Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský pivovar je stále ztrátový. Letošní prodej piva odpovídá prodeji v roce 1948

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský pivovar je stále ztrátový. Letošní prodej piva odpovídá prodeji v roce 1948

[pátek, 7. listopad 2008]

Už třetí ředitel během jediného roku se pokusí ve vyškovském pivovaru o zázrak. David Kaprál chce podnik vyhrabat z hluboké krize.

Od roku 2000 má prodej piva v akciové společnosti Jihomoravské pivovary provozující pivovar ve Vyškově, trvale sestupnou tendenci. Zlomovým se stal rok 2007. Podnik změnil vedení a to dělalo vše možné i nemožné pro to, aby zastavil dalšímu propadu výstavu piva. Zatím marně. Před rokem hospodařil podnik se ztrátou téměř sedm a půl milionu korun. Jak je na tom v letošním roce, odmítnul ředitel sdělit. „Nerad bych na tuto otázku odpovídal, mohlo by to být zavádějící. Stejně nemám aktuální výsledky. Jakmile bude účetní uzávěrka, nebudeme dělat žádné tajnosti,“ slíbil Kaprál.

Obrázek si ale může udělat každý podle údajů o výrobě piva. „Věříme, že se podaří zdvihnout výstav piva, a to z momentálních sedmačtyřiceti až padesáti tisíc hektolitrů na sedmdesát,“ doufal před rokem Zdeněk Řehák, který nahradil Jiřího Piňose. Ani dalšímu řediteli Vladimíru Slavíkovi se to ale nepovedlo. David Kaprál nastoupil před třemi týdny do podniku s letošním předpokládaným výstavem piva pětatřiceti tisíc hektolitrů. Tímto výsledkem se vyškovský pivovar vrací o šedesát let zpátky.

S tím se Kaprál rozhodně nechce smířit. „Mým cílem je urychlit restrukturalizaci společnosti Jihomoravské pivovary a zastavit pokles výstavu piva. Chci se zaměřit především na zlepšení postavení značky Vyškovské pivo u koncových zákazníků, na zvýšení počtu distribučních míst prodávajících naše pivo i nealkoholické nápoje a na lepší práci s obchodními partnery,“ naznačil strategii Kaprál.

Kaprála jmenovalo novým ředitelem představenstvo společnosti z rozhodnutí jediného akcionáře, kterým je Ministerstvo zemědělství. Nahradil Vladimíra Slavíka, který podle Kaprálových slov odešel ze společnosti po vzájemné dohodě. Současně došlo i ke změnám ve složení představenstva společnosti. Zdeněk Řehák, který dočasně pivovar v začátcích nové éry vedl, dál zůstává předsedou představenstva.

Podle všeho si vyškovský pivovar nedokáže poradit s agresivní prodejní politikou soukromých pivovarů. Ztrácí zákazníky, a to dokonce i v domácím prostředí na Vyškovsku. „Zavázal jsem se vytočit jistý podíl piva Starobrno a za to mi pivovar přispěje na nábytek, opraví markýzu a podobně. Mám s ním dlouhodobou smlouvu,“ naznačil strategii velkých pivovarů jeden z vyškovských restauratérů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Ačkoli vedení podniku od začátku tvrdilo, že jeho úkolem není zvažovat prodej, ale pouze dostat firmu do rentabilního stavu, naznačoval Řehák, že bez prodeje podniku to asi nepůjde. Současný ředitel Kaprál ale tyto úvahy odmítnul komentovat a ministerstvo zemědělství zatím na dotaz redakce neodpovědělo.

David Kaprál

35 let, pochází z Brna, ekonom, působil jako manažer, podniky stabilizoval

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Šárka Dubská


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

David Kapral

čtvrtek, 20. listopad 2008
04:10

Hello
I am David Kapral, a brewer in the United States. I would be interested in knowing more about David Kapral, my Czech brewing counterpart.
Cheers,
David Kapral


napsal(a): David Kapral (KBrewConsult(a)q.com) [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pondělí, 10. listopad 2008
22:23

Jura.z.Brna

Jo, z pěti pokusů jednou...to je hodně ubohý:-/


Mnich

pondělí, 10. listopad 2008
20:42

Mnich

V omezeném množství lze občas koupit lahvový Vyškov v Intersparu na Vídeňské.


napsal(a): Mnich [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pondělí, 10. listopad 2008
20:13

Jura.z.Brna

Jistě že je Starobrno soukromé. Heineken je firma, vyškovský pivovar vlastní stát.
Pivovaru držím všechny palce, byla by ho škoda. Nový pan ředitel by si hlavně měl všimnout, že vyškovské pivo je opravdu nesehnatelné (to pak není divu, že klesá prodejnost) a něco s tím udělat. A na vyškováky se vykašlat, pro ty je v módě toto pivo odmítat, radši ať se rozhlídne dál od komína, třeba aspoń do Brna, vždyť to je 35 km a není tu nikde! Ani v obchodech.


Adsense

18. duben 2024
04:31


posted by: Inzerce

debrdy

neděle, 9. listopad 2008
17:53

debrdy

Držim palce, aby pivovar přežil. Až pojedu z MOR 2009 tak se určitě zastavim pro basičku. Doufam, že bude kde. Jinak sem nepochopil větu "nedokáže poradit s agresivní prodejní politikou soukromých pivovarů". Ono je Starobrno soukromý a ještě levný?


napsal(a): debrdy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI