Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jiří Daněk: Heineken nevaří žádná europiva

Co se píše o pivovarech a pivu


Jiří Daněk: Heineken nevaří žádná europiva

[pátek, 19. červen 2009]

Nizozemský Heineken, světová pivovarnická trojka, prochází v Česku radikální změnou. To, co označuje manažer Jiří Daněk termínem optimalizace, v praxi znamená slučování ovládaných Krušovic, Starobrna a Drinks Unionu do jedné velké společnosti.

A na druhé straně přichází konec pivovarů s několikasetletou tradicí - zatím ve Znojmě a Kutné Hoře. Heinekenu by se zjednodušeně řečeno nevyplatily investice do nezbytné rekonstrukce a rozvoje pivovarů. Vařit značky, jako je Dačický a Hostan, bude Heineken jinde - ve větších pivovarech.

A Daněk nezakrývá, že vše je o penězích. "Tady nefunguje žádné ekonomické perpetuum mobile. Je jasné, že profitabilita pivovaru, který vaří miliony hektolitrů ročně, je rozdílná od pivovaru, který vaří jen šedesát tisíc hektolitrů," říká v rozhovoru pro HN Daněk, který je členem představenstva a obchodním ředitelem Heinekenu ČR.

Foto

Potvrzuje se, že velcí hráči, včetně Heinekenu, přispívají k likvidaci českých středně velkých nebo menších pivovarů?

To bych tak neřekl, že přispívají k likvidaci. Příkladem perspektivního pivovaru je Velké Březno, které patří mezi menší a kde jsme investovali hodně do kompletní generální opravy a údržby stáčecí linky. Takže to není snaha vytvořit jeden jediný pivovar pro všechny značky. Naše snaha je udržet všechny značky, o jaké je zájem. Byť budou vznikat v jiném pivovaru.

Hodně se ale spekuluje, že mezi kandidáty na uzavření je ve skupině Heineken i pivovar v Lounech. Můžete to potvrdit nebo vyvrátit?

Dělali jsme si hloubkovou analýzu situace v našich pivovarech a proces optimalizace je dlouhodobý. V tuhle chvíli nemáme jasno, co budeme dělat s pivovarem v Lounech.

Heineken je už delší dobu podle nejrůznějších zpráv jedním z kandidátů na koupi dvojky českého trhu Staropramenu, který jeho vlastník, skupina Anheuser Busch - Inbev, prodává. Chcete Staropramen koupit a jak daleko to jednání je?

V tuto chvíli nemáme žádný plán, který by se týkal Staropramene. Je pravda, že snahou Heinekenu ve světě i na českém trhu je být na daném trhu jedničkou nebo dvojkou. I tady chceme být číslo dvě, jen neříkáme kdy. V tuto chvíli je naší prioritou integrace tří ovládaných společností - Starobrna, Krušovic a Drinks Unionu.

Jak jinak chcete předstihnout nynější dvojku Staropramen než nějakou výraznou akvizicí?

Jsou i možnosti růstu značek, které vlastníme...

To vám nevěřím. Český trh je dnes natolik vyhrocený a konkurenční, jako málokde jinde. A produkce všech pivovarů stagnuje...

Neříkám, že se nám podaří zvětšit pivní trh, můžeme se ale pokusit navýšit náš tržní podíl. Ale pravda, není to jednoduché. Samozřejmě akvizicí nějaké pivovarnické skupiny by to bylo rychlejší.

Jaký jiný nákup kromě Staropramene by podle vás mohl přicházet v úvahu? Co byste třeba říkal, kdyby vám nabídla své pivovary česká a v posledních měsících velmi aktivní skupina K Brewery? Už delší dobu se spekuluje, zda K Brewery neskupuje pivovary třeba pro Heineken.

Tuhle domněnku bych nechtěl nějak komentovat. Tečka.

V Česku velmi rychle roste počet malých pivovarů. Vadí vám, že se tyto minipivovary stále víc vymezují proti vám velkým?

Není proč by to mělo vadit. U nás je velmi vysoká pivní kultura a malé pivovary k ní patří.

Oni se vymezují především proti nadnárodním koncernům, a tedy i Heinekenu, a jejich "europivům" - ve velkých objemech a zrychlenou technologií vařeným pivům s unifikovanou chutí. Vaří Heineken europivo?

Určitě ne. Naše piva si vedou velmi dobře, co se týče kvality a chuťového profilu. Velmi dobré výsledky dokládají nejrůznější degustační soutěže. Krušovice - Mušketýr a další naše značky patří mezi nejoceňovanější. Máme zkrátka špičkové pivo.

Jak ale třeba naložíte s evropským chráněným označením Znojemské pivo, které jste po letech příprav získali nedávno v Bruselu a teď přitom uznávaný znojemský pivovar zavíráte?

Žádost o uznání této chráněné známky šla do Bruselu asi před třemi lety, ale teď její využití neplánujeme. Nepotřebujeme ji.

Nedávno jste spojili společnost Starobrno pod Královský pivovar Krušovice. Kdy připojíte ke Krušovicům společnost Drinks Union se značkami, jako je Zlatopramen nebo Březňák?

Nejpozději v první polovině příštího roku. To je přitom jen taková technická nebo účetní věc. Když jsme teď spojili Starobrno s Krušovicemi, tak se na Moravě objevily řeči, že se značka Starobrno teď bude vařit v Krušovicích. To je přitom nesmysl.

Nehrozí ani, že byste po spojení Drinks Unionu s Krušovicemi přemístili do Krušovic vaření nyní ústeckého Zlatopramene?

Plány, že by se vařil Zlatopramen v Krušovicích v tuto chvíli nemáme.

Značku Březňák začínáte vařit licenčně v Rusku. Dobrovolně se tedy vzdáváte u Březnáka možnosti na použití v Evropě chráněného označení České pivo, které licenčně vařená piva užívat nemohou?

Máme pro každou značku, co se týče licence, určitá pravidla. Například Krušovice nebudou nikdy vařené licenčně někde za hranicemi. A na etiketách krušovických piv už tedy označení České pivo používáme. U značky Březňák nebude. Označení má totiž význam jen pro exportně orientované značky. A v exportu se nám letos daří, ze první čtyři měsíce jsme největším exportérem českého piva.

Pivovary v Česku už také bojují s krizí. Letošní první čtvrtletí bylo výrazně horší v prodeji piv než stejná část loňského roku. Zasáhl propad spotřeby i Heineken? Klesá i vám výrazně prodej v restauracích?

První čtvrtletí bylo slabé pro všechny, ale pololetí už pro nás bude ve znamení mírného meziročního růstu. V souvislosti s krizí třeba vidíme pokles prodeje v gastronomii, speciálně v Praze a dalších turisticky navštěvovaných regionech. Tam prodeje v restauracích šly kvůli poklesu počtu turistů dolů. A na celém trhu je jasný příklon českých konzumentů k nákupu lahvových piv domů.

Čím si mám vysvětlit tak obrovský rozdíl v ceně stejné značky piva v hospodě a v supermarketu. Proč je sudové leckdy dvojnásobně dražší než to samé v láhvi?

Cesta ke konzumentovi v restauraci je nákladnější než do maloobchodu. V gastronomii přicházíte do prostředí s obsluhou, máte náklady na sklenice, zařízení... Marže hospodských jsou mnohem vyšší než supermarketů.

A proč prodávají dráž sudové pivo už samotné pivovary? Náklady na výrobu musejí být srovnatelné s tou samou značkou v láhvi.

Rozdílná cena jde už od nás, ale ne s tak velkým rozdílem, jaký je pak v ceně pro spotřebitele. Prodej do hospod nás stojí víc než třeba prodej piva do Tesca. My našemu zákazníkovi poskytujeme určitý servis, který stojí peníze.

Do ceny pro hospodské si tedy započítáváte vaše předchozí náklady na vybavení té hospody různými firemními ubrusy, značkovými sklenicemi, výčepním zařízením a podobně?

Do určité míry to tak je. Jsou to ale služby, které zákazník očekává. Standardy pro kulturu konzumace piva jsou dnes mnohem vyšší než dříve. A my s tím těm restauracím pomáháme.

Uzavíráte s některými hospodskými smlouvy o exkluzivním prodeji výhradně vašich značek?

Myslím, že v první řadě ten náš zákazník - hospodský - nemá důvod čepovat jiné pivo než od Heinekenu, protože naše portfolio pokrývá vlastně všechny druhy značek. Snažíme se každé prodejní místo maximálně vytěžit, ale je to ve finále na tom hospodském, jak se rozhodne. Je to jeho rozhodnutí. Chceme, aby si každý náš obchodní partner vybral takové portfolio značek, aby mu to dávalo s našimi nebo i cizími pivy smysl. Hlavně aby vydělával. Jen s takovými partnery lze spolupracovat dlouhodobě.

Přišli jste na jaře s plastovým obalem - maxilahví na 1,5 litru. PET láhve přitom odborníci už dávno zatracují a podle statistiky má PET obal na piva sotva viditelný podíl na trhu mezi ostatními obaly. Jak reagují zákazníci na vaši "petku"?

Samozřejmě jsme si před uvedením na trh nechali zpracovat průzkum, jak lidé tohle balení u piva vnímají, a vyšlo nám, že šance tu je. Samozřejmě nejde o obyčejnou PET lahev, jakou znáte z ostatních nápojů, jde o speciální odolný materiál, který nepropouští kyslík a nemá vliv na kvalitu obsahu. Myslím, že prodej na letošek plánovaného počtu maxilahví splníme už koncem srpna.

Čím to je, že lidé velmi často říkají, že by si pivo v PET láhvi nikdy nekoupili, a přitom ho kupují ve velkém?

Jedna věc je, že mnoho z nás něco jiného říká, a pak něco jiného dělá. A druhá věc - myslím, že zákaznické výhody takovéhoto balení převládají nad určitou nedůvěrou.

Pivovarnický obr Heineken

Světová trojka

Nizozemské skupině Heineken patří více než devítiprocentním podílem třetí příčka mezi největšími pivovary na světě. Světovou jedničkou je Anheuser Busch - Inbev, dvojkou SABMiller. Loňské tržby Heinekenu vzrostly na 14,3 miliardy eur a čistého Nizozemci vydělali více než miliardu eur.

Česká trojka

Heineken má podíl 12 procent na celkové české produkci piva, patří mu třetí příčka za prvním Plzeňským Prazdrojem a dvojkou Staropramenem.

Expanze

Heineken vstoupil na český trh v roce 2003 koupí pivovaru Starobrno, v roce 2007 přibyl k úlovkům i Královský pivovar Krušovice. Loni koupil ústeckou skupinu pivovarů Drinks Union. Ovládá dnes například značky Krušovice, Starobrno, Hostan, Zlatý bažant, Louny, Dačický, Zlatopramen či Březňák.

Vlastnické rošády

Počátkem června spojil Heineken Starobrno s Krušovicemi, podobné spojení Krušovic a společnosti Drinks Union se chystá do roka. Ruší pivovary v Kutné Hoře a Znojmě. Spekuluje se, že podobný osud potká i pivovar Louny nebo Krásné Březno.

2,8 milionu hektolitrů piva uvařily loni pivovary skupiny Heineken v Česku

Jiří Daněk (38)

Vystudoval pivovarnictví na střední, pak i vysoké škole. Působil ve firmách Masterfood a Tesco, Do Heinekenu nastoupil v roce 2007. S přítelkyní má dva syny.

Zdroj Managerweb iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr

[Heineken] 08:51 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavo

pátek, 19. červen 2009
21:34

To jsou mi ale ekonomové a hospodáři - v tuhle chvíli nemáme jasno co budeme dělat s pivovarem v Lounech - tak proč to kupovali. Ale zítra už budeme mít jasno - zavřeme ho.


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

Petr

pátek, 19. červen 2009
18:15

Petr

No tak tohle je snad výsměch. Klasický příklad, kdy kdejaký pitomec s ekonomickým vzděláním kde je jedno zda dělá pivo, žiletky nebo čekoládu rozhoduje o pivu které pro něj znamená jen kolonku v účetnictví. Nemá k němu žádný vztah a řídí se firemní strtegií bez vlastního názoru. Tohle je opravdu tragédie!


napsal(a): Petr [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
21:16


posted by: Inzerce

Tchoř

pátek, 19. červen 2009
15:02

Nebudeme, neplánujeme, nevíme, nekomentujeme... Opravdu kvalitní rozhovor, byť musím smeknout před panem tazatelem, který do problematiky vidí a otázky volil opravdu trefné. Ale co by asi tak mohl očekávat od zaprodance (soudě podle odpovědí s IQ pod 75), placeného xindly s rudou hvězdou ve znaku... Zlatopramen mi už dávno nic neříká, k točenému Hostanu jsem se drahnou dobu nedostal, takže sbohem, Dáčo, Louny a snad i Březňáku :-(


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 19. červen 2009
11:31

Njorloj

Hezke jak je za kazdym "nebudeme" ono pomyslne "zatim", ale opravdu rika, co musi a co se od nej ceka, skoro by se dalo rict, zbytecny rozhovor


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pátek, 19. červen 2009
11:10

Jura.z.Brna

Na jižní Moravě se tak rychle rozšiřuje oblast pivního vakua, že to je k uzoufání. Doufám, že aspoň ten Vyškov to trochu provzdušní!
Od Heinekenu už dlouho pivo nekupuju a teď se asi začnu vyhýbat i zulucole...


Kozel 14

pátek, 19. červen 2009
10:28

Dwarf: Zkrátka je to sympaťák už od pohledu...


napsal(a): Kozel 14 [Odpovědět]

Michal

pátek, 19. červen 2009
13:39

Michal

to Kozel 14: Připomíná mi to spojení Košťál - fotbal, taky to šlo do řiti...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 19. červen 2009
10:21

Dwarf

Jiří Daněk (38)?? podle fotky jsem ho odhadoval nejmíň na 50, nějak mu ten Heineken vlezl do hlavy... jinak holt mluví tak, jak musí/má - nic přeqapivého


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 19. červen 2009
11:06

Rosťa

to Dwarf: ...pravděpodobně je to tedy koncové dvojčíslí roku výroby :)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Michal

pátek, 19. červen 2009
13:38

Michal

to Dwarf: Tak mě napadlo to samý, když sem čet věk :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Libor

pátek, 19. červen 2009
09:58

Libor

Citujem: "Nehrozí ani, že byste po spojení Drinks Unionu s Krušovicemi přemístili do Krušovic vaření nyní ústeckého Zlatopramene?
----
Plány, že by se vařil Zlatopramen v Krušovicích v tuto chvíli nemáme."

a ja dodávam: ale vôbec to nevylučujeme, naopak, skôr to predpokladáme - je to len otázka času.... :-(


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

jan

sobota, 20. červen 2009
08:48

Jan

zlatopramen je sračka a když skoni tak je to jedno


napsal(a): jan [Odpovědět]

Malakin

pátek, 19. červen 2009
09:42

Malakin

Zajímavý názor jistého Romana Růžičky ze Znojma u tohoto článku na jeho původním umístění na iHNed.cz:

"Nevím, zda se je Hostan europivo nebo holandopivo, ale od doby, kdy se vaří pod Heinekenem (Starobrno), je to nasládlá záležitost bez výrazné chuti, přitom pořád slyšíme, že tradiční chutě budou zachovány. Domnívám se, že Hostan jako značka během několika let zanikne, a mám pocit, že mi to ani nebude vadit. To pivo už totiž není dobré!"

Já bych k tomu jen dodal, že pokud se nebude Hostan vařit ve Znojmě, tak mi zánik značky taky vadit nebude. Podstatné je pro mě to, kde se pivo uvaří, a ne, jak se to jmenuje. A stejně jako neuznávám všelijaké Břeclavské, Opavské a jiné jedenáctky, které považují tzv. místní patrioti za své pivo, aniž by si položili otázku "Co to má kromě názvu vlastně společného s naším městem, když se to vaří kdesi daleko v Čechách?", nebudu uznávat ani Hostana z Brna či odjinud, což částečně dělám vlastně už teď = vyjma sudové 11ky chápu Hostana jako Starobrno a proto se mu taky vyhýbám.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.06.2009 ve 10:12:00


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI