Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po Bohumilu Hrabalovi nám zůstalo také pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Po Bohumilu Hrabalovi nám zůstalo také pivo

[neděle, 11. březen 2007]

Bohumil Hrabal je nesmrtelný. Jeden z největších spisovatelů dvacátého století by letos oslavil jedenadevadesáté narozeniny, kdyby tomu nebylo devět let, co opustil tento svět.

Letos se již poosmé uskuteční akce nazvaná Hrabalovo Kersko, která se koná vždy třetí sobotu v květnu, tentokrát tedy 20. května.

Autorovo dílo získalo další rozměr na začátku devadesátých let, kdy se nymburský pivovar rozhodl přejmenovat své produkty podle literárního díla Postřižiny, kde neméně důležitou roli sehrálo skvostné filmové zpracování pod taktovkou dvorního režiséra Hrabalova díla Jiřího Menzela.

Nymburský pivovar oslavil v loňském roce 110 let své existence, ale teprve od počátku devadesátých let dvacátého století jsou produkty pivovaru prezentovány pod značkou Postřižinské pivo. Bohumil Hrabal prožil v samotném pivovaru osmadvacet let, kdy jeho otec v nymburském pivovaru pracoval.

Postřižinské pivo je převážně regionální značkou a literární dílo prezentuje i ve svých jednotlivých produktech, které nesou názvy: Doktorova osmička, Pepinova desítka, Francinův ležák.

To nejlepší si pivovar nechal pro speciální třináctistupňové pivo, které se jmenuje Bogan, což je přezdívka Bohumila Hrabala. Na všech etiketách nymburského pivovaru najdete fotografii spisovatele.

Když chtěl pivovar připomenout život Bohumila Hrabala v pivovaru pamětní deskou, držel se přesně spisovatelových slov: "Já žádnou desku nechci, ale když, tak jen ve výšce, kam čurají psi". Pamětní desku v nymburském pivovaru opravdu nehledejte ve výšce očí, ale ve výšce kolen.

Spjatost s dílem Postřižiny dotahuje nymburský pivovar do detailu i tím, že pro své zaměstnance koná zabijačku, tak jak se uskutečnila ve filmovém zpracování. "Pravidelně v březnu si hned dva zlomí nohu," říká ředitel pivovaru Pavel Benák a dodává: "vůně ovaru a jitrniček k nymburskému pivovaru patří."

Postřížinské pivo vzniklo díky Bohumilu Hrabalovi, který ještě za svého života dal k používání názvů jednotlivých produktů souhlas.

Těžko budete v širokém okolí hledat pivo, které vzniklo z literárního díla, i to je důkaz nesmrtelnosti Bohumila Hrabala. Spisovatele i pivo připomíná také turistická známka, kterou si můžete u brány pivovaru zakoupit. (Gurmán.centrum)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI