Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Starobylý Štramberk se chystá na pivní slavnosti

Co se píše o pivovarech a pivu


Starobylý Štramberk se chystá na pivní slavnosti

[pondělí, 21. srpen 2006]

Jak vypadá správné pivo? Chybět nesmí hustá pěna široká na dva prsty, která při upíjení tvoří na okrajích sklenice takzvanou bruselskou krajku, a drobounké bublinky, jež hned nevyprchají na povrch. Ověřit si to můžete na Štramberských pivních slavnostech.

Hned šest malých pivovarů postaví zítra na štramberském náměstí své stánky a jejich sládkové budou lidem po oba víkendové dny nabízet pivo. Vše doprovodí přehlídka dechových a jiných orchestrů a chybět nebudou ani pivní soutěže.

Ve Štramberku, Hukvaldech-Dolním Sklenově, v Příboru, Hlučíně, Kopřivnici a ve Vojkovicích. Tam všude se vaří pivo. "Pivovary představí svá piva, z nichž každé má svou specifickou chuť. Půjde převážně o ležáky, buď kvasnicové, nebo pasterované (spíše filtrované - pozn. Chody). Lidé si mohou vybrat mezi světlými i tmavými pivy," popsala jedna z organizátorek Jolana Plačková.

Slavnostní zahájení Štramberských pivních slavností bude zítra v poledne a přítomní při něm uslyší souzvuk lesních rohů z Trúby a balkonu Městského úřadu v podání Trubačů zámku Kunín. Pak bude následovat vystoupení příborského Swingového orchestru Bedřicha Pukovce a pijácké a jarmareční písně v podání skupiny Calata.

V neděli pivní slavnosti začnou v jedenáct dopoledne fanfárou Sdružení hudebníků dechového orchestru města Štramberka a pokračovat budou dechovky z Jistebníka.

"V plánu jsou také soutěže, například rychlostní pití piva. Budeme na náměstí také nově otvírat muzeum starých tisků a lidové keramiky. Jsou tam bible i ze 16. století a lidová keramika z 18. a 19. století," uvedla Plačková.

Po celou dobu lidé mohou ochutnávat pivo, třeba tmavé s příchutí višní. Během slavností bude v prodeji také omezená série rukodělných keramických pivních holeb se znakem pivovarnického řemesla a mariášové karty hostitelského pivovaru. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI