Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Český export do Norska: úspěch českého pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Český export do Norska: úspěch českého pivovaru

[čtvrtek, 10. září 2009]

Zahraničnímu obchodu ČR se zatím nedaří vymanit se z recese, která je globálního rozsahu a zasáhla většinu států světa. Nově přicházející informace potvrzují, že současný pokles globální ekonomiky se stává nejhlubším v poválečném období. Český export se za 1. čtvrtletí letošního roku meziročně propadl o 17,5 procenta, i v důsledku ekonomických problémů našich obchodních partnerů. Za této situace se tak může meziroční nárůst českého vývozu do Norska o více než třetinu jevit jako pozoruhodný.

Společnost REMA 1000 Norge AS je mezinárodním řetězcem supermarketů, které nahrazují standardní prodej systémem franšízovým, diskontním - uplatňujícím prodej se slevou. První obchod skupiny byl otevřen 15.února 1979 v norském Trondheimu a dnes tento přední skandinávský koncern zahrnuje přes 450 supermarketů v Norsku a přes 200 v dalších státech Skandinávie – zejména Dánsku, ale podniká také v nových členských zemích Evropské Unie v regionu střední a východní Evropy (Slovensko: 20 supermarketů, dříve i ČR: 50 supermarketů), a vlastní je skupina Reitan (Reitangruppen).

REMA je zkratka pro Reitan Mat (Reitan Food) a Odd Reitan společnost založil. Označení 1000 symbolizuje historicky, že původně společnost nabízela výběr ze sortimentu tisíce produktů. Filozofii majitelů společnosti, kteří se inspirovali v Německu u bratrů Albrechtových (úspěšná síť ALDI), charakterizuje slogan „To jednoduché je často to nejlepší“. REMA je adaptací koncepce ALDI v norských podmínkách. Sídlo vedení firmy je v hlavním městě Oslo.

Koncern projevil zájem rozšířit sortiment zboží o dodávky kvalitního piva od českého výrobce. VOEÚ nabídku vyhodnotil jako zajímavou možnost, jak se dostat na náročný norský trh, který je v podstatě zcela otevřený, ovšem právě v oblasti obchodu se zemědělskými výrobky a zejména alkoholem jsou uplatňována protekcionářská pravidla, ztěžující přístup na tento trh. Navíc by mohlo jít i o příležitost pro českého producenta, jak se dostat do mezinárodní sítě supermarketů.

Norský stát uplatňuje svůj monopol nejen při výrobě, ale i prodeji alkoholu a trh s ním je de facto regulovaný. Alkoholické nápoje jsou zatíženy vysokými cly a daněmi a jsou tedy velmi drahé. Kromě piva jsou dostupné jen ve speciálních obchodech „Vinmonopolet“ – víno od 80 NOK a whisky od 300 NOK, v restauracích mnohokrát více. 0,5 l piva v restauraci stojí 40–80 NOK. U těchto nápojů je požadováno označení maximální výše obsahu alkoholu v jednotce prodávaného množství (na rozdíl od naší normy požadující údaje o minimální výši).

Poptávka byla zaslána do ústředí a zveřejněna 27. 5. 2008 v databázi zahraničních poptávek agentury CzechTrade. Za účelem širší publicity uskutečnil VOEÚ hned v červnu jednání s výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven Ing.Veselým. VOEÚ obdržel nabídky od více než dvaceti českých pivovarů a exportních obchodních společností (např. Prazdroj Plzeň a.s., Pivovar Klášter, Mnichovo Hradiště, Pivovar Primátor Náchod a.s., Měšťanský pivovar Havl. Brod a.s., Budweiser, Pivovar Chodovar, Chodová Planá, Rodinný pivovar Bernard Humpolec a.s., Pivovar Pernštejn a.s., Pardubice, Kruliš Europe Trading LTD, Teplice, Czech Brewmasters, s.r.o., Brewer Dycans, Brewer, s.r.o. Praha, Pivovar Jihlava atd.).

Všechny nabídky byly předány Product Managerovi firmy Rema Trading a.s., který po obchodních jednáních, převzetí vzorků od vybraných výrobců, selekci, porovnání a testování s „category managerem“ a jednáních přímo v pivovaru zvolil Rodinný pivovar Bernard Humpolec, a.s. Pro norský trh byl ze sedmi druhů nepasterizovaného piva Bernard, které v současnosti pivovar vaří (kromě nealkoholického osvěžujícího nápoje a dvou druhů nealkoholického piva), zvolen světlý ležák 11º. Těch 11º nebylo náhodou – pivo obsahuje 4,5 % objemových alkoholu (12º 4,7 % alkoholu), což znamená nižší celní sazbu. Zejména však pivo s obsahem vyšším než 4,7 % obj. alk. musí být prodáváno na prodejnách státního monopolu, popř. na gastronomických zařízeních. Ležák je plněn do vlastních originálních zelených lahví pivovaru o objemu 0,5 l, tvarově vycházejících z lahví s patentovým uzávěrem. Celkový vzhled doplňují nové tvarově a barevně upravené etikety, krček a korunkový uzávěr.

Pivovar Bernard není ve Skandinávii nováčkem. Jeho pivo mohou ochutnat již např. v Dánsku, Švédsku, Finsku, ale také na Slovensku, Rusku, Británii, Polsku, Řecku, SRN, Slovinsku, Ukrajině, ale i v Austrálii, Japonsku, USA a Latinské Americe, konkrétně jihoamerickém Peru. Export tak tvoří důležitou část odbytu pivovaru, který v minulém roce uvařil rekordních 188 000 hektolitrů piva, z nichž více než 12 % (23 300 hl) prodal do zahraničí, aby dosáhl meziročního nárůstu exportu zhruba o 30 %.

Navzdory globální finanční a hospodářské krizi, která podle dostupných údajů znamenala v 1. čtvrtletí 2009 pokles domácího prodeje piva o 8 % a exportu českého piva o 12 %, pivovaru Bernard se zatím daří loňskou produkci překonávat. V uvedeném čtvrtletí stoupl výstav pivovaru Bernard meziročně o téměř 2 % na více než 38 000 hl a tržby za pivo se zvýšily zhruba o 8 % na téměř 70 milionů Kč. V dubnu pivovar prodal téměř 21 000 hl piva, což byl jeho nejlepší měsíční výstav od jeho novodobé existence v roce 1991.

A jak se zatím daří pivovaru Bernard na norském trhu? Dosavadní výsledky potvrzují, že značce Bernard se dlouhodobě daří v segmentu prémiových piv vstupovat na nové zajímavé trhy. Zatímco v minulém roce bylo v síti REMA prodáno za zhruba dva měsíce 17 609 lahví piva (s týdenním průměrem zhruba 2 500 lahví), v dubnu letošního roku to bylo již cca 18 000 lahví, s týdenním průměrem téměř 5 000 kusů. Naprosto reálný je předpoklad dostat se na 10 000 lahví týdně a postupně na zhruba 1,5 milionu lahví ročně, s případným rozšířením dodávek i do sítě REMA v ostatních státech Skandinávie.

Po zahájení dodávek piva Bernard do sítě REMA se koncern stal hlavním prodejcem mezinárodního piva s vyšším obsahem alkoholu (posun ze 3. na 1. místo) v konkurenci dalších předních potravinářských řetězců : COOP PRIX, RIMI, KIWI, BUNNPRIS, MENY. V síti REMA 1000 se světlý ležák Bernard stal druhým nejprodávanějším pivem s vyšším obsahem alkoholu (za pivem značky Corona Extra a před speciály Gambrinus, Budweiser, Pilsner Urquell, Guiness, Kilkeny a dal.), nejvíce prodávaným českým pivem v této kategorii a je distribuován do více než 75 % prodejen řetězce.

Z nedávného rozhovoru s Product Managerem koncernu REMA lze odvodit hlavní důvody dosaženého úspěchu světlého ležáku Bernard v Norsku:

výborná kvalita nepasterizovaného piva, vařeného s řemeslným umem z velmi kvalitních surovin. Pivo se tak vyznačuje harmonií plnosti a hořkosti a vhodně vystihuje poptávku norských konzumentů po takovém speciálu seriozní jednání pivovaru Bernard, včasné plnění závazků a dodržování dohodnutých termínů

rozumná kalkulace výše zisku do nabídkových cen, která umožňuje konkurenční cenu piva pro finálního spotřebitele (cena 0,5 l lahve ležáku Bernard 25,50 NOK; Gambrinus 26,90 NOK, Grolsch 27,90 NOK, Pilsner Urquell 28,50 NOK), je důležitým faktorem zájmu trhu o nabídku tomuto zájmu vychází vstříc synergie pivovaru Bernard a koncernu REMA – např. v marketingu a formách prodeje – pivo Bernard je nabízeno na „pro zákazníky zajímavých místech supermarketů“, i volně mimo regály, na paletách, atd. pro norský trh je samozřejmě sympatická i základní obchodní filosofie firmy Bernard, která nespočívá ve snaze dosáhnout vyšších zisků cestou hledání úspor i ve výrobě, cestou zjednodušených výrobních postupů umožňujících vyrobit pivo levněji a rychleji. Ekonomicky výhodný postup výroby piva má totiž jeden zásadní problém. Toto pivo je unifikované, ztrácí svůj charakter a postrádá plnost. Spotřebitel pak přichází o požitek z chuti konkrétního piva. A to není účelem podnikání společnosti Bernard.

Výsledky dosažené v poměrně krátké době na norském trhu ukazují, že zvolená strategie rozvoje značky Bernard se v dlouhodobějším směřování podnikateli vyplatí.

Zdroj: BussinesInfo.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI