Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Štamgasti: Prodej, či konec?

Co se píše o pivovarech a pivu


Štamgasti: Prodej, či konec?

[středa, 10. září 2008]

V náchodských hospodách, kde se točí tamní pivo Primátor, se mluví o strachu pivovarníků o práci, o patriotech i o tom, kdo na případném prodeji jednoho ze dvou městských pivovarů v Česku nejvíc vydělá.

Kdyby náchodský starosta a další představitelé města zašli do tamních hospod, slyšeli by, co si denní konzumenti náchodského piva myslí o zastupitelské přenici zda prodat nebo neprodat městský pivovar.

Tam, kde pivo Primátor točí, málokdo ze štamgastů na záměr prodeje pivovaru slyší. Na pondělním jednání zastupitelů v náchodském divadle to však znát nebylo, další bitvě o pivovar přihlíželo jen pár lidí. Štamgastů z místních hospod mezi nimi bylo minimum.

Prodat pivovar je prý hloupost

Přesto třeba Vratislav Martínek, který chodívá do bufetu na náchodském náměstí, dobře ví, jak se to s prodejem pivovaru má. „Poslouchal jsem ráno rádio, vím, že to zastupitelé odročili na dvacátého října,“ hlásí muž, který v pivovaru v osmdesátých letech pracoval. „Dělal tam i můj táta, děda a bratr. Proč to chtějí prodat pod nějaké Svijany? Je to naše pivo, tak ať naše zůstane! Smrdí to podvodem,“ zlobí se Martínek.

Muž, který vedle u vysokého pultu také popíjí Primátora, nahlas medituje, že někdo na radnici může mít z případného prodeje něco bokem. „Ten, kdo prodej navrhuje, mohl klidně dostat pár tisícovek do kapsy a možná i nějaký ten milionek,“ říká muž, který ale nechce sdělit své jméno.

Do bufetu vchází muž, který dřív pracoval jako hostinský. „Prodat pivovar je kravina, a kdo ho chce prodat, je trouba,“ odpoví stručně a mizí v jídelně vzadu.

Taky Martínek přiostří: „Na radnici jsou prostě exoti. Co je dobré, to chtějí prodat,“ tvrdí a po poznámce, že nový silný majitel by mohl pivo Primátor s patřičnou reklamou prodávat do všech koutů republiky, trumfuje: „Možná. Třeba by se ho víc vyrábělo, ale taky by ho určitě pěkně zdražili!

Primátora považuje po Plzni a Budvaru za nejlepší pivo v Česku.

Muži u vedlejšího stolu se nezdá ani cena, za kterou by se měl pivovar prodávat: „Co je to dnes sto šedesát pět milionů? Za milion nepostavíte ani malý barák! A moderní pivovar, jako je ten náchodský, za sto šedesát melounů už vůbec ne.

Kamarádi v pivovaru se bojí, že přijdou o práci

V náchodské restauraci Sport nečepují nic jiného než Primátora. Přestože je teprve dopoledne, hospoda je nabitá a Oldřich Ducháček, který má na sobě i tričko se značkou oblíbeného náchodského piva, se obává, že v případě prodeje pivovar možná dlouho nepřežije.

Je možné, že pak skončí a rozeberou ho. Pracují tam moji kamarádi a ti se dnes docela bojí, že v případě prodeje přijdou o práci. Tak malý pivovar, jako je náchodský, přežít nemusí,“ míní Ducháček.

Petr Vašátko upozorňuje, že nikdo z radnice zatím pořádně neřekl, jak radní naloží s částkou, kterou město za pivovar získá.

Ducháček nedá na náchodské pivo dopustit a Primátora si dá v hospodě vždycky rád: „Je to ale pivo patriotů, stejně jako Krakonoš. Když si v Trutnově objednám Primátora, dívají se na mně divně.“ Oba ale uznávají, že náchodské pivo se dnes točí hlavně v Náchodě a okolí, a lahvové se prodává v supermarketech. „Nikdo neví, co by se stalo, kdyby se pivovar prodal. Možná by pak bylo vidět v hospodách víc, ale to je ve hvězdách,“ uvažuje Vašátko.

Dění kolem pivovaru je zajímá, mají podezření, že na prodeji může někdo vydělat. „Víme, že se to odložilo. Zajímalo by nás, kdo ten prodej spaktoval a kolik za to vzal,“ shodují se.

Ani Číšnici restaurace Sport se zvažovaný prodej pivovaru nelíbí: „Podle mě by měl zůstat městský. Ale na řeči nemám čas, máme tady totiž velkou výtoč.

Lubomír Mikos při odchodu z restaurace prohodí, že nápad prodat pivovar je špatný: „Je to náchodské zlato. Pivovar vydělává městu peníze.“ Po poznámce, že podle starosty pivovar nepřináší městu ani korunu, že všechno zůstává v pivovaru, se jen pochybovačně usměje: „Kecaj.

Mlékárna taky nepřežila V náchodské restauraci

U stříbrného potoka si Karel Polák dává skleničku vodky a zapíjí ji Primátorem.

Mně se k tomu těžko vyjadřuje, ale chlapi v hospodě říkají, že by se pivovar prodávat neměl. Já mám zase strach, že ten pivovar skončí. Byla tady fajn mlékárna a už není. Může to tak dopadnout i s pivovarem,“ míní Polák.

Provozovatel restaurace Jiří Maryška krčí rameny, neví, co prý si má o prodeji pivovaru myslet: „Nový majitel může to pivo zviditelnit po celé republice, nebo naopak pivovar přivést na buben. To by ale místní moc nadšeni nebyli.“ Ani v hospodě U Stříbrného potoka nic jiného než Primátora netočí.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Petr Broulík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI