Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Táboře dnes začíná svátek všech pivařů

Co se píše o pivovarech a pivu


V Táboře dnes začíná svátek všech pivařů

[středa, 12. únor 2014]

Kromě výborného piva se lidé mohou těšit i na tradiční pochoutky

130 druhů piva čeká na návštěvníky táborských pivních slavností, které v Hotelu Palcát začínají dnes (12/2) odpoledne. Nabídka je tak různorodá, že si každý přijde na své. Stejně tak málokdo odolá lákavému občerstvení.

Až do soboty budou moci návštěvníci vybírat u 34 obchodních partnerů jak známé, tak mimořádné a netradiční druhy piva. Kromě vynikajících českých piv budou na místě například piva z Belgie, Anglie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska nebo z Maďarska. Dohromady bude k ochutnání nejméně 130 druhů piva. Mezi nejsilnější patří například šestadvacetistupňová Královská Zlatá Labuť z Pivovarského dvora Zvíkovské Podhradí, čtyřiadvacetistupňový Primátor Double z Náchoda, 20° Zuřivec z minipivovaru Tibeer z Budapešti a belgické speciály. "Velice nás těší účast v tuzemsku a mezinárodně úspěšných pivovarů Bernard, Litovel, Staropramen, Krušovice, Starobrno, Svijany, Zlatopramen, Holba, koncernu Lobkowicz, stále více se svou kvalitou prosazujících pivovarů z Rakovníku, Poličky, Chotěboře, Benešova a všech vynikajících jihočeských pivovarů," říká prezident slavností Alois Srb.

Kromě piva se ale pro návštěvníky připravuje i lákavé občerstvení. Stovky kilogramů masa, tisíce chlebíčků a chuťovek, zabijačkové speciality, klobásy, chleba se sádlem či škvarky - to je jen základní výčet dobrot, které budou moci ochutnat.

Slapská lahůdkářská výrobna táborské Jednoty chystá na Slavnosti piva chlebíčky – se šunkou, herkulesem, turistickým salámem, dále chuťovky – s česnekem, nivou, křenem, oblíbené smaženky – sýrové a masové, karbanátky, masové koule nebo kuřecí a vepřové řízky. Samozřejmostí bude vyhlášená sekaná, kterou ve Slapech pečou podle staré tradiční receptury. Obsahuje poctivé hovězí a vepřové maso, vejce, mléko a klasický špek – nenajdete v ní škroby, kůžové emulze nebo kuřecí separát. V loňském roce spořádali návštěvníci slavností asi 1500 ks obložených chlebíčků, 2500 ks chuťovek, 1300 ks smaženek a desítky kilogramů řízků, sekané a masových koulí.

Hotel Palcát připravil především klasické zabijačkové pochoutky - jitrnice, jelita, ovarový talíř, ale v nabídce nechybějí ani klobásy, gulášová či zabijačková polévka, tlačenka a chléb se sádlem a cibulí nebo se škvarkovou pomazánkou. Stylové bude koleno pečené na černém pivě. Novinkou letošního ročníku bude speciální zabijačkové degustační menu. Připravil ho šéfkuchař Pavel Minář, který se pyšní dvěma tituly Kuchařský mistr České republiky. Na jídelníčku je například škvarková pomazánka s vejci a šalotkou na čerstvě pečeném chlebu, tlačenka z vepřových líček, srdce a jazyku s cibulkovým a octovým kaviárem, prejt nebo výpečky z bůčku. Hosté si mohou objednat celé degustační menu, nebo ochutnat pouze některé chody.

S pivem a jídlem souvisejí i dvě přednášky, které se dnes (středa 12/2) konají v sále SŠ a JŠ v Bydlinského ulici v Táboře . Přednášku Chléb a pivo v otázkách a odpovědích připravila pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Dr. Marcela Sluková a dr. Jaromír Fiala například vysvětlí, co mají společného chléb a pivo, jaký je rozdíl mezi kvasnicovým a nefiltrovaným pivem nebo zda je tmavý chléb opravdu zdravější. Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského pronese příspěvek na téma Když se řekne pivní sýr. Program začíná v 10 hodin a vstup je zdarma.

Hotel Palcát se návštěvníkům otevře v 16 hodin, slavnostní zahájení se koná od 18 hodin v kongresovém sále. Zúčastní se ho řada hostů ze zahraničí, například z Japonska, Ruska, Polska, Německa, Maďarska nebo Slovenska, vedoucí pracovníci ministerstev místního rozvoje a zemědělství a další významní hosté.

Slavnosti potrvají až do soboty, začínají každý den v 16 hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží se koná v sobotu 15. února od 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Závěrečná tisková konference se bude konat 14. února 2014 ve 13 hodin v sále Jihočeské univerzity v Táboře.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI