Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Paroubek obvinil ODS, že chce prodat Budvar

Co se píše o pivovarech a pivu


Paroubek obvinil ODS, že chce prodat Budvar

[sobota, 12. srpen 2006]

Jiří Paroubek obviňuje ODS, že chce privatizovat Budějovický Budvar. V rozhovoru pro MF DNES uvedl, že se při nedávných jednáních o nové vládě snažili občanským demokratům zabránit v privatizaci Budvaru. Občanští demokraté kauzu naprosto popírají a tvrdí, že Paroubkovi není záhodno cokoli věřit.

"Dostali nabídku ve výši 40 miliard korun. Pro nás je privatizace Budvaru nepřijatelná," uvedl Paroubek.

Vlastimil Tlustý z ODS: Paroubek je falešný hráč

Už letos v květnu při premiérské návštěvě jižních Čech Paroubek naznačil, že ODS se zabývá myšlenkou prodat státní podnik v Českých Budějovicích vyrábějící pivo Budvar. "Dokud bude moje vláda u moci, Budvar privatizace nečeká. Nechci podstoupit riziko, že skončí v rukou Anheuser Busch."

Šéf poslanců ODS a kandidát na ministra financí Vlastimil Tlustý jakékoli diskuse o záměru občanských demokratů prodat Budějovický Budvar rázně zamítl. "Za prvé, nikdy jsem to neslyšel. Teď to slyším poprvé. Za druhé. Falešnému hráči Paroubkovi nevěřím nic," komentoval Tlustý dotaz MF DNES.

O prodeji Budvaru prý nikdy neuvažoval, nikdy to nebyla priorita, kterou by řešil. "Mám spoustu jiných starostí a Budvar mezi ně naštěstí nepatřil."

Z dokumentu vedení ODS z 24. srpna navíc vyplývá, že naopak o Budvar měl zájem Paroubek. "Jeho požadavky na ovládnutí státních firem jako ČEZ, Čepro, Lesy ČR, Škodaexport, Česká pošta, Budvar jsme nemohli přijmout," stojí v dokumentu, který občanští demokraté zveřejnili poté, co vznikala dohoda ČSSD a KDU-ČSL.

Už tradičně se odmítl k prodeji Budějovického Budvaru do soukromých rukou vyjádřit ředitel pivovaru Jiří Boček. Stručně pouze prohlásil "Ne, nevím o tom."

Vrchní sládek pivovaru Josef Tolar byl sdílnější, i když ani on nezaslechl, že ODS nabízí pivovar. Připustil, že trvá zájem Anheuseru Busch o Budvar, který jej chtěl koupit už v dobách začínajících privatizací v Česku.

"Porovnám-li, co nabízeli Američané, že s podnikem udělají, tak musím říct, že my jsme dosáhli víc, než oni slibovali," zhodnotil management Budvaru sládek. Částku 40 miliard korun, o které Paroubek hovořil, Tolar zpochybnil: "Měl bych říct, že žádná není za Budvar dost dobrá, ale Američané jsou dobří počtáři, to je suma, která je na ně moc vysoká," míní vrchní sládek Josef Tolar.

Proti je i hejtman

Vyjádření Jiřího Paroubka o prodeji Budějovického Budvaru zpochybnil i jihočeský hejtman Jan Zahradník z ODS, který už delší dobu zastává názor, že privatizace pivovaru by byl nesmysl. I vzhledem k tomu, že by se otevřela možnost zpochybnit vlastnictví této pivní značky.

"Pan Paroubek má tendenci zveličovat věci. Byla by chyba spojovat významné jednání o vládě s privatizačními procesy. Já osobně o tom nevím a o takové informaci pochybuji," uvedl jihočeský hejtman Zahradník. Ekonomický poradce Martin Janoušek míní, že je těžké jednoznačně říci ano či ne privatizaci Budvaru.

"Když firma prosperuje, není nutné privatizovat. V případě prosperujícího pivovaru je třeba srovnat částku, kterou přináší do rozpočtu, a zisk z prodeje," řekl Janoušek z Budějovic. Upozornil, že je také podstatná forma privatizace a kdo by vlastně Budvar kupoval. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI