Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za originálním pivem po Západních Čechách

Co se píše o pivovarech a pivu


Za originálním pivem po Západních Čechách

[pátek, 26. září 2008]

Za vínem se už cestuje ve velikém měřítku. Proč tedy necestovat za pivem a s ním spojenými zážitky?

Západní Čechy má v souvislosti s pivem většina lidí spojené hlavně s Plzní a jejím obřím pivovarem, vyrábějícím světově známý Prazdroj. Ostatně jméno Pilsen (Pils) dnes označuje na celém světě nejrozšířenější typ piva. Mnozí milovníci piva jsou však poslední dobou nespokojeni s vývojem jeho kvality, přibližující se tzv. europivu. Chtějí poznat různé chutě a vyhledávají jiné pivní zážitky.

Plzeň, město pivu zaslíbené

Foto

Takovým lidem vycházejí vstříc v samotné Plzni hned tři restaurační minipivovary, a to pivovar Groll s pivem „LOTR ze z Plzně", pivovar U Rytíře Lochoty a Pivovarský dvůr Plzeň -Purkmistr.

Pivovárek Groll se nachází v centru Plzně na Rychtářce v nově zrekonstruovaném objektu ze 17. stol. a vaří polotmavý ležák a 12% světlý ležák. Restaurační minipivovar U Rytíře Lochoty stojí v Plzni Lochotíně a vaří vlastní kvasnicové pivo. V Pivovarském Dvoře v Plzni - Černicích můžete ochutnat světlý i tmavý 12% ležák Purkmistr, pšeničného 12% Písaře či dokonce borůvkové a konopné pivo.

Foto

Kousek za Plzní směrem na Klatovy stojí v Dobřanech na náměstí restaurační pivovar a hotel Modrá Hvězda. Pivamilovný návštěvník zde může ochutnat světlé 10%, světlý ležák 12%, tmavý speciál 14%, polotmavý speciál 16%, světlý speciál 17%, různá ochucená piva a také pivní pálenku. Za poplatek 40 korun je možné absolvovat prohlídku varny a pivovarských sklepů spojenou s ochutnávkou kvasnicového piva.

Lahodný Kout Západních Čech

Logo

Když byl v roce 1996 uzavřen Domažlický pivovar, zanikl s ním i poslední pivovar jihozápadních Čech a nástupu pivovarských gigantů už nestál nikdo v cestě. Srdce milovníků piva zaplesalo roku 2005, kdy byl znovuotevřen pivovar v Koutu na Šumavě mezi Domažlicemi a Kdyní, kde se pivo vařilo naposledy v roce 1969.

Celý objekt je značně zchátralý a jeho celkové zprovoznění si vyžádá nemalé investice, nicméně pivo zde vařené je vynikající chuti a kvality, což oceňují jak porotci v nejrůznějších soutěžích, tak pijáci, kterých neustále přibývá. Jak říká majitel pivovaru Jan Skala, je zájem o čtyři druhy piva (výčepní světlé pivo 10%, světlý ležák 12%, tmavé speciální pivo 14% a tmavé speciální pivo 18%) takový, že ani nestačí všechny zájemce uspokojit. Přímo v Koutě můžete ochutnat místní pivo v přilehlé hospodě Korbelka, pivo se točí i v Plzni, Domažlicích a Klatovech.

Rodinné Stříbro

Foto

V bývalém horním městě Stříbře v zrekonstruovaném komplexu historických budov stojí od roku 2007 restaurační minipivovar U Rybiček. Jako ve většině nově vznikajících restauračních minipivovarů je i zde měděná varna umístěna přímo v restauraci, která tak dostává specifickou atmosféru. V rodinném pivovaru U Rybiček se nepasterované a nefiltrované pivo točí přímo z ležáckých tanků. Názvy jednotlivých piv vycházejí z historie města Stříbra a ochutnat tak můžeme Stříbrňák 10%, Argent 12%, Pšeničný weissbier Duchmaus 14% (podávaný s plátkem citronu a pojmenovaný podle stříbrského skřítka), Horník tmavou 13%, speciální pivo Ostrostřelec 14% - 17% a na závěr třeba třešňové pivo.

Chodské pivo

Albi

Pivovar Chodovar v Chodové Plané údajně vznikl nad sklepy původního chodského hrádku, ke kterým se váže pověst o psu Albim. Ten zde měl objevit vydatný pramen vody, ze kterého se dodnes pivo vaří a který se také stáčí do lahví jako minerální voda. Duch Albiho je prý stále přítomen, ostatně Albi se dostal i do znaku pivovaru.

Foto

Chodovar patří k těm pivovarům, které se nespoléhají jen na prodej piva ve svém okolí, ale v co největší míře využívá turistický ruch. Však má taky turistům co nabídnout. Kromě stylové restaurace v rozsáhlých sklepeních vytesaných v žulovém masivu jsou to především první pivní lázně v České republice, nabízející pivní koupele, zábaly a jiné wellness procedury. V pivovarském obchůdku si můžete zakoupit mimo jiného i koupelové pivo, různou pivní kosmetiku a samozřejmě všech sedm druhů piva zde vařeného. Z nich vyniká hlavně ležák President Premium, 13% světlý Zámecký ležák a Kvasnicový skalní ležák. Zážitkem je návštěva samotné restaurace Ve skále s malým pivovarským muzeem, kdo by se chtěl dozvědět víc o pivovaru a samotné výrobě piva, pro toho je připravena prohlídka pivovaru a sladovny s ochutnávkou, každý den ve 14 hodin.

Zdroj: Týden.cz | Autor a foto: Jan Piroch


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Kolda

středa, 4. březen 2009
21:47

Pivovar Groll provozuje nový nájemce který v minulém roce provozoval Zámeckéý statek Býkov.Jinak pro mě je soušasný stav velké zklamání.Nemyslím tím přímo pivko které dělá pan Kapr dobré.Jde o služby, úroveň a návštevnost ,která je opravdu slabá.


napsal(a): Kolda (kolarikova(a)spak.cz) [Odpovědět]

Malakin

středa, 4. březen 2009
20:04

Malakin

S autorem článečku se znám osobně. Myslím, že popisované pivovárky jakožto sběratel pivních sklenic navštívil, ale je možné, že např. v diskutovaném Lotrovi dlouho nebyl, tak nemá úplně aktuální informace. Zkusím ho požádat o nějakou reakci.

Co se Prazdroje týče, tak na něm mi nevadí ani tak jeho přibližování se europivům (národní chloubou, jak píše paní Zemanová, už totiž dávno není), ale spíš jeho výrazná hořkost, která je mi mnohdy až odporná. Mám rád středně hořká piva - Herolda, Litovel apod. - ale hořká či spíše přehořklá prostě ne.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.03.2009 ve 20:32:27


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
09:27


posted by: Inzerce

Píra

středa, 4. březen 2009
23:12

píra

to Malakin: Děkuji za upozornění, ani jsem netušil, že můj článek z minulého léta způsobí takovou diskuzi. Ostatně byl určen pro nepříliš pivaznalé čtenáře cestovatelské rubriky týdne a byl to spíše takový pokus prosadit pivní tématiku zde.Podle toho byl i krácen.
Jakožto čestný pivař a sběratel vám tedy popíšu, jak to bylo. To léto jsem v průběhu desetidenní cesty navštívil postupně pivovary Protivín, Strakonice, Kout na Šumavě, Stříbro, Chodová Planá, Chyše a Rakovník. V Plzni jsem byl již dříve, ale opravdu se přiznávám, že jsem v Lotrovi nebyl. Tehdy mi zabránila jistá indispozice. Snad mi neutrhnete hlavu. Editorka týdne však potřebovala nějaký celek, a protože jsem byl nadšen hlavně Koutem, který jsem chtěl na stránky prosadit, zvolil jsem západní Čechy. Přemýšlejte jako autor. Jestliže jsem psal o ostatních plzeňských pivovarech, těžko jsem mohl Lotra vynechat. Bohužel tedy informace, které jsem o něm na internetu tehdy našel, nebyly asi přesné. O Belvederu jsem také přemýšlel, ale jelikož jsem tam nebyl, záměrně jsem ho vynechal.
Tak, takhle to bylo.
Co se týče Prazdroje, jeho kvalita jde neustále dolů. I tak je to druhé nejčastější,mnou pité pivo, jelikož je strašně rozlezlé a v hospodách, kde nabízej gambrihnus a plzeň si vždy vyberu plzeň. Ale snažim se vyhledávat hospody s pivem, co má duši a originalitu nemluvě o tom, že chci vždy a všude pít regionální piva kraje, kde se nacházím.
Ještě jednou se omlouvám za nepřesnosti a paní Zemanová, plzní já se nikde ve světě nechlubím.


napsal(a): Píra [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 5. březen 2009
09:20

Malakin

to Píra: Já myslím, že takovéto vysvětlení bohatě stačí. Je dobré, že jsi zmínil fakt, že tvůj článek byl editorkou mírně upraven, resp. zkrácen. Málokdo si totiž uvědomuje, jak to v novinařině chodí. Na PI je zvykem, že člověk Chodymu pošle článeček a on už do něj pokud možno nezasazuje. Maximálně opraví případné chyby, pokud si jich všimne, ale toť vše. V tištěných plátcích je tomu očividně jinak, tj. články jsou upravovány tak, jak se to zrovna hodí, resp. přizpůsobují se prostorovým možnostem daného časopisu...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2009 ve 09:22:12


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 5. březen 2009
15:12

emu

to Malakin: To mohu potvrdit, bohuežl, z vlastní zkušenosti. Je to běžná praxe.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Zemanová

středa, 4. březen 2009
18:54

Je velká škoda, že se nesnažíte o serióznost. Můžete mi třeba vysvětlit, co je europivo? A jak ho můžete srovnávat s českou národní chloubou, která se vaří tradičním způsobem, nepřidávají se žádná barviva nebo chemické látky, a upravuje se pouze filtrací a pasterizací? Ročně se ho vyrobí 1,8 miliónů helktolitrů a poptávka pořád stoupá. Vývoz je 675 000 miliónů hektolitrů. Prosím, než něco napíšete, ověřte si fakta. Díky a přeji příjemný den.


napsal(a): Zemanová [Odpovědět]

beercards

středa, 4. březen 2009
20:15

beercards

to Zemanová: To je paráda :-). Výroba 1,8 miliónů hektolitrů a vývoz 675 000 miliónů hektolitrů... :-))


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

Paja

pátek, 6. březen 2009
07:50

Paja

to beercards: Tobe ta cisla nejsou jasna? To je uplne jasny prece: vyrobi se 1,8 mil. hl piva a vyveze se (z pivovaru) 675 000 mil. hl europiva. Cimz mi vychazi, ze v kazdem pullitru europiva je o neco mene nez 0,002 ml piva. Skutecnost o HGB je horsi, nez si myslime ;).


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Trhac

středa, 4. březen 2009
20:24

Trhac

to Zemanová: ..Sice teda Plzeň, asi jako poslední pivo z portfolia PP nepovažuji ještě za europivo, ale to nic nemění na tom, že tradiční výroby je spilka-sklep, a ne výroba v CKT....takže bych o ověřování si faktů být vámi pomlčel...což tedy nic nemění na tom, že článek trpí kapkou nepřesností...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.03.2009 ve 20:25:08


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 5. březen 2009
09:10

Chody

to Zemanová:
Zdravím pivní misionářku. Je sympatické, že jste se podepsala vlastním jménem slečno/paní manažerko Oddělení obchodního sládka společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s. :) Nebo se pletu :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Svoby

čtvrtek, 5. březen 2009
18:11

Odpověď na to, co je europivo, si paní Zemanová nevědomky dala sama, totiž "upravuje se filtrací a pasterizací a ročně se ho vyrobí miliony hektolitrů".


napsal(a): Svoby (svobodam(a)mail.ctk.cz) [Odpovědět]

beercards

pátek, 6. březen 2009
08:47

beercards

to Paja: A zadubenci ani nezaregistrovali, že pijú nealko... :-)


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

gambrmen

pátek, 26. září 2008
16:40

gambrmen

Jinak autor clanku samozrejme nikde nebyl, takovehle clanky (tipy na vylety a pod.) do casopisu a priloh novin se proste pisou z tepla domova, vyhleda se par informaci na internetu, maximalne se nekam zavola (ICcko pryslusneho mista a pod) a pak se na ksdohromady splaca clanek. Kamaradka se tomuhle taky venuje a postup je presne takovy.


napsal(a): gambrmen [Odpovědět]

gambrmen

pátek, 26. září 2008
15:53

gambrmen

Pokud si dobre pamatuju, tak tesne po otevreni byl Lotr skutecne svetle pivo, znovu jsem tam byl az ted v zari a to uz slo skutecne o polotmave...
http://www.pilsnerpubs.net/foto.php?id=2556


napsal(a): gambrmen [Odpovědět]

Ahasver

pátek, 26. září 2008
09:59

Jak jsem se dozvěděl při Slavnostech piva Chodovar (23. 8. 2008) od nejmenovaného důvěryhodného zdroje přímo z pivovaru, pověst o psu Albim je pouze a jen dovedně rozvinutý marketingový tah. Osobně se mi však tato "tah" líbí.


napsal(a): Ahasver (ahasver(a)klikni.cz) [Odpovědět]

debrdy

pátek, 26. září 2008
09:34

debrdy

Pan autor asi na Lotrovi vůbec nebyl, když si nevšim, že světlá 12tka je Bernard. Taky moh zmínit Železnou Rudu, když už to vzal po Plzeňskym kraji.


napsal(a): debrdy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI