Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Je dnes těžší pít pivo na ex?

Co se píše o pivovarech a pivu


Je dnes těžší pít pivo na ex?

[čtvrtek, 10. červenec 2008]

Jen se dívej, malej,“ zabručel na mě bodře mohutný pořízek, který náhodou seděl naproti mně v restauračním zařízení. „Tak pijou chlapi.“ Vzal svůj čerstvě donesený půllitr piva, který v jeho obrovské dlani vypadal jako nebohá miniatura, a pěna nepěna ho naráz do sebe celý převrátil. Prázdné sklo položil, hromovým hlasem požádal o další rundu a spokojeně pozoroval, jak na něj vyjeveně hledím.

„Tak pije správný chlap,“ procedil mezi zuby a zapálil si obrovský doutník.

Vzpomínám si, že mi bylo šest let, když mě moravský lesák, hora masa, svalů a vousů, v restauraci U včeliček zasvětil do mužské disciplíny, jak pít pivo na ex. Od té doby mám pořád před očima, jak to nebohé pivo zmizelo v několika vteřinách v jeho útrobách. I když jsem se v čase posunul o dekádu a pár let, stále je mým archetypálním polykačem pořízek, ke kterému jsme si tenkrát s rodiči přisedli. Jako dospělý muž jsem zjistil, že mu nesáhám ani po kotníky. A co víc, ani nikdo jiný z mých známých se mu zdaleka nevyrovná. Většina našeho „pití jako chlap“ končí ve fázi, kdy se do sebe půllitr snažíme obrátit, ale výsledek je ten, že se pivem zalykáme.

A tak mě napadlo šalamounské vysvětlení, proč se dnes už piva nedají na ex vypít. Je v nich totiž plno bublinek! Proč to páni v pivovarech takhle vymysleli, nechápu, a tak jsem se raději zeptal Libora Vávry, sládka z pivovaru Staropramen, který mi na to odpověděl: „Ponechme stranou otázku, zda se má, či nemá pít pivo na ex. Jako sládek jsem přesvědčen, že ne, že pivař si má pivo náležitě vychutnat,“ nelíbila se panu sládkovi už sama podstata mé otázky. (Možná že právě proto nám znemožnili piva vypít po chlapsku!)

„V pivu sice v době hliníkových sudů bylo opravdu méně bublinek - tedy oxidu uhličitého, takže zejména už trošku zvětralé pivo bylo snadněji pitelné na čas, ale ne na chuť,“ říká pan Vávra, ale hned dodá: „Ono vlastně při rychlosti vypití jednoho půllitru se ty bublinky ani nestačí projevit. To už by těch piv muselo být více.“

Co je tedy hlavním problémem pití piva na ex? Podle sládka Vávry je to hlavně psychologická bariéra, kterou piják řeší. Klade si totiž otázky typu: Je to vůbec půllitr piva? Zvládnu to? Neudělám si ostudu? Přitom se stačí jen uklidnit a hlavně se nezakuckat.

Zdroj: Lidovky.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

čtvrtek, 10. červenec 2008
11:16

hroch

V mládí jsem v této soutěži taky závodil a moje rekordy nejsou zas tak špatné. ve větě „Ono vlastně při rychlosti vypití jednoho půllitru se ty bublinky ani nestačí projevit. To už by těch piv muselo být více.“ je hodně pravdy, ale ono i to jedno přesycený pivo tíží hned po napití a druhý se tam přes napěněný obsah žaludku ani nedostane.
Proč je pivo víc bublinkatý když pomineme HGB technologii a obsah nepřirozeného CO2 v pivu? Především je problém v použití průtokových chlazení a kohoutů s redukčním ventilem. Klasický pákový kohout neumožnil natočení najednou(kdy je pivo přiškrcené a kysličník v něm zůstává a uvolní se až při další manipulaci trda pití), ale piva se musela roztáčet. Jako hospodský se čtyřmi druhy piv vím, že je mnohem snadnější používat dnešní kohouty. Pivo se dá sice roztáčet, aby nebylo ktkavé, ale pulty by musely být o hodně větší, tlustostěnné půllitry, a hlavně zákazník v restauraci s více druhy by musel vydržet čekat na pivo delší dobu- náklady větší pult, dražší sklo různé na každý druh, více zkušeného personálu.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 10. červenec 2008
11:00

emu

Ty jo jeden můj kamarád takhle vypil před rokem na ex dvanáctku bažanta tušim. Podle mě je to blbost. Já to nikdy nezkoušel a nemám žádný důvod. Škoda piva...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI