produkci Budějovického Budvaru. Co vás k myšlence nového piva Pardál přivedlo?

Rozhodli jsme se vstoupit do nového spotřebitelského segmentu, v kterém jsme dosud neměli žádný produkt.

Nyní máme v nabídce prémiovou TOP značku Budweiser Budvar a kvalitní značku středního cenového segmentu, od které očekáváme další zvýšení celkových prodejů společnosti. Při výrobě Pardála používáme tradiční kvalitní suroviny a vodu z artéských studní. Pardál je výčepní pivo a jeho chuť i další vlastnosti jsou výrazně odlišné od našich tradičních druhů piva. Proto oslovuje především zcela nové zákazníky.

* Na jeho vývoji se podílely stovky spotřebitelů, kteří svým názorem ovlivňovali konečnou chuť Pardála a měli být zárukou toho, že pivo bude přesně takové, jaké dnešní český "pivař" vyžaduje. Podařil se záměr?

Předně bych jim ještě jednou velice rád poděkoval za spolupráci, protože jejich pomoc byla pro nás velice důležitá. První výsledky naznačují, že náš společný projekt se podařil. Prodejní výsledky během prvního období výrazně předčily naše očekávání. V březnu jsme čtyřnásobně překročili původně plánovaný prodej Pardála a dubnové výsledky také vypadají velmi nadějně.

* Budou kromě již zmíněných obchodních aliancí či nového piva následovat letos další novinky?

Zcela určitě, protože musíme stále vylepšovat naši pozici na trhu. Jednu významnou novinku uvedeme na český trh během velmi krátké doby. Myslím, že zákazníci se mají na co těšit. Ale podrobnosti si zatím nechám pro sebe. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI