Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hradiště se zajímá o bývalý pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Hradiště se zajímá o bývalý pivovar

[pátek, 22. září 2006]

O areál někdejšího pivovaru v Jarošově projevila zájem uherskohradišťská radnice. Jaké plány radní s někdejším regionálním fenoménem mají, zůstává zahaleno tajemstvím.

„Rada má za úkol prověřit situaci. Rozhodně nechceme obnovit výrobu piva,“ ubezpečil starosta Libor Karásek.

Město považuje podle Karáska někdejší vyhlášený podnik za svou dominantu, navíc má se současným vlastníkem nedořešeny některé majetkové vztahy. Další motivací, proč o jeho získání hodlá usilovat, je silnice procházející středem pivovaru k nedalekému sídlišti. „Uzavřena byla v šedesátých letech. Ve hře je i tento dopravní aspekt,“ tvrdí starosta. Jarošovský pivovar ukončil po více než třech stoletích existence provoz v minulém desetiletí. V současnosti patří komplex ústecké společnosti Drinks Union, která je čtvrtou největší pivovarnickou skupinou v zemi. Zachována zůstala sladovna, část objektů slouží nájemcům jako sklady. Všechny pokusy prodat areál v dražbě zatím ztroskotaly. „Naposledy neprojevil zájem jediný zájemce,“ potvrdil Jiří Kozumplík z aukční kanceláře Realitas. Vyvolávací cena byla tehdy stanovena na dvanáct milionů korun.

„Případnému zájmu města se bránit nebudeme. Na druhou stranu nás nic netlačí k prodeji za každou cenu,“ podotkl mluvčí Drinks Union Josef Vejlupek. Firma nadále vyrábí na severu Čech někdejší jarošovské pivo podle původní receptury. Deseti a dvanáctistupňové pivo se čepuje v Jarošově v pivovarské restauraci a na dalších třech místech v regionu.

„Část produkce vyvážíme i do Německa. Trh, který kdysi Jarošov obhospodařoval, je ale nenávratně ztracen,“ zdůraznil Vejlupek.

Jarošovský pivovar vznikl v roce 1688. V době největší slávy produkoval kolem tří set tisíc hektolitrů piva ročně, dvě třetiny produkce mířily za spotřebiteli na Slovensko a do Polska. Jarošovské pivo chutnalo na přelomu 19. a 20. století také u císařského dvora ve Vídni. V roce 1900 dokonce získalo zlatou medaili na světové výstavě v Paříži.

V polovině minulého desetiletí se dostal pivovar díky rockové skupině Argema dokonce do hudební hitparády. Jen o něco později však rozhodl nový majitel o nerentabilnosti provozu a podnik uzavřel. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI