Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stát možná pronajme vyškovský pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Stát možná pronajme vyškovský pivovar

[středa, 24. červen 2009]

Tržby a výstav piva ve vyškovském pivovaru stále klesají. Jedinou možnost jak tento stav zvrátit, vidí stát v pronájmu podniku. Město to znepokojuje.

Foto

Ještě v roce 2000 navařil vyškovský pivovar osmasedmdesát tisíc hektolitrů piva. Vloni už jen třiatřicet tisíc. Tím se vrátil o šedesát let zpátky.

Kvůli takovému vývoji uvažuje ministerstvo zemědělství, které je stoprocentním akcionářem podniku, o jeho pronájmu. Zatím mu v tom ale brání nedořešené majetkové spory s církví.

Na církevní historický majetek, kterým nepochybně majetek obchodní akciové společnosti Jihomoravské pivovary je, není možné provést privatizaci převodem akcií této společnosti se státní účastí na jakoukoliv fyzickou nebo právnickou osobu. Vláda České republiky schválila návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Do doby schválení tohoto zákona dalším legislativním krokem by byl prodej podniku, nebo jeho části pouze obcházením privatizačního zákona,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Dodal ale, že pronájem představuje jedinou možnost jak zvrátit propad podniku.

Foto

Ředitel pivovaru David Kaprál na tuto informaci reagovat nechtěl. Podniká však podle svých slov všechny možné kroky k tomu, aby vyškovské pivo dostal zase na výsluní.

Najal pivovarské obchodníky, kteří mají za úkol zákazníky opečovávat, rozjel reklamní kampaň a snaží se dobýt zpátky alespoň některé ztracené pozice v okruhu do šedesáti kilometrů od pivovaru. „Fabrika je kvalitní, má výborný produkt. Akorát ho neuměla v minulosti patřičně prezentovat a prodat. A na tom teď pracujeme. Výsledky se však neprojeví hned. Rád bych je viděl po létě tohoto roku,“ uvedl Kaprál, který podnik vede od loňského října.

Problémy vyškovského pivovaru znepokojují také město. „Jde o tradici a také o problematiku prostoru, kde dnes pivovar sídlí. Je v centru a v městské památkové zóně. Pokud by došlo ke změně majitele, je otázkou, jak by s tímto majetkem naložil. Pokud by se tam nemělo vařit pivo, nedokážu si to představit,“ řekl starosta Vyškova Petr Hájek.

Foto

Pivovar Vyškov je ryze státní firmou. Je součástí akciové společnosti Jihomoravské pivovary se sídlem ve Vyškově. „Tu založilo ministerstvo zemědělství v roce 1994. Stát do ní soustředil především restitučně ohrožený a „takzvaný“ církevní majetek původní akciové společnosti Jihomoravské pivovary Brno,“ vysvětlil před časem Vorlíček.

Katolická církev na svůj bývalý majetek vznesla nárok už počátkem devadesátých let a situaci se dodnes nepodařilo vyřešit. Na vyškovský pivovar doléhá tlak velkých konkurentů a zuřící cenová válka. Nedokázal si poradit s agresivní prodejní politikou konkurenčních soukromých pivovarů. Ztrácel tak zákazníky, a to dokonce i v domácím prostředí na Vyškovsku, kde měl ještě před pár lety „zabetonované pozice“.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Auto a foto: Šárka Dubská


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tchoř

čtvrtek, 25. červen 2009
00:10

Zážitek z III/2009:
Přímo v pivovarské hospodě vedle brány do podniku jsem panu číšníkovi položil asi dost nepatřičnou otázku: - Máte něco k jídlu? - Ne, zněla odpověď. - A je ve Vyškově nějaká restaurace, kde můžeme dobré jídlo spláchnout znamenitým vyškovským pivem? - Takovó tu nenandete!
Tak to je smutné, dal jsem si alespoň Březňáka s úžasnó pěnó a utratil slušný obnos v sousední prodejně (hlavně za Generály a Jubilery!).


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Ludwig

středa, 24. červen 2009
14:12

Ludwig

Neco pravdy na tom bude.. dokonce v Brne, a to lezi od Vyskova co by kamenem dohodil uz zkrachovala i POSLEDNI PIVNICE, kde se tocil Vyskov.. ta na Janske.. a 12ka tam stala 16 KC.. (Naposledy) Vsude okolo stoji 12ky kolem 25KC a ty nekrachuji..
To me neni logicke..
nemuze me to nekdo vysvetlit, jak je tohle mozny??


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
08:10


posted by: Inzerce

Jura.z.Brna

středa, 24. červen 2009
15:03

Jura.z.Brna

to Ludwig:
Mohlo to být tím, že to byl pajzl (nevím, nestihl jsem tam zajít). Brněnští opilci chlemtají jen starobrno a "lepší" zákazníci tam nechtěli chodit.
Kromě toho mám doje, že zájem o různá piva výrazně vzrostl až v pár posledních letech, do té doby se všude pilo především místní pivo, sem tam nějaký globál typu Plzeň. Nebo se mýlím?


Ludwig

středa, 24. červen 2009
16:14

Ludwig

to Jura.z.Brna:
No pajzl to byl 100%.. ale prave proto furt plnej, samy modraky, v koutech krumpace a lopaty, uz 10 min. pred otevirackou tam byvala fronta.. ti lidi tam chodili na "pivo za 16 KC" a znacka je nezajimala..
Jinak Vyskov a Cerna Hora se v Brne daji jeste pomerne povazovat za "mistni" piva.. :o


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Jura.z.Brna

středa, 24. červen 2009
16:22

Jura.z.Brna

to Ludwig:
Heh:) Pak je teda samozřejmě jedna poměrně snadná a pravděpodobná možnost, že starobrno prostě hospodě nabídlo lepší podmínky. A vzhledem k typu hospody to osazenstvu bylo víceméně fuk, že pijou něco jiného.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI