Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pšeničné pivo z Černé Hory už je na trhu

Co se píše o pivovarech a pivu


Pšeničné pivo z Černé Hory už je na trhu

[úterý, 15. září 2009]

Novým pšeničným pivem Velen naplnili v Pivovaru Černá Hora první sudy a lahve.

Toto lahodné dvanáctistupňové pivo začínáme prodávat v sobotu. Slavnostně je pokřtíme příští sobotu na Pivní pouti,“ uvedl šéf pivovaru Jiří Fusek. Půllitrová lahev bude stát dvanáct korun.

Jiří Fusek zdůraznil, že i když hlavní novinka letošního roku Velen volně navazuje na tradici a chuť bavorských piv typu weizenbier, pšeničné pivo se v Černé Hoře vařilo už v šestnáctém století. „O našem pšeničném pivu se pochvalně vyjadřoval už lékař Kopp v roce 1535, tedy pět let poté, co máme první písemnou zmínku o pivovaru,“ doplnil Hubert Adámek z pivovaru. Název Velen, jenž vychází z pověsti o vzniku Boskovic a vztahuje se i k Černé Hoře, kterou vlastnili páni z Boskovic, vybrali lidé v anketě.

Černohorské pivo je stále známější v různých zemích světa. Pivovar se totiž stále více zaměřuje na export. Nyní vyváží už kolem dvaadvaceti procent výrobků. „Největší trh máme na Slovensku, za které se v poslední době dostala Čína,“ dodal Fusek.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Leona Paroulková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Abrahaam

čtvrtek, 17. září 2009
11:54

Abrahaam

Snad bude brzo k ochutnani i v nektere z brnenskych hospod (Putna, Prokop,..). Netusi nekdo z pravidelnych navstevniku techto CH hospod kdy se ho zhruba dockame?


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI