Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do ulic vyjel pivní Pardálbus

Co se píše o pivovarech a pivu


Do ulic vyjel pivní Pardálbus

[pondělí, 3. březen 2008]

Za špatně označenou jízdenku v budějovické MHD už nehrozí pokuty. Do vozu může víc kočárků.

Speciálním autobusem Pardál jezdí od víkendu cestující městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích. K nástupu do vozu je láká celkem třicet 'pijáků', kteří se na vývoji stejnojmenného piva Budějovického Budvaru podíleli.

„Slavíme tím i první narozeniny této značky. Chtěli jsme, aby byl autobus hlavně legrační. Například na stropě vznikla iluze díry, odkud na cestující spolutvůrci piva jakoby shlížejí,“ popsal mluvčí pivovaru Petr Samec.

Nový nízkopodlažní autobus U Pardála lidé potkají téměř na všech linkách. Dopravní podnik ho bude využívat podle potřeby. Pivo zdarma v něm cestující sice nedostanou, zato mohou využívat další novinky, které jim jízdu městskou hromadnou dopravou zpříjemní.

Ti, kteří ztratí časovou předplatní jízdenku do autobusů, mohou od 1. března požádat dopravce o její kopii. Zatímco dříve si museli koupit nový kupon za plnou cenu, nyní zaplatí jen sto korun za vydání duplikátu.

Kopie kuponu bude nyní místo 1 370 stát jen 75 korun „Když někdo ztratil například čtvrtletní kupon pro dvě zóny, nenávratně přišel až o 1 370 korun. Chceme tímto opatřením vyjít našim zákazníkům vstříc,“ upřesnil novinku Daniel Jírovec z dopravního podniku města.

Dodal, že za vystavení nové průkazky s fotografií zaplatí lidé 25 korun, kopie kuponu je bude stát 75 korun. S sebou si musí vzít jen občanský průkaz. Další informace už obsluze za přepážkou ukáže počítač.

Předplatitelé, kteří nemohli časový kupon využívat, mohou navíc požádat o vrácení části peněz. Musí ale dokázat, že autobusy skutečně nejezdili, například že se odstěhovali nebo byli v době jeho platnosti v nemocnici.

Tisícikorunová pokuta už nehrozí člověku, který si ve voze špatně označil kusovou jízdenku. Stačilo lístek do strojku vložit špatnou stranou a revizoři ho už považovali za neplatný.

„Nyní jen člověka vyzvou, aby si lístek znovu označil na správném místě. Pokutu platit nebude,“ vysvětlil českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Ulehčí i maminkám s kočárky Cestování městskými autobusy by mělo být lehčí také pro maminky s kočárky. Podle přepravního řádu totiž mohl být ve voze jen jeden kočárek s dítětem, další už řidiči často odmítali.

„Několikrát se mi stalo, že jsem zůstala na zastávce a musela čekat na další autobus. Přitom bychom se do vozu k dalšímu kočárku vešli. Záleží hodně na šoférech. Teď už budu mít důvod se ohradit,“ řekla matka dvou malých dětí Simona Kovářová z Rožnova.

Pokud totiž nebude autobus plný lidí, bude podle nových pravidel moci vzít kočárků více. Město chce navíc co nejdříve prosadit, aby maminka nebo tatínek, kteří je doprovázejí, mohli s malým dítětem cestovat zdarma.

Obyvatelé Českých Budějovic tyto změny vítají. Podle nich ale mohl dopravní podnik takové služby zavést už dávno.

„Konečně se po velkém zdražení udělalo něco i pro zákazníky. Dvanáct korun za nejlevnější jízdenku se mi ale zdá pořád moc,“ poznamenal Petr Škoda, který žije v centru města.

Zdroj: MF Dnes


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI