Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SABMiller už ovláda 48,4 % akcií Topvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


SABMiller už ovláda 48,4 % akcií Topvaru

[středa, 22. březen 2006]

Nadnárodná pivovarnícka skupina SABMiller uzavrela akvizíciu 48,4-percentného podielu v slovenskom pivovare Topvar. Ako spoločnosť SABMiller informovala, týmto krokom reagovala na schválenie transakcie Protimonopolným úradom (PMÚ) SR 13. marca tohto roka. Na základe kúpneho kontraktu predajú súčasní majoritní akcionári do konca septembra ďalšie akcie Topvaru spoločnosti SABMiller, čím sa podiel juhoafrickej firmy v slovenskom pivovare zvýši minimálne na 67 %. Následne by mal SABMiller v priebehu ďalších 18 mesiacov získať zostávajúce akcie Topvaru na základe rôznych put a call opcií.

PMÚ začal správne konanie vo veci koncentrácie spoločností SABMiller a Topvar na konci júna minulého roku. Oznámenie o koncentrácii bolo na úrad doručené 10. júna 2005. Juhoafrický pivovarnícky koncern SABMiller dosiahol dohodu s majoritnými akcionármi o akvizícii slovenského pivovaru Topvar začiatkom mája minulého roka. Spoločnosť SABMiller ovláda na Slovensku aj Pivovar Šariš.

Pivovarnícka spoločnosť SABMiller zaznamenala vo finančnom roku 2004/2005 nárast zisku o 33 %. Skupina dosiahla zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) zhruba 72 mld. Sk. Topvar ukončil rok 2004 s výrobou v hodnote 816 mil. Sk a s čistým ziskom 8,68 mil. Sk. Z celkovej produkcie pivovaru odoberajú domáci obchodní partneri približne 95 %, zvyšok smeruje na export. V súčasnosti Topvar vyváža pivo alebo slad do viac ako 18 štátov sveta. (hn.online.sk)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI