Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar čeká prodej, nebo útlum

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar čeká prodej, nebo útlum

[sobota, 14. červen 2008]

Chystaný prodej pivovaru v Náchodě rozděluje tamní zastupitele. Patrioti by jej nejradši nechali městu, ale pragmatici tvrdí, že ve složité situaci na pivovarnickém trhu je lepší se podniku vzdát za dobrou cenu.

Pro prodej pivovaru investiční společnosti LIF už v úterý zvedlo ruku sedm radních z devíti. Zastupitelé o tom rozhodnou koncem června. „Je možné získat strategického partnera, nebo jít cestou úspor, což neotvírá budoucnost. Nebo město může doufat, že vývoj bude dobrý,“ vypočítává varianty generální ředitel Pivovaru Náchod a člen představenstva Josef Hlavatý.

Prodeji pivovaru přejí v radniční koalici občanští demokraté a sdružení SOS. Vypadá to, že mezi zastupiteli mohou prodej protlačit spolu s jediným hlasem odjinud. „Jako opozice jsme neměli žádné informace, prodej se objevil zničeho nic. Rozhodneme se příští týden,“ řekl k hlasování sociální demokrat Jan Birke.

Za poslední rok se zajímalo o koupi pivovaru asi osm firem. Česká investiční společnost LIF, jíž už patří třeba pivovar Svijany, nabídla městu 135 milionů korun. Z nich se splatí přístavba hotelu U Beránka za 45 milionů. Investor by podle Hlavatého přejal i další závazky pivovaru ve výši kolem 80 milionů korun. „Signalizují, že jim jde o dlouhodobou investici. Rozvíjela by se dál výroba v Náchodě, značka Primátor i nealkoholické nápoje,“ míní Hlavatý. Podle něj by se pivovar dostal do poměrně velké skupiny, vlastněné LIF a K Brewery, takže by mohl na trhu snáz obstát.

Pivovar má za sebou osm let v zisku, během patnácti let investoval do zařízení 300 milionů korun. Vloni dosáhl tržeb přes 180 milionů korun při výstavu 133 tisíc hektolitrů piva. Město z něj nikdy nečerpalo dividendy, ale před třemi lety pro něj pivovar podnikl přístavbu hotelu, jejž také provozuje. Všechen zisk pivovaru z posledních let ve výši statisíc korun spotřebovává prodělečný Beránek, letos však pivovar zřejmě žádný zisk nevytvoří.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Štěpánka Tůmová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI