Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jiří Paroubek odmítl privatizaci Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Jiří Paroubek odmítl privatizaci Budvaru

[čtvrtek, 6. srpen 2009]

Jakákoliv cena neodpovídá hodnotě pivovaru,“ odmítl Jiří Paroubek možnou privatizaci Budějovického Budvaru, n. p., při čtvrteční návštěvě jižních Čech.

Myslíme si, že to není rodinné stříbro, ale rodinné zlato,“ zdůraznil Paroubek na adresu pivovaru. Šéf ČSSD ve čtvrtek přijel do jižních Čech podpořit kandidáty do parlamentních voleb. Navštívil mimo jiné českobudějovické podniky Budvar a Madetu a zavítal i do Českého Krumlova, kde podpořil pro budoucnost zachování otáčivého hlediště.

V případě Budvaru Paroubek odsoudil záměr transformace pivovaru na akciovou společnost, jak o tom uvažovala vláda Mirka Topolánka. „ODS dnes už tak jasně neříká, že chce pivovar privatizovat,“ zmínil předseda ČSSD, ale dodal, že jeden z vrcholných představitelů strany TOP 09 Miroslav Kalousek v minulosti konstatoval, že stát tu není od toho, aby provozoval pivovary. „Pokud vznikne po volbách koalice (ODS a TOP 09 – pozn. aut.), bude snaha pokračovat tímto směrem,“ řekl Paroubek.

ČSSD ústy Michala Haška, stínového ministra zemědělství odmítla nejen privatizaci, ale i transformaci Budvaru z národního podniku na akciovou společnost. „Je třeba doplnit, že v posledních třech letech procesem přípravy transformace pivovaru na akciovou společnost byla zahájena příprava privatizace,“ uvedl Hašek. „Topolánkova vláda nevyhlásila tendr na prodej pivovaru, ale to, co se dělo, byl zcela nepochybně první krok k privatizaci,“ vyjádřil se stínový ministr zemědělství za ČSSD. Pro média pak zdůraznil, že ČSSD by v případě vítězství ve volbách jednoznačně zastavila proces transformace a provedla analýzu, jestli peníze vynaložené ze státní pokladny na poradenskou firmu nebyly vyhozeny zbytečně do vzduchu.

Hašek také upozornil, že podle jeho názoru by se ve chvíli, kdy by se v České republice změnilo právní postavení Budvaru, na pivovar snesla po celém světe znovu sprška žalob od konkurenčních firem ve věci známkoprávních spo­rů.

Možnou privatizaci naznačoval Topolánkův kabinet v souvislosti s hledáním finančních prostředků pro státní pokladnu a jako první krok případného prodeje začal zkoumat možnost převodu národního podniku na akciovou společnost. Speciální poradenská firma doporučila vládě převod formou speciálního zákona, který ale nepřekročil stadium prvotních úvah.

Současný ministr zemědělství se vyjádřil, že transformaci podporuje, ale ohledně dalších kroků je mandát nynější úřednické vlády příliš krátký, aby se mohl k budoucnosti pivovaru vyjadřovat.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Edwin Otta


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI