Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kolik kalorií má pivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Kolik kalorií má pivo?

[úterý, 14. duben 2015]

Přečetl jsem si článek ohledně zamýšlené nové legislativy EU o zveřejňování kalorií v alkoholických nápojích - viz http://roklen24.cz/a/ixXKQ/kolik-kalorii-ma-pivo-eu-to-rekne-na-lahvi.

Nechci se zabývat tím, jestli by pro spotřebitele nebylo daleko užitečnější, kdyby se na láhvi dočetl, kdo a kde dané pivo vůbec vyrobil (namísto zcela nulové informace, kdo ho do obchodu prodal), ale zaujaly mě následující věcné argumenty v článku uvedené:

1) „Uskupení zveřejnilo tabulku, která srovnává kalorie ve 100 mililitrech různých nápojů: (...), 46 kalorií u piva s obsahem 4,5 procenta nebo 5,5 procenta alkoholu, což je stejné množství, jako v čerstvé pomerančové šťávě.“

2) „Kolik z nás ví, že jeden půllitr piva obsahuje stejný počet kalorií jako tabulka čokolády?“

Zkusil jsem si tyto informace v rychlosti na internetu ověřit (použil jsem stránky www.kaloricketabulky.cz) a zjistil jsem toto:

1) Ve 100 ml mi objem kalorií u ležáků vychází (oproti uvedeným 46 kaloriím) v průměru na 42 000 kalorií, tedy 42 kilokalorií, ale to je v podstatě detail. Důležitější je to, že obsah kalorií v pomerančovém džusu je opravdu prakticky shodný a např. v Coca-Cole je to 43 kilokalorií, takže taky prakticky stejně. Musím přiznat, že toto bylo pro mě překvapení, myslel jsem, že pivo je ve srovnání s džusy a slazenými nápoji méně kalorické. Posun samozřejmě nastane u nealkoholického piva, kde je objem kalorií přibližně na polovině.

2) Z předchozího odstavce vyplývá, že v jednom půllitru je cca 210 kilokalorií. Vzhledem k tomu, "tabulka čokolády" není zrovna unifikovaná měrná jednotka, počítal jsem s "malou čokoládou" o váze 100 g. Jako referenční výrobek jsem použil klasickou Milka čokoládu (díval jsem se ale, že hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa mají spíš ještě vyšší objem kalorií), která obsahuje v 1 g asi 22,5 kJ, což odpovídá cca 535 kilokaloriím ve 100 g tabulce. Jedno pivo tedy energeticky odpovídá přibližně pouze 40 % malé tabulky čokolády.

Ať už se na navrhovanou legislativu díváte jakkoli, jednotlivé argumenty, které budou zaznívat jistě z obou stran, je třeba brát s výraznou rezervou.

Ale pravda je, že čtyři tabulky čokolády jsem za večer asi nikdy nesnědl, ale 10 piv už jsem párkrát vypil. :-)

[Kari] 10:50 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

mithe

úterý, 14. duben 2015
17:11

mithe

Ono to asi nebude záviset jen na EPM.
Třeba na webu RateBeer počítají kalorie jen podle alkoholu.
Pro potřeby domovarníků jsou kalkulátory přímo z EPM a zbytkového extraktu (např.: Brewer's Friend nebo BrewCalcs ). Nejspíš využívají těchto výpočtů (kombinace alkoholu, skutečného extraktu a konečné hustoty).

Otázka je, co by pak nařizovala legislativa, podle čeho by se to mělo počítat, případně zda by se to měřilo v laboratořích. To by asi pro minipivovary mohl být problém, posílat každé nové pivo do laboratoře...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.04.2015 ve 17:12:14


napsal(a): mithe [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. duben 2015
15:11

jiri.kana

Dvanáctka má podle hodnot dříve uváděných na etiketách 1850 kJ/l. U čokolády jsem při zběžném pátrání na webu našel něco kolem 2000 kJ/100 g. Takže ano, půllitr piva odpovídá zhruba 50 g čokolády. Nějak mě to nechává klidným :-)

Mimochodem, pokud se bude na pivu povinně udávat energetická hodnota, dovíme se oklikou něco o EPM. 1550 kJ/l - desítka, 1700 kJ/l - jedenáctka, 1850 kJ/l - dvanáctka... Pokud se tedy budou používat stejné hodnoty jako kdysi dávno.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI