Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Evropský soud: Budvar nemá výhradní nárok na značku Bud

Co se píše o pivovarech a pivu


Evropský soud: Budvar nemá výhradní nárok na značku Bud

[úterý, 8. září 2009]

Pivovar z Českých Budějovic by tak mohl přijít o výhradní používání značky v Rakousku.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku v úterý zpochybnil nárok pivovaru Budějovický Budvar na výhradní používání značky "Bud", o niž se dlouhodobě pře s americkým pivovarem Anheuser-Busch, největším světovým pivovarem.

Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy, protože jí je nadřazené unijní právo. Budějovický Budvar však tuto značku v celounijním seznamu chráněných výrobků zaregistrovanou nemá.

Pivovar z Českých Budějovic tak může přijít o používání značky "Bud" v Rakousku, vyplývá z verdiktu soudu. Anheuser Bush kvůli předchozím rozhodnutím několik let nemohl prodávat pod stejnou značkou pivo. Obchodní soud ve Vídni v roce 2007 požádal nejvyšší soud EU v roce 2007 o radu v případu, kdy Budějovický Budvar již od roku 1999 žádá o zákaz prodeje piva "American Bud", který vyrábí Anheuser-Busch, vídeňskému distributorovi nápojů Rudolf Ammersin.

Budvar přitom uvádí, že užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu, než je Česká republika, je v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou. Bud je u nás podle něj národní zeměpisné označení od roku 1975 a tato ochrana byla rozšířena na základě dvoustranné dohody s Rakouskem v roce 1976. Označení Bud je v souladu s touto smlouvou chráněným označením, které je tedy vyhrazeno výlučně pro české produkty.

Evropský soudní dvůr nicméně pochybuje, že je v EU možné chránit některé výrobky na základě dvoustranných smluv. "Nařízení o ochraně zeměpisných označení a označení původu má vyčerpávající charakter, takže brání použití režimu ochrany stanoveného v takových smlouvách mezi dvěma členskými státy, jako jsou dotčené dvoustranné smlouvy," uvedl soud.

Není nicméně jisté, že rakouský soud musí rozhodnout ve smyslu rozsudku Evropského soudního dvora. Jeho stanovisko totiž není závazné a soud jej může brát jen jako doporučení.

Konečné slovo mají národní soudy

O tom, jak to v Rakousku se značkou bude, závisí konečném výkladu rakouského soudu, který přihlédne právě k úterního verdiktu Evropského soudního dvora. Buď nárok Budvaru uzná, nebo změní rozhodnutí z roku 1999, které bránilo An-Bevu prodávat pivo pod názvem American Bud v Rakousku.

Dosavadní spory u soudu, který sídlí v Lucemburku, přitom vyhrál právě českobudějovický pivovar, americká firma se ale pokaždé odvolala. Evropský soudní dvůr je ovšem nejvyšším soudem v unii a odvolání již není možné.

V EU si Anheuser-Busch před více než deseti let požádal o registraci obchodní značky "Budweiser" pro svá piva a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Budějovický Budvar se ale proti tomuto kroku amerického pivovaru, který loni koupila belgická skupina InBev, postavil.

Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) pak podpořil námitky českého pivovaru. Americký konkurent se ale odvolal - nejprve k OHIM a následně pak i ke druhému nejvyššímu soudnímu dvoru EU, k tzv. Soudu první instance.

Budvar vede s americkým pivovarem Anheuser-Busch (AB), který loni převzala belgická skupina InBev, spory o ochranné známky "Budweiser", "Bud" a další prakticky po celou dobu své existence. V současnosti Budvar vede po celém světě na 110 soudních sporů a správních řízení.

Zdroj: FinWeb iHNed.cz | Autor: Ondřej Besperát


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI