Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

České pivo v plastových lahvích se nevaří v Česku

Co se píše o pivovarech a pivu


České pivo v plastových lahvích se nevaří v Česku

[pondělí, 17. srpen 2009]

Pivaři se musejí připravit na novinku: ačkoli má pivo na plastové PET lahvi etiketu českého pivovaru, úplně české není.

Značky Klasik a Primus, které prodává v plastu Plzeňský Prazdroj, a značka Starobrno od skupiny Heineken se vaří i stáčejí v zahraničí. LN to potvrdili zástupci obou zmíněných pivovarů.

Kdo si tedy chce v obchodě koupit ryze české pivo, ať sáhne raději do regálu po klasické skleněné lahvi. „Piva Klasik a Primus v PET lahvích stáčíme v Maďarsku, kde je také vaříme,“ říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Pivo těchto dvou značek se vyrábí v pivovaru Dreher v Budapešti. „Převážení těchto levných značek z Čech by bylo neekonomické,“ upozorňuje mluvčí Mareček na skutečnost, že Prazdroj nemá v Česku stáčecí linku na plastové lahve.

Podobně je to s dvojicí Starobrno a Zlatopramen, které prodává v plastových „maxilahvích“ společnost Heineken.

Zlatopramen se v Ústí nad Labem vyrábí. Dováží se pak na Slovensko do Hurbanova, kde Heineken stáčí pivo do plastu. „Starobrno se vyrábí přímo na Slovensku. Ale náš vrchní sládek ve Starobrnu Tomáš Pluháček garantuje, že jsou použité stejné ingredience, recept i postup. Licenční Starobrno se tak neliší od toho brněnského,“ ujišťuje mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová. Firma si prodeje piva v plastu pochvaluje. „Po třech měsících, kdy jsme maxilahev uvedli na trh, jsme dosáhli šesti milionů prodaných lahví,“ uvedla Eliášová. Větší počet z nich tvoří Zlatopramen, který se distribuuje v plastu po celém Česku, Starobrno v tomto obalu je dostupné pouze na Moravě.

Piva v licenci se vyrábějí po světě běžně,“ řekl LN ředitel Svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj je běžné i to, když se pivo v tuzemsku vyrábí a v zahraničí stáčí.

Licenčně se například vyrábí pro místní trh Prazdroj v Polsku a Rusku, Kozel v Maďarsku a Gambrinus na Slovensku. Budvar pak neměl léta stáčírnu na plechovky, tak vozil pivo do Rakouska, kde ho plechovkoval pro místní i český trh,“ dodal Veselý. To, aby se „české pivo“ v zahraničí i vařilo, je ale letošní novinka. Pivovarské skupiny běžně jednotlivé značky „sestěhovávají“ do jednoho pivovaru. Takto například dopadl Braník, který se vaří ve smíchovském Staropramenu nebo Hostan, jenž ze zrušeného znojemského pivovaru přesunul Heineken do Starobrna. Běžné jsou pak licence – belgická Stella Artois určená pro český trh se licenčně vaří přímo ve smíchovském pivovaru Staropramen. Pivovary se nicméně dušují, že „zahraniční české pivo“ z Maďarska či ze Slovenska je stejné jako tuzemské. „Klasik je Klasik, vaříme stejnou technologií, stejnými postupy a při zachování stejného receptu jako v Česku,“ řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Podle Jana Kočky, majitele minipivovaru ve Varnsdorfu a provozovatele serveru Svět piva, zahraniční výroba u levných piv tolik nevadí. „Při dnešních technologických postupech se dá udělat pivo tak, že cílová klientela levných piv to nepozná,“ řekl LN Kočka. Podle něj pivo může utrpět spíše dlouhým převážením a špatným skladováním u supermarketů. PET lidi chápou jako levné pivo.

S pivem prodávaným v PET lahvích ve velkém začal Heineken se značkami Zlatopramen a Starobrno v květnu. Před čtrnácti dny se k nim pak připojil Plzeňský Prazdroj. Podle průzkumu agentury Simply5, který mapuje vnímanou kvalitu piva v jednotlivých baleních, jsou PET obaly chápané jako příležitostný obal pro laciné pivo.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ondřej Malý


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Banjokid

čtvrtek, 20. srpen 2009
06:36

Ať si mluvčí pivovarů říkaj co chtěj (že je to prý běžné ve světě), ale stejně je to podvod. Kdyby bylo v cizině běžné žrát hovna, tak by se to snažili zavést taky. Idioti


napsal(a): Banjokid [Odpovědět]

LiborP

pondělí, 17. srpen 2009
15:23

LiborP

Tak už to začíná, pivo ze Slovenska, Maďarska. Co kdyby se celá výroba přestěhovala jako výroba ostatního zboží do Číny a zpět se dovážel finální výrobek. Naštěstí převážet ochucenou alkoholickou vodu je poměrně drahý špás, kvůli daním tak i ceně za transport.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
10:28


posted by: Inzerce

Sekal

pondělí, 17. srpen 2009
14:27

Sekal

Ehm, ehm, v sobotu jsem si koupil pet v Kácově a stála, jestli si správně pamatuji, 40 Kč 12° kvasnice. Správně píší, že ty svoje hnoje v licenci vyrábějí, nikoli vaří.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

siki

pondělí, 17. srpen 2009
12:37

siki

PET lidi chápou jako levné pivo:-) Asi nebyli v Chýni, Chýši a jinde, kde se rozhodně o levné pivo nejedná....Samozřejmě mám na mysli lidi, co kupují lahváče za 10 a méně....Mě nedělá problém dát za dobré pivo 20, 30 i více peněz...A to piva z Chýně i Chyše jsou.


napsal(a): siki [Odpovědět]

Henri

pondělí, 17. srpen 2009
15:28

Henri

to siki: A to je právě ten problém - dobré pivo nemá v PET lahvi co dělat. Tebou jmenovaná piva jistě dobrá jsou a proto by mě nevadilo si připlatit ještě nějakou tu korunu a mít je v lahvi.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 17. srpen 2009
18:35

to Henri:
Jenže ona ta linka na lahvování něco stojí a pivovaru s menším výstavem se určitě rentovat nebude. Já si radši nechám natočit PET kvalitního piva, než aby na lahvárnu pivovar vydělával snižováním nákladů různým urychlováním, šetřením na surovinách apod. A lahvovat jinde? Co pivo poškodí víc, když ho stočí ihned do PET a do pár dnů se vypije, nebo když ho budou přečerpávat, vozit, lahvovat, vozit zpět, navíc zbytečně vypouštět sajrajt z náklaďáku. Problém PET je jediný, že se do nich dosud dávají horší výrobky. Ale kdo tu pozná pivo nalahvované do skla a stejné z PET ? I já jsem patriot a na pivo, víno a tvrdý alkohol ze skla nedám dopustit, ale ne za každou cenu (nemyslím tím Kč)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

úterý, 18. srpen 2009
10:00

Henri

to Jarda: Já vím, že vše nejde hned a rychle, ale přeci jenom už tu nějaký ten rok tržní hospodářství máme a když může káždý i sebemenší a sebechudší pivovar např. ve Frankách lahvovat do skla, tak už bych byl rád, kdyby jsme se tímto směrem začali pomalu ubírat i u nás. Ze začátku by alespoň stačilo, abychom tento, doufám přechodný stav, přestali vnímat jako konečnou normu pro naše pivovarnictví, neomlouvali si to stále, ale všichni jsme věděli a doufali, že je to jenom dočasné a dočkáme se standardu běžného na západ od nás, nikoliv na východ.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI