Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Průmyslový pivovar v Chotěboři je unikát

Co se píše o pivovarech a pivu


Průmyslový pivovar v Chotěboři je unikát

[středa, 15. duben 2009]

Pivovar v Chotěboři je po téměř čtyřiceti letech jediným nově postaveným průmyslovým pivovarem v celé zemi. Pustit se do boje s giganty, navíc v době boomu minipivovarů, se ale tým okolo sládka Oldřicha Záruby nebojí. Konkurovat chce poctivým ležákem a rodinným duchem pivovaru.

V čem se vlastně liší malé a tzv. průmyslové pivovary? Druhé jmenované používají jinou, dražší technologii, vaření jejich piva trvá déle. Mají také větší záběr a produkují výrazně více piva než tzv. minipivovary.

Malé pivovary vaří většinou speciality a dodávají třeba jen do jediné restaurace, u níž stojí. Vaří jinak, rychleji,“ vysvětlil ředitel pivovaru v Chotěboři Josef Tomek a dodal: „Rozšiřují tak pestrost výběru pro pivaře ve světě ovládaném velkými pivními koncerny.

V Chotěboři chtějí nabídnout pozitiva průmyslových i malých pivovarů. „Chceme vtisknout chotěbořskému pivovaru rodinnou tvář a věříme, že bude pro Chotěboř, okolí a možná celou Vysočinu rodinným zlatem. I proto připravujeme poctivý a klasický český ležák, žádné uniformní pivo,“ uvedl Záruba.

Česko zažívá boom nových pivovarů

Zatímco na začátku 90. letech existoval v tuzemsku jediný malý pivovar, dnes zažívají boom. „Je jich asi 80 a připravují se další. S průmyslovými pivovary, mezi něž se Chotěboř počítá, je to naopak. V roce 1950 jich u nás bylo 176, dnes sotva padesát. Od roku 1970, kdy první várku piva uvařil pivovar v Nošovicích, se žádný další neobjevil. Až nyní ten náš,“ popsal Tomek.

Chotěbořský pivovar je unikátní zejména tím, že vyrostl doslova na zelené louce, budoval se od základů. Jde v pořadí o 49. český průmyslový pivovar. A konkurence nadnárodních pivovarů se neobává.

Velké pivovary často ovládnou ty malé a poté je ruší. My se nebojíme vtrhnout na pivní trh. Gigantům budeme konkurovat klasickou staročeskou technologií. Naše pivo si pivaři nespletou, vtiskneme mu charakter a kvalitu,“ slíbil Záruba. Přesvědčit se budete moci už za dva měsíce.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI