Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský pivovar se nachází v hluboké krizi

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský pivovar se nachází v hluboké krizi

[čtvrtek, 27. březen 2008]

Není to tak dávno, kdy vyškovský pivovar dodával pěnivý mok téměř do všech hospod v regionu a vyvážel hned do několika zemí.

To je ale v současné době už minulost. Okázalé srpnové oslavy s koncertem se už vloni nekonaly. Na podzim podnik hospodařil se ztrátou zhruba sedm milionů tři sta tisíc korun.

Kvůli tomu musel vloni z pivovaru odejít někdejší ředitel Jiří Piňos. Představenstvo ho odvolalo.

Konkurence začala státní podnik drtit. „ Nedokážeme čelit agresivní prodejní politice soukromých pivovarů,“ připustil před časem tehdejší ředitel a současný předseda představenstva podniku Zdeněk Řehák.

Foto

Jakou taktiku podnik zvolil, aby se na trhu vůbec udržel? „V managementu jsem sloučil několik funkcí do jedné. Nově zřídil místo logistiky. Posílil obchodní oddělení odborníky se znalostmi angličtiny. Většina pracovníků prochází školením, protože nemá dostatečné vědomosti. Navýšit rozpočet by měl odprodej nadbytečných nemovitostí. Například areálů v Kroměříži a Uherském Hradišti,“ informoval Řehák.

V současnosti ale panuje nad osudy vyškovského pivovaru nejistota. Ministerstvo zemědělství vážně uvažuje o tom, že ho prodá.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o bývalý církevní majetek, nedoporučilo ministerstvo financí jeho privatizaci do doby dořešení vztahů mezi Českou republikou na straně jedné a církvemi a náboženskými společnostmi na straně druhé. V případě odstranění této překážky je ministerstvo zemědělství připraveno zpracovat a předložit privatizační projekt,“ informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Že je pivovar před prodejem, bere za hotovou věc i předseda představenstva Řehák. „Naším hlavním úkolem je zatím udržet výstav piva,“ popsal Zdeněk Řehák hlavní strategii managementu podniku v letošním roce.

Pivovar Vyškov je součástí akciové společnosti Jihomoravské pivovary se sídlem ve Vyškově. Tu založilo ministerstvo zemědělství v roce 1994 jako takzvanou zbytkovou akciovou společnost. Do ní stát soustředil především restitučně ohrožený a bývalý církevní majetek původní akciové společnosti Jihomoravské pivovary Brno. Zbylý majetek ministerstvo k témuž datu privatizovalo.

Zdroj: Vyškovský deník | Autor: Michal Sklenář | Foto: Judita Špičáková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

laďa

pátek, 28. březen 2008
11:30

Lada

O čem nemají vědomosti? O vaření piva? Tak zorganizujeme školení za další těžký peníze, aby se mohla napakovat ještě nějaká přiblblá firma. Když pamětník vidí, co se u nás děje na pivním trhu, tak mu teda veselo rozhodně není. To pak jdete např. Olomoucí a všude vidíte Gambrinus, Plzeň, Gambrinus, občas Holba, Staropramen, Kozel - chuťově všechno na jedno kopyto. Humus. Vyškovskou světlou jedenáctku jsem pil loni u Plumlova / jmenuje se to Hamerika/ a perfektně jsem si pochutnal.Nic s tím nenadělám, ale mrzí mně to, že se pivovar nejspíš ztratí v nenávratnu nebo ho sežere Heineken, výsledek bude ovšem stá každopádně za hovínko.


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Pramech

čtvrtek, 27. březen 2008
19:21

Pramech

Tak tu angličtinu budou po putykách potřebovat!


napsal(a): Pramech [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI