Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mezinárodní ocenění pro piva Primátor z náchodského pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Mezinárodní ocenění pro piva Primátor z náchodského pivovaru

[sobota, 9. srpen 2008]

Britský odborný časopis Beers of the World (Piva světa) vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorii, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%, kterou vyrábí Pivovar Náchod, a.s. Vítězem v dalších hlavních kategoriích, kategorii piv typu Ale anglického typu byl vyhlášen belgický Tripel Karameliet. V kategorii piv typu stout/porter zvítězil anglický Rouge Shakespeare Stout a v kategorii pšeničných piv německý Kaltenberg König Ludwig Weissbier. Soutěže se zúčastnilo více než 250 značek ze stovky pivovarů z Evropy včetně Velké Británie, USA a Austrálie. Mezinárodní porota, složená z pivovarských odborníků a novinářů, degustovala anonymně vzorky ve třech kolech. Vybrala celkem 20 piv a právě náchodský Primátor Exkluziv 16% zaujal porotu vedle vytříbené chutě i barvou a dalšími vlastnostmi špičkového piva.

Také další náchodská piva, prezentovaná v soutěži, uspěla. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl nejlepším pivem vyhlášen Primátor Dark a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Patrně největším překvapením pro porotce bylo v konkurenci německých piv umístění pšeničného piva Weizenbieru z náchodské produkce na druhém místě v kategorii pšeničných piv.

„Vítězství našeho v piva v hlavní kategorii i úspěchy dalších našich značek v dílčích kategoriích chápeme jako výraz ocenění práce všech, kteří chtějí a hlavně umějí v náchodském pivovaře uvařit vysoce kvalitní pivo a zároveň to vnímáme jako výzvu i závazek vyrábět to nejlepší pivo i do budoucnosti,“ uvedl Ing. Josef Hlavatý, generální ředitel a místopředseda představenstva Pivovaru Náchod a.s., který je zároveň členem prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a členem předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Tento mezinárodní úspěch jen podporuje názor, že kvalitní pivo může vyrobit i malý, regionální pivovar a vyplácí se sázka na výběr kvalitních surovin a používání tradiční technologie“ dodal Ing. Josef Hlavatý.

Slavnostní vyhlášení a předávání cen

Pořadatel je pan Damian Riley-Smith (zastřešuje 4 časopisy). Soutěž je pořádána časopisem Beers of the World a slouží k propagaci nejlepších piv na světě.

Letos se vybíralo z více jak 250 piv (cca 100 pivovarů), slavnostně vyhlášeno pak bylo 20 piv - pouze vítězové.

Slavnostní ceremony proběhla ve stylovém pubu v samotném centru Londýna s ochutnávkou mnoha piv a zúčastnilo se jí cca 20 osob, za přítomnosti porotců a novinářů, pozváni byli jenom vítězové.

Foto

Hodnocení probíhalo anonymně ve třech kolech, v prvním hodnotili piva novináři, celkem 8 osob

Style

Class - vyhlášeni

Sub-Category - vyhlášeni

Category – vyhlášeni

Hodnocena byla piva podle Style a vybrán vítěz do tzv. Class category

V Class category byli k hodnocení přizváni sládci a pivovarníci, celkem 16 lidí, kteří vybrali vítěze tzv. sub-category.

Zde zaznamenal pivovar 2 úspěchy:

World´s best dark lager – Primátor Dark

World´s best strong lager – Primátor Exkluziv 16%

Protože piva byla naprosto výjimečná a mnohdy vítěz vyhrál jen o několik bodů, bylo rozhodnuto v sub category udělit tzv. HIGHLY COMMENDED což je něco jako druhé místo o prsa…

Zde pivovar získal 2. místo s Weizebierem , vyhrál Konig Ludwig z Německa.

Tímto oceněním celé vyhlášení začínalo a pivovar sklidil ohromný aplaus, jakožto češi vařící weizenbier.

O celkovém vítězi opět rozhodovali novináři, ti se shodli na absolutním vítězi v kategorii Category winners: pouze 4 ocenění

World´s best lager – Primátor Exkluziv 16% - absolutní vítěz, cca 20 stylů ležáků

Dále byly vyhlášeny:

World´s best ale – Belgie Tripel Karameliet

World´s best stout / porter – Anglie Rogue Shakespeare Stout

World´s best wheatbeer – Německo Konig Ludwig

Pivovar získal jako jeden z mála 4 ocenění!!!

Celkové předávání cen byl pro zástupce pivovaru exportního manažera Romanu Jansovou ohromný sugestivní zážitek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI