Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar v Dobrušce vychovává patrioty

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar v Dobrušce vychovává patrioty

[sobota, 17. září 2005]

Kdo si chce dát Rampušáka, musí za ním do Dobrušky.

Přestože historie pivovaru v Dobrušce sahá do 14. století, je jedním z nejmladších v zemi. Jeho šéfové přiznávají, že jsou patrioty. Tradiční ležák Rampušák opouští pivovar zřídka, lidé za ním musí do Dobrušky. Pivovar sází hlavně na místní milovníky piva a na pivní turisty.

Po desetileté přestávce obnovil pivovar v Dobrušce provoz teprve vloni a zákazníkům se otevřel na počátku letní sezony. Namísto obchodní expanze jeho vedení chce sloužit především návštěvníkům Dobrušky.

"V současné době se chceme věnovat především pivní turistice a vytvořit centrum pro milovníky piva. Návštěvníci našeho zájezdního pivovarského restaurantu mohou ochutnat nejen našeho Rampušáka, ale také některé druhy piv z jiných menších pivovarů,“ říká spolumajitel společnosti Staročeský pivovárek Ladislav Valtr, který se proti ostatním pivovarům nechce nijak vymezovat, spíše naopak.

"Rampušáka budeme točit kromě pivovaru na různých akcích v Dobrušce a okolí, v budoucnosti budeme v případě zájmu místních patriotů zásobovat kvasnicovým pivem i Orlické hory (ubytování Letohrad ), ale větší expanzi nechystáme," uvedl Valtr.

Novodobá historie pivovaru v Dobrušce sahá do roku 1870. Tradice dobrušského pivovarnictví se však vytvářela ještě o několik set let dříve. Doklady o přidělení práva várečného pocházejí z roku 1321. Výroba na několik let skončila teprve v roce 1995.

"Pivovar patřil pod státní podnik Pivovary Hradec Králové a skončil jako jeden z posledních provozů. Jeho stav byl v té době dost žalostný. Přestavba začala v roce 2002 a následovalo postupné zprovozňování pivovaru a sladovny, na kterém se finančně podílely také fondy Evropské unie. Sladovna začala opět vyrábět vloni, kolaudace zbývající části pivovaru proběhla letos. Tradice však sahá až k úplným počátkům pivovarnictví u nás," uvádí Valter.

V obnoveném pivovaru lidé najdou stylovou hospůdku a mohou si prohlédnout starou sladovnu. "Pořádáme také exkurze, ochutnávky piva, ukázky ruční řemeslné výroby, prohlídky starých pivovarských sklepů či ukázku výroby sladu,“ říká Valter. Lidé si mohou pivovar prohlédnout i na internetu.

V budoucnu se návštěvníci Dobrušky budou moci ubytovat přímo v pivovaru. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI