Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Litovelský speciál už zraje

Co se píše o pivovarech a pivu


Litovelský speciál už zraje

[sobota, 21. říjen 2006]

Letošní várka třináctistupňového svátečního speciálu už zraje v ležáckých sklepích litovelského pivovaru. Klasicky vyrobené pivo se musí uvařit již v průběhu léta, aby do Vánoc stihlo prokvasit a uzrát.

„Várku jsme uvařili již 11. srpna. Po velmi dobrém průběhu hlavního kvašení zraje mladé pivo od 18. srpna v ležáckém sklepě, kde je teplota kolem jednoho stupně Celsia. Zde si poleží až 100 dnů,“ uvedl sládek litovelského pivovaru Petr Kostelecký.

Dlouhým ležením se chuť piva podle něj krásně zakulatí a pivo získá přirozený nenapodobitelný říz. Speciál se, stejně jako jiné druhy litovelského piva, už pouze filtruje a stáčí do sudů nebo lahví.

„Cesta třináctistupňového speciálu na vánoční pult je dlouhá. Kvalitní, klasicky vařené a kvašené české pivo musí projít náročným procesem vaření a zrání, neboť právě tento proces a kvalitní suroviny dělají opravdové české pivo českým pivem. Proto tento speciál vaříme už v období, kdy si lidé ještě užívají letního koupání v plavkách. Na pivo však přijdou, až budou nosit zimní kabáty,“ říká s úsměvem ředitel litovelského pivovaru Miroslav Koutek.

Litovelský sváteční speciál se začal vařit poprvé před dvěma lety u příležitosti 111. výročí otevření tohoto pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem. Speciální piva jsou vždy jedinečnými originály. Vaří je jen některé pivovary, a to pokaždé v limitovaných sériích. Oblíbené jsou především u znalců piva. Také etikety speciálů jsou vzhledem k jedinečnosti každé uvařené várky vyhledávaným sběratelským artiklem. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI