Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kraj Bohumila Hrabala prostupuje pábení a dobré pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Kraj Bohumila Hrabala prostupuje pábení a dobré pivo

[pondělí, 3. srpen 2009]

Jezdíte-li rádi na výlety po českých krajích spjaté s příběhy známých osobností, zkuste navštívit Kersko u Hradišťka na Nymbursku. Můžete se zde vydat po stopách známého českého spisovatele Bohumila Hrabala a poznat místa, která ho inspirovala k většině jeho knih.

V Kersku spisovatel Bohumil Hrabal žil a literárně tvořil po značnou část svého života. O zajímavá místa zde není nouze, život spisovatele však nejvíce přiblíží Hrabalova stezka.

Jedná se o pátnáctikilometrový úsek sledující červenou turistickou značku. Vhodný je nejen pro pěší turistiku, ale i pro cyklisty. Výchozí objekt představuje restaurace Hájenka, která byla stejně jako celá osada v roce 1983 dějištěm filmu Slavnosti sněženek. Sem chodíval Bohumil Hrabal na pivo a i dnes si zde můžete dát kance se šípkovou omáčkou nebo se zelím a zapít ho nymburským Postřižinským pivem.

Kousek od Hájenky je Lesní ateliér u Kubů. Pravidelně se tu koná slavnost Hrabalovo Kersko. Letos se uskutečnil již 11. ročník.

Dále cesta vede k minerálnímu Josefskému prameni a pokračuje až k Hrabalově chatě s popisným číslem 0315, kde vznikala mnohá jeho díla. Od chaty směřuje žlutozelené značení k pískovcovému Menhiru, který zřejmě býval v minulosti hraničním kamenem.

V osadě Hradišťko objevíme i Hrabalovo místo posledního odpočinku. Jde o bílý pomník s otvorem „tunelem podle Moodyho“ a podepřený kamennou rukou.

"Kam čůrají psi"

Stezka končí přesně před vraty nymburského pivovaru. Postřižinský pivovar – jak se také Pivovaru Nymburk říká – je místo, kde spisovatel prožil své dětství a ranou dospělost (1919-1947). Sem zasadil Hrabal děj svého snad nejznámějšího románu Postřižiny.

Výlet můžete stylově zakončit v pivovarské pivnici, která je hned u vjezdu do areálu. Ochutnat můžete světlou Pepinovu desítku, Francinův ležák či třináctistupňový pivní speciál Bogan.

Na vrátnici lze navíc požádat o umožnění zhlédnutí Hrabalovy pamětní desky, která je umístěna na budově sladovny v netradiční výšce "kam čůrají psi".

V případě zájmu je možné ještě navštívit městké muzeum se stálou expozicí Bohumila Hrabala a získat tak ucelenou představu o životě tohoto výjimečného spisovatele.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Kateřina Šmídová

Kraj Bohumila Hrabala prostupuje pábení a dobré pivo

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI