Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Václav Berka hostem Radiožurnálu

Co se píše o pivovarech a pivu


Václav Berka hostem Radiožurnálu

[úterý, 25. listopad 2008]

Především o pivu byla řeč v pondělním Dopoledním Radiožurnálu. Jeho hostem byl totiž Václav Berka, sládek Plzeňského pivovaru. Kolik toho může denně ochutnat pivovarský sládek? Proč se v posledních letech množí nářky na zhoršující se kvalitu českého piva? A nakolik jsou tyto stesky opodstatněné?

Foto

O profesi sládka panuje všeobecně sdílená představa, že náplní jeho práce je především pití piva. Václav Berka, sládek Plzeňského pivovaru, v Dopoledním Radiožurnálu tento mýtus vyvrátil. Zdůraznil, že sládek pivo nepije - on ho ochutnává, zda už je várka připravená. "Samozřejmě přístroje změří všechno," dodal k tomu, "ale chuť piva je nezaměnitelná. A to musí stále dělat lidé."

Svou první várku piva uvařil Václav Berka před třiceti lety na letní brigádě v pivovaru. Jak se práce sládka od té doby změnila? "Za těch třicet let se dramaticky změnila technika, ale co je důležité - výrobní kroky, technologie, teplota, časy, všechny postupy, původní suroviny, to se vždy zachovávalo." Původní suroviny - těmi má Václav Berka na mysli vodu, slad a chmel. Přestože podle slov plzeňského sládka některé z jiných pivovarů do piva začínají přidávat i jiné přísady a získávají tak konkurenční náskok, Plzeňský pivovar touto cestou jít odmítá - ctění tradice kvality českého piva je pro něj stále na prvním místě.

Právě s kvalitou piva souvisejí i současné stesky některých českých milovníků piva, že se postupně snižuje jeho pitelnost. Kde leží příčina? Podle Václava Berky nižší pitelnost nesouvisí s tím, jak se piva vyrábějí, jako spíš s tím, co se s nimi děje na cestě z pivovaru až do sklenice hosta. "Platí staré přísloví, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá," shrnuje plzeňský sládek. Abychom tomu rozuměli správně - vrchní již pivo lepší neudělá, ale může ho pokazit.

Proto, aby špatných piv v českých sklenicích ubývalo, existuje takzvané Desatero dobrého výčepního. A jaký je dobrý výčepní? Václav Berka rozdíl mezi dobrým a špatných vrchním shrnuje takto: "Je třeba rozdělit výčepního, který si stoupne za pult a znuděně kouká, co se děje v hospodě, a výčepního, který si pohraje se sklenicí, krásně ji vyčistí, umí se postarat o trubky a zažertovat s hosty - zkrátka pivo prodat."

Mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne se Lucie Výborná Václava Berky zeptala například i na to, zda se pivu, které se nedrží tradičních výrobních postupů, dá stále ještě říkat tradiční. Nebo se již jedná spíše o takzvané "europivo"? A existuje vůbec něco jako "europivo"? Proč v posledních letech zažívají takový boom nejrůznější ovocná či barevná piva? A jak nahlíží plzeňský sládek na domácí přípravu tohoto tradičního českého nápoje?

Záznam celého rozhovoru s Václavem Berkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání zde...

Zdroj: Rozhlas.cz

[SABMiller] 16:54 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Kotě

středa, 26. listopad 2008
12:10

Rozhovor jsem slyšel a popravdě mě nijak nepobouřil....

Našel jsem tam věci, kdy mluvil rozumně (ochutnávky, mikropivovary, chuť českých piv, vliv výčepního, ředění piva, granulovaný chmel, ...).

Pak jsem tam našel věci, kdy podporoval produkci Prazdroje, jeho styl výroby (tradiční suroviny, "archivní pivo", ...) - co byste čekali od předního manažera PPAS? Myslíte, že by jiný manažer z jiného pivovaru (nebo i minipivovaru) veřejně mluvil jinak? V celém rozhovoru nikomu nevnucoval, že zrovna to či ono pivo je nejlepší...

Zkrátka, mně ten rozhovor přišel vcelku zajímavý.

BTW Rád ochutnám různá piva jak z velkých pivovarů, tak z malých - jsou mezi nimi piva, která mně chutnají i ta, která prostě ne. Stále ale marně přemýšlím, jaké pivo už zařadit mezi "europivo" a jaké ještě ne - do dnes mně to nikdo nedokázal smysluplně vysvětlit - že, Chody? ;) V podstatě je mně totiž jedno, kdo pivo vyrobil, ale zda MNĚ chutná.....


napsal(a): Kotě [Odpovědět]

Dan

úterý, 25. listopad 2008
22:06

Dan

Pivovar asi pana Berku dobře platí, když mu stojí za to takhle lhát a ani se při tom nezačervenat...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

úterý, 25. listopad 2008
20:13

Chody

Ten pán strašně kecá :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI