Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Trendy Hoegaarden osvěží nejlépe v horkých letních dnech

Co se píše o pivovarech a pivu


Trendy Hoegaarden osvěží nejlépe v horkých letních dnech

[pátek, 22. květen 2009]

Originální pšeničné pivo Hoegaarden aspiruje na titul hit letní sezóny. Toto osobité kvasnicové pivo zaznamenává výrazný vzestup popularity, který ho dostal až na samotnou špici pořadí mezi pivními speciály v našich restauracích. Díky své specifické osvěžující chuti je obzvlášť vyhledávaný v horkých letních dnech.

Nefiltrovaný a svrchně kvašený Hoegaarden se na českému trhu poprvé představil v srpnu 2002. Ačkoli by se mohlo na první pohled zdát, že Češi nejsou podobným novinkám nakloněni, stal se pravý opak. Prodeje Hoegaardenu každoročně rostou a dnes je podle údajů společnosti Data Servis nejprodávanějším speciálem v českých restauracích a předstihl tak značky jako Velvet nebo Kelt.

Kromě specifické chuti s náznakem pomeranče a koriandru, která Hoegaarden odlišuje od většiny ostatních piv na českém trhu, přispívá k jeho oblibě i originální robustní šestihranná sklenice o objemu 0.25 a 0.5 litru, která se zdobí čerstvou limetkou a dobře drží pivo studené.

Osvěžující chuť Hoegaardenu nejlépe vynikne v horkém letním dni nebo na zahrádce po sportu. Jeho obliba tak vzrůstá spolu s trendem aktivnějšího způsobu trávení volného času u české populace,“ říká Martin Jahoda, brand manažer prémiových značek společnosti Pivovary Staropramen.

Česká servírovací specialita

Mnoho lidí se domnívá, že přidání limetky je zvyk dovezený z Belgie, stejně jako toto pivo. Vynálezcem této servírovací speciality je však jakýsi barman z Potrefené husy, který se uprostřed horkého léta rozhodl vyzkoušet, kterak pomocí limetky zdůraznit osvěžující chuť tohoto piva. Tento rituál se záhy rozšířil a dnes již takto naservírovaný Hoegaarden vyžadují všichni jeho milovníci u nás.

Letní inspirace

Stejně rychle a dynamicky, jako se rozvíjí obor gastronomie, vznikají novinky, které často příjemně podráždí naše chuťové pohárky. Barmani tak dnes míchají nápoje, jejichž základem je právě pivo. Letos se v řadě barů objeví Hoegaarden mojito, které si můžeme vychutnat s partou přátel také ze třílitrové sklenice s dlouhými slámkami, jak je tomu zvykem právě u jmenovaného koktejlu.

Vyhledávaný také ženami

Žen, které pravidelně pijí pivo, je zhruba 60 %. To je sice relativně méně než mužů, ale stále se jedná o velmi vysoké procento, ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji. Mnoho z nich si oblíbilo právě Hoegaarden. Ženy na něm oceňují právě osvěžující tóny pomeranče a koriandru, které dodávají tomuto pivu specifické dimenze chuti.

Kam za osvěžující chutí

Hoegaarden je díky své neobvyklé chuti jedním z mála piv, které spotřebitelé cíleně vyhledávají a jsou kvůli němu ochotni změnit i svůj oblíbený podnik. Fandové Hoegaardenu na něj mohou zajít například do jedné ze sedmadvaceti Potrefených hus na území celé České republiky.

U zrodu originální chuti stáli mniši

Historii Hoegaardenu začali psát mniši ve stejnojmenné belgické vesnici roku 1445. Chmel tehdy ještě nebyl nezbytnou součástí receptury a mniši proto používali různá koření a byliny. Na konci 19. století bylo ve vesničce Hoegaarden s 2000 obyvateli 35 pivovarů, ale pod silnou konkurencí piv ležáckého typu postupně mizely a v roce 1957 byl uzavřen poslední. V roce 1963 však bývalý pracovník jednoho z nich výrobu Hoegaardenu obnovil a ten se v průběhu dalších 30ti let rozšířil do celého světa. Dnes si mohou specifickou chuť Hoegaardenu vychutnat spotřebitelé ve více než 30 zemích.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen

[AB InBev] 07:53 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Trhac

pátek, 22. květen 2009
18:55

Trhac

No hlavně, že nám PR dá na vědomí, že Hoegaarden je "trendy"...
Mě osobně přijde celkem nic extra...točený Primátor WB či Schofferhofer mi přijdou lepší(už abych taky ochutnal Herolda)....Jinak zajímavé, že Hoegaarden mi už X krát točenej nepřišel nic moc a lahvovej byl OK, a zase se mi nezdá, že za nic moc chuť točeného by mohla hospoda, protože už jsem ho měl opravdu v dost podnicích...Jinak co se limetky či citronu týče, tak to považuji opravdu za humus...pokud se náhodou zapomenu a nezmíním, že nechci, tak musím rychle vyhazovat do popelníku:D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.05.2009 ve 18:59:09


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

phrabina

pátek, 22. květen 2009
16:25

phrabina

No, já myslím, že konkrétně u Hoegaardenu je to poměrně jedno, zda tam limetku dají či ne...
Rozhodně trvám na weizenu nebo witbieru bez citrusu, ale úplně nesnáším, když ho hodí přímo do piva, místo aby jej napíchli na okraj sklenice. Vybavuje se mi, když jsem si ve Svatováclavském pivovaru v Olomouci zhluboka přihnul jejich pokusu o pšenici a zničeho nic mi cosi velkého a divného vplulo do úst. Strašně jsem se leknul, zařval a kroužek citrónu letěl přes půl hospody. Doteď se z toho v noci hrůzou budím.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.05.2009 ve 16:38:53


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
15:20


posted by: Inzerce

Jarda

pátek, 22. květen 2009
15:33

Byl jsem v pár bavorských hospodách, kde do Weizenu hází zrnko rýže. Stále od něj jdou bublinky a udržují pěnu. Zajímavé je, že běžné pivo to nedělá. Ale limetku nebo citron mě nikdo v žádné hospodě ani v Německu, ani v Rakousku, do Weizenu nedal. A že jsem jich vymetl. Asi to vymyslelo stejné pako, jako kombinaci tequila-citron-sůl. Už vidím, jak někde na mexickém venkově prostý Pedro s Calverou dodržují rituál ::lol


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

pátek, 22. květen 2009
15:42

Henri

to Jarda: Opravdu v Bavorsku jsem se nikdy nesetkal s tím, že by k Weizenu dávali citron. Ta rýže se tam občas objevuje, ale já ji také nemusím. Na stránkách Erdingeru ( http://www.pivoerdinger.cz/clanky/pozitek-z-bileho-piva)p íší doslova toto: Citronové plátky ani zrnka rýže nemají v pšeničném pivu co dělat! Neoživí ho, naopak pivo ztratí říz.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Henri

pátek, 22. květen 2009
15:44

Henri

to Henri: Nějak jsem pokazil ten link, tak ještě jednou :http://www.pivoerdinger.cz/clanky/pozitek-z-bileho-piva


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Henri

pátek, 22. květen 2009
15:47

Henri

to Henri: Tak snad napotřetí, dnes se mi nějak daří. http://www.pivoerdinger.cz/clanky/pozitek-z-bileho-piva


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Trhac

pátek, 22. květen 2009
18:56

Trhac

to Jarda: Tak to mi připomíná, když si někdo honí na pivu pěnu přidáním soli...pár takovejch exotů znám :D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 22. květen 2009
21:55

jiri.kana

to Jarda: Jo, to znám, u nás v Českých Budějovicích jsme podobně světoví. Jen té rýže nám tu do nefiltrovaného Rychtáře sypou víc. A nechybí ani citron. Tedy - jak komu, já si objednávám pivo vždy s dodatkem "bez rejže a bez citronu".


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Petr Ž.

neděle, 24. květen 2009
15:17

to Jarda: V které bavorské hospodě Vám hodili rýži do piva? Rád bych tam zajel o podiskutoval o této nehoráznosti. Díky. Jezdím do bavor cca 15 let, navštívil jsem stovky, ne-li tisíce pivovárků a hospod, ale ani v jedné jsem se s něčím takovým naštěstí nesetkal.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Jarda

neděle, 24. květen 2009
20:34

to Petr Ž.:
Hlavně v oblasti pod Passau, konkrétně Postmünster, Pfarrkirchen, na vše si nevzpomenu, jo a také v Mnichově, někde poblíž Theresienwiese, ale už nevím, kde. Kdyby to bylo ojedinělé, rozhodně bych o tom nepsal :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J

neděle, 24. květen 2009
22:23

to Jarda: V oblasti Pssau jsem nikdy nic podobného nezažil a v Munchen už vůbec (pšeničné pivo je tam mimochodem v těžké defenzivě vůči munchener lager). A to jsem projel snad 60-70% Brauerei v Bayern. Kupodivu nikde žádná rýže. Nabízí se tedy 2 možnosti, že buď Jarda chodí do podivných pivnic nebo blábolí (to co slyšel někde doma v hospodě). Rýži ve weizen jsem zažil v Železném Brodu. Jardo nejste odtamtud? Vaše moudra, brilantní postřehy (politologické, historické, ale hlavně pivní) mě začínají zajímat. Pište dál a více!


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Petr Ž.

neděle, 24. květen 2009
22:24

to Jarda: Díky za info! Tomu bych i věřil. Oblast Passau je takové spíš česko-rakousko, tam ta možnost je.Bohužel to patří k Bavorsku - naštěstí jen geograficky. Ale Piva jsou tam téměř nepitelná, podobně jako v pohraničí - Bayerische Wald apod. A jak je vidět i pivní kultura tomu nasvědčuje (rýže v pivu atd.). Inu čím blíž k nám, vše padá dolů, tam se to už začíná hodně prolínat :).


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 25. květen 2009
09:03

to Jiri.J:
:) a co jinak, tedy kromě té hlavy?


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

tomas

neděle, 24. květen 2009
22:49

tomáš

to Petr Ž.: ""Tisíce"" pivovárků jsem sice na rozdíl od vás neprojel. Jen desítky, ale to soustavný zevšeobecnování nechápu. Pro Vás už vážně není nic dobrý. Já v Bayerische Wald (zrovna mám přivezený vzorky) i Pasově pil spoustu velmi dobrejch piv i samozřejmě slabších. Jo a rýži v pivu jsem tedy taky nikde nezažil.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Michal

pátek, 22. květen 2009
12:23

Michal

V životě bych si na sklenici, nebo nedejbože do piva limetku nedal (to samý s citronem do weizenu)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Moro

pátek, 22. květen 2009
12:35

Moro

to Michal:
Já taky křičím, že citron ani limetku nechci a kde mě znají, netroufli by si to ani ... :D


napsal(a): Moro [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI