Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar dosáhl na Kypru smíru ve známkoprávním sporu se společností Anheuser Busch

Co se píše o pivovarech a pivu


Budějovický Budvar dosáhl na Kypru smíru ve známkoprávním sporu se společností Anheuser Busch

[středa, 12. duben 2006]

Při soudním jednání v kyperské Nikosii bylo dosaženo smírného řešení známkoprávního sporu s americkou firmou Anheuser-Busch, Inc. Budějovický Budvar tak může na Kypru pokračovat v prodeji piva pod označením „Budějovický Budvar“ a podle přesně vymezených pravidel může používat i obchodní jméno „Budweiser Budvar, National Corporation“ na etiketách. Strany nebudou navzájem požadovat náhradu škod a uhradí pouze vlastní náklady na své právní zástupce.

V minulém týdnu bylo dosaženo smírného ujednání ve známkoprávním sporu mezi Budějovickým Budvarem, n.p. a firmou Anheuser–Busch, Inc. Spor byl vyvolán v roce 2000. Americký výrobce podal žalobu, ve které požadoval zákaz importu, distribuce a propagace všech výrobků, které ve svém označení v jakékoliv podobě obsahují slova jako „Budějovický“, „Budweiser“ nebo „Budvar“. Součástí žaloby byly i požadavky na okamžitou likvidaci již dovezeného zboží, náhrada údajných finančních ztrát, odškodnění a úhrada nákladů soudního řízení. Dosažená dohoda umožňuje Budějovickému Budvaru legální pokračování v prodeji piva na Kypru pod označením „Budějovický Budvar“ a podle přesně vymezených pravidel i používání obchodního jména „Budweiser Budvar, National Corporation“ na etiketách. Strany se dále dohodly, že nebudou navzájem požadovat náhradu škod a každá strana si ponese své náklady na právní zastoupení v tomto soudním sporu.

V kontextu dlouholetých známkoprávních sporů mezi oběma pivovary jde o první případ řešení sporů smírem. „Dosažení smíru na Kypru vítáme a považujeme toto řešení za oboustranně výhodný kompromis“ říká k tomu Mgr. Helena Lejtnarová, právnička Budějovického Budvaru.

„Ukončení sporu nám umožňuje zahájit standardní obchodování v této zemi, aniž by nám, našemu importérovi nebo dalším subjektům v distribučním řetězci hrozilo jakékoliv právní nebezpečí. Výsledkem by měl být růst prodeje na Kypru,“ komentuje vývoj situace Ing. Robert Chrt, obchodní manažer Budějovického Budvaru. „Naše pivo mělo na Kypru vždy své zákazníky. Jezdí tam mnoho turistů z Německa, Velké Británie a Ruska, tedy ze zemí, ve kterých máme velmi dobrou pozici,“ doplňuje Robert Chrt. Budějovický Budvar, n.p. vyváží pivo na Kypr od poloviny devadesátých let, a to v omezeném objemu v důsledku probíhajícího soudního sporu.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser-Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 70 správních řízeních před patentovými úřady. Kromě institucí EU zaznamenal Budějovický Budvar v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například v Rakousku, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Tchaj-wanu, Řecku, Portugalsku, Dánsku, Kambodži a Finsku. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI