Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hrabalovské slavnosti piva v Chodovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Hrabalovské slavnosti piva v Chodovaru

[středa, 10. září 2008]

Všechny příznivce dobré zábavy a milovníky zlatavého moku přivítal v sobotu 23. srpna Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Právě v jeho rozlehlém areálu se předposlední srpnový víkend uskutečnily každoroční tradiční slavnosti piva, tentokrát s podtitulem "Za paní sládkovou na pivovarský komín balónem".

Bohatý celodenní program slavností, které se opět nesly v duchu první republiky a hrabalovských Postřižin, zahájily už v deset hodin dopoledne netradiční prohlídky pivovaru. Během nich se návštěvníci mohli detailně seznámit nejen s chodem téměř celého pivovaru, ale do každodenního života pivovarské chasy je vtáhly i hrané humorné scénky, které si pro ně připravili tachovští Komedyjanti.

Postřižiny Bohumila Hrabala zpracovalo už mnoho divadelních souborů, jejich zatím poslední nastudování však nemá obdoby. Zcela určitě k tomu přispěly i originální kulisy. Ať už se hrané scénky odehrávaly na pivovarském dvoře nebo v historické varně, dokázal známý příběh paní sládkové, jejího manžela a hlučného strýce Pepina pokaždé zaujmout.

Naprostým vrcholem a logickým zakončením přibližně půlhodinové prohlídky jinak nepřístupných zákoutí pivovaru Chodovar se stala návštěva unikátních sklepů. Ty jsou vybudovány ve skalním masivu přímo pod pivovarskými budovami. Teplota se v nich pohybuje mezi nulou a pěti stupni Celsia a návštěvníci v nich mohli přímo z ležáckých sudů ochutnat kvasnicové pivo.

Zbývající část dopoledního programu chodovarských pivních slavností se odehrávala na prostranství před zcela novou, na jaře letošního roku otevřenou restaurací Stará sladovna. V minulosti, po dokončení nové sladovny, sloužil objekt té staré nejprve jako konírna a po válce jako kravín. Rekonstrukcí historické budovy se kapacita restauračních zařízení Chodovaru zvýšila na zhruba osm set lidí a patří k největším v Čechách. Hosty sem táhne i 1. Beerrarium na světě, které má pivo ukázat trochu jinak, než je běžný spotřebitel zvyklý. Beerrarium je místem, kde je zákazník pivem doslova obklopen a jeho milovníci se tu tímto nápojem mohou doslova kochat. Ve Staré sladovně by si lidé v budoucnu mohli dokonce zkusit uvařit i vlastní pivo, samozřejmě pod dohledem zkušeného sládka.

Tolik očekávaný odpolední program se odehrával v přilehlé pivovarské zahradě. Před zcela zaplněnou arénou stíněnou letitými stromy zahájil spolu s moderátorem ty pravé slavnosti piva prezident Rodinného pivovaru Chodovar Jiří Plevka starší. Rod Plevkových se v pivovarnictví pohybuje už třetí generaci a pivovar v Chodové Plané prakticky zachránil. Jednomu z nejstarších pivovarů v Čechách, který byl tehdy součástí Plzeňského Prazdroje, hrozila na počátku 90. let likvidace. Otec a synové Plevkovi ho zprivatizovali a pustili se do jeho obnovy.

Chodovar je skutečně rodinným pivovarem, který se soustřeďuje zejména na regionální trh. V malém množství ale vyváží své tradičními postupy vyráběné produkty i do zahraničí. Nedávno dokonce získal certifikát Evropské unie, že může používat chráněné zeměpisné označení Chodské pivo.

Jako první před publikum předstoupili Plzeňští heligonkáři. Během dvanáctihodinového hudebně zábavného programu se na podiu ještě představily skupiny Chodovarka, Argema, Desperados a muž mnoha profesí František Ringo Čech. Přestávky mezi hudebními bloky vyplnilo vyhlášení vítěze v pití piva na čas, Pivní rytíř Chodovaru 2008, nebo losování tomboly. Duševní potravu po celou dobu skvěle doplňovaly kulinářské laskominy, které ke skutečným pivním slavnostem vždy neodmyslitelně patří.

Přímo v pivovarské zahradě si návštěvníci mohli pochutnat nejen na místním moku, ale také na originálních specialitách mistrů místní kuchyně. Bohatý celodenní program letošních slavností piva Chodovar vyvrcholil kolem třiadvacáté hodiny slavnostním ohňostrojem.

Zdroj: Televizní studio Mariánské lázně


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI