Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nová cyklotrasa spojuje dva pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


Nová cyklotrasa spojuje dva pivovary

[pondělí, 20. srpen 2007]

Na šedesátikilometrovou cyklotrasu z Oslavan na Brněnsku do Dalešic na Třebíčsku vyrazí poprvé slavnostně cyklisté už dnes.

K přestřižení pásky dojde v 10 hodin na nádvoří oslavanského zámku. Jedná se v pořadí už o čtvrtou tematickou cyklotrasu v regionu na rozhraní Vysočiny a jižní Moravy. Všechny mají společný start i cíl v Oslavanech a jsou součástí projektu turistického značení, které vzniká v mikroregionech v rámci partnerství se Skupinou ČEZ.

Energetická trasa spojuje Oslavany s Jadernou elektrárnou Dukovany, Templářská vede údolími řek Oslavy a Jihlavy a Hornická vede po stopách kamenouhelných dolů na Rosicko-Oslavansku.

Nově otevíraná Pivovarská trasa je zajímavá tím, že spojuje dva pivovary a dvě muzea. Pivovar v Oslavanech, kde se vaří kvasnicové pivo, připravil na tuto akci speciální patnáctistupňové pivo Velmistr, které se obvykle vaří pouze jednou do roka na vánoční svátky.

Zájemci budou mít možnost navštívit i zajímavé expozice na zámku. Jsou tady k vidění zajímavé exponáty v muzeu hornictví a energetiky, ale také stařičké radiopřijímače, televizory a domácí spotřebiče z minulého století.

Prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady

Trasa je pro cyklisty náročná, vede údolím řeky Oslavy, u Mohelna se vyšplhá na Zelený kopec, který je nejvyšším bodem v okolí, a je na něm známá rozhledna Babylon.

Následuje prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady a pak už je to jen necelých osm kilometrů do pivovaru Dalešice, známého hlavně díky filmu Postřižiny. Tady je kromě piva připravena prohlídka muzea rakousko-uherského pivovarnictví a tento víkend také instalování prací dřevořezbářů, kteří jsou tady na mezinárodním sympoziu.

Cesta zpátky do Oslavan je také dost náročná, vede údolím řeky Jihlavy, přes Mohelenskou hadcovou step a šplhá se na další přírodní památku Biskoupský kopeček.

Celá trasa se dá rozdělit na dvě přibližně třicetikilometrové etapy. Stojí za to si vše dobře prohlédnout a přenocovat buď v Oslavanech nabo v Dalešicích. I cyklisté řidiči pak mohou bez obav o bodovou ztrátu ochutnat různé druhy piva na obou koncích trasy. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI