Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Litovelský pivovar dal miliony do technologií

Co se píše o pivovarech a pivu


Litovelský pivovar dal miliony do technologií

[sobota, 21. květen 2005]

Pivovar Litovel má nová zařízení na chlazení mladiny, tedy čerstvě uvařeného piva. Investice si vyžádala téměř deset milionů korun. "Touto akcí jsme zakončili technologické úpravy, na kterých jsme pracovali bezmála pět let,“ uvedl ředitel pivovaru Miroslav Koutek. "Pivovar se připravoval na modernizaci zařízení chlazení mladiny, která zahrnovala výměnu vířivé kádě, chladiče a čistící stanice, dva roky. Investovali jsme do modernizace spilky, kvasničárny a strojovny chlazení," prohlásil Koutek. Nová zařízení zpřesní technologii výroby a zvýší jakost výsledné produkce.

Moderní technologii mohou návštěvníci pivovaru srovnat s expozicí zařízení, které závod používal v minulosti. Minivýstavu historické techniky pivovar umístil do předsálí chladiče mladiny. Mezi exponáty je například dřevěná káď pro uchování kvasnic. "Lidé ji znají. Je podobná té, ve které se koupala ve filmu Postřižiny Magda Vášáryová," usmál se ředitel pivovaru.

Závod již v minulosti vybudoval minigalerii historických kompresorů a topenářské techniky v předsálí nové strojovny. "Koncem roku bychom chtěli obnovit muzeum historie pivovarnictví, které jsme zřídili v roce 1988. Exponáty jsme museli schovat kvůli rekonstrukcím," prohlásil Koutek. Litovelský pivovar si lidé mohou prohlédnout při exkurzích. Loni jich branami závodu prošlo asi 8500.

Pivovar Litovel je členem skupiny pivovarů Zubr, Holba, Litovel. Skupina loni vystavila stejně jako v roce 2003 necelý jeden milion hektolitrů piva. Pivovary Zubr, Holba a Litovel prodávají svoji produkci především na Moravě a ve východních Čechách. Na zahraniční trhy míří asi deset procent výstavu skupiny. (iDnes)

[Litovel] 09:09 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI