Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejsilnější české pivo je třicítka za 111 korun

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejsilnější české pivo je třicítka za 111 korun

[sobota, 10. září 2005]

Má hnědočervenou barvu, nasládlou chuť a 11,8 procenta alkoholu: nejsilnější pivo vyrobené v Česku pod názvem X-Beer 30. Premiérová várka polotmavého ležáku z pražského minipivovaru U Medvídků odpovídá po dlouhých měsících zrání pivu třicítce. V dubových sudech už ale dozrává další, zřejmě ještě silnější.

Jeden z nejmenších českých pivovarů se rozhodl být alespoň v něčem nej. A tak v něm zkusili uvařit nejsilnější pivo.

"I když tento nápoj už nespadá ani do kategorie piv. Obsahem alkoholu se dostává přes deset procent, je to spíš už ječné víno," říká technolog Jan Šuráň, který pivovar U Medvídků pomáhal stavět.

Čistě sladový ležák podle něj prochází dvojím kvašením. Nejprve se využijí klasické pivovarské kvasnice, následně při sekundárním kvašení v dřevěných sudech nastupují ještě kvasnice speciální.

"Ty dotáhnou chuť, zaokrouhlí ji a zvýší obsah alkoholu," dodává Šuráň.

Podle Jana Göttla, který je jedním z provozovatelů pivovaru, se v "ručních" podmínkách výroby nedá dopředu odhadnout, jak silné pivo se podaří vyrobit. Každá série tak bude originálem.

Z první várky vzešlo 503 lahví, z nichž stovka je určena na prezentaci, zbytek pivovar prodá zákazníkům. Pivní kuriozitu si ale náležitě cení. Třetinková lahev vyjde na 111 korun.

"Třetina je rozprodaná už teď. Zájem mají sběratelé i pivní bary," říká sládek Ladislav Veselý. Pivo lze kvůli vysokému obsahu alkoholu skladovat v chladu i rok či dva, dodává.

Nižší kapacita pivovaru omezuje množství piva, které jsou U Medvídků schopni zájemcům nabídnout. X-Beer zraje půl roku a teprve po jeho nalahvování lze uvařit novou dávku. Roční výroba X-Beeru se tak bude pohybovat v řádu stovek lahví. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI