Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V celostátní pivní soutěži sběratelů vítězili i Táborští.

Co se píše o pivovarech a pivu


V celostátní pivní soutěži sběratelů vítězili i Táborští.

[pondělí, 9. březen 2009]

Pivní tácek od Herolda, pivní etiketa ze Šumavy nebo pivní korunka s vyobrazením Tatranského zámku. To jsou vítězové sobotní celostátní soutěže sběratelů pivovarských suvenýrů i se zahraniční účastí.

Sběratelé čehokoliv, co se týká piva, se v sobotu dopoledne sešli v Domě armády v Táboře, aby na 15. ročníku celostátní soutěže o nejhezčí pivní etiketu, sérii etiket, pivní tácek a korunku zvolili vítěze za rok 2008. Výsledky byly velmi těsné, jednoznačně se ale vítězilo v pivních etiketách a táckách.

Za místní sběratele bodoval Jiří Čunát ze Skrýchova u Opařan a Marián Jamrich z Tábora, kteří obdrželi první a druhé místo se svými pivními etiketami. Parkán klub Tábor, který setkání organizoval, se umístil mezi soutěžícími kluby na třetím místě se svou sérií etiket. Druhé místo za nejhezčí pivní korunku získal Jan Šimák z Dražiček, na třetí příčce se umístil Josef Rejlek ze Soběslavi, který podle Parkán klubu disponuje největší sbírkou pivních korunek z místních sběratelů.

Etikety:

1. Měšťanský pivovar Strakonice, Král Šumavy

2. Žatecký pivovar, Hlava tygra

3. Pivovar Primátor, Tatranský zámok

Tácky:

1. Pivovar Herold

2. Žatecký pivovar

3. Plzeňský Prazdroj

Korunky:

1. Pivovar Primátor, Tatranský zámok

2. Rodinný pivovar Bernard, Portrét Bernarda

3. Žatecký pivovar, Podobizna baronky

K rozsáhlým sbírkám se podle sběratelů "člověk dostane různě". Vítěz s nejhezčí etiketou Jiří Čunát musel podle svých slov někdy podplatit i číšníka. "Někdy jsem za půllitr musel číšníkovi zaplatit panáka. Po našem členovi, který již zemřel, jsem odkoupil sbírku dvaceti tisíc pivních etiket, to je tak jedna přeplněná krabice od banánů. A tak jsem si svou dosavadní rozšířil na třicet pět až čtyřicet tisíc etiket," informoval Čunát, který svou zálibu provozuje již od roku 1996.

Specialitou zahraniční návštěvy, sběratele Luboše Piroha z Liptovského Mikuláše, je sbírání popelníků. "Popelníků mám asi dvě stě kusů a to nekouřím. Popelníky se moc nesbírají, to jsem možná jediný, nevím. Dále sbírám také pivní sklo a stojánky na tácky," odpověděl zaměstnanec slovenských drah a ocenil pivní etikety, které se v soutěži a na setkání objevily. "Etikety jsou vážně pěkné, tácky jsou na tom hůře. Nejvíce se mi ale líbí samotná soutěž, je to dobrý nápad," naznačil a dodal, že pokud dostane na dráze volno, přijede do Tábora i na další setkání.

Na svou velkou sbírku 1340 kusů pivního skla si musel Marián Jamrich z Tábora, který se sběratelství věnuje od roku 1987, zařídit sklep. "Je to soukromý rodinný sklep v Lužnické ulici v Táboře, ale nebráníme se návštěvám z řad veřejnosti k nakouknutí. V létě je dokonce můžeme občerstvit pivkem. Sklenice sbírám, ale také kupuji a prodávám," naznačil Jamrich s tím, že jednu místnost ještě potřebuje dodělat.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Táborský deník.cz | Autor: Daniel Vacek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Zdeněk Reska

pondělí, 9. březen 2009
17:25

Jen poznámku k etiketě "Žatecký pivovar - hlava tygra. Jedná se pouze o krčkovou etiketu, kterou jsem nechal vytisknout někdy v roce 1991 nákladem pouhých 25000 kusů a je na ní nápis ŽATEC TIGER SQN. Nepatří ale k žateckému pivovaru, ale k již zavřenému pivovaru Most, který byl partnerem elitní žatecké tzv. tygří letky MIGů 29 (TIGER SQUADRONE).


napsal(a): Zdeněk Reska [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 9. březen 2009
09:14

jiri.kana

to jiri.kana:
Tak už jsem to našel :-) Zdá se, že se to původně vařilo v Popradu ( http://sahp.szm.sk/ankety/2007_sk.htm ), pro Rusy. Jak praví server Голос России (Hlas Ruska):
"Pivo pod brendom Tatranský zámok sa uvarilo na slovenskom závode podľa receptu ruských odborníkov a zaregistrovalo sa ako originálna značka moskovského Obchodného domu Pivo-Vody. Je orientované na Rusov a patrí iba im."

Jen pořád nevím, kde hledat ten Tatranský zámok :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.03.2009 ve 09:14:54


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:08


posted by: Inzerce

Libor

pondělí, 9. březen 2009
10:22

Libor

to jiri.kana: za čias keď sa varilo v Poprade išlo výhradne na export. Takže prenesene: "Na Slovensko ani kvapka". Etikety sa zohnať dali ale to je asi tak všetko....
Dosť bizarne pôsobí etiketa s Bojnickým zámkom pred tatranskými štítmi....:-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 9. březen 2009
08:59

jiri.kana

Co je to zač, ten obskurní "Tatranský zámok"??? Kromě toho, ta etiketa podle mě vypadá dost děsně...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI